Se poate şi mai rău!

Loading

În câteva zile debutează uriaşe proteste ale sindicatelor, poate cele mai mari din ultimele două decenii. Se încearcă chiar blocarea ţării la nivel de transporturi, administraţie şi învăţământ. Chiar dacă politicul încearcă să profite de evenimente, în special PSD şi PNL, nemulţumirea populaţiei este foarte mare încât evoluţia evenimentelor ar putea deveni imprevizibilă, deja pensionarii ne-au oferit monstre cu ce se poate întâmpla. Guvernanţii, care şi aşa nu stau prea bine la capitolul comunicare, ar trebui să convingă 5 milioane de pensionari şi 1,4 milioane de bugetari că e de bine să le fie luate sume din pensii sau salarii, că ţara se va salva etc., etc…Mai mult, salariile bugetarilor au suferit deja amputări serioase în lunile precedente iar fără sporuri acestea ajung în multe cazuri la niveluri jenante. Aceşti angajaţi nu vor mai accepta reduceri indiferent de ce personalitate politică le-o va cere sau, dacă acest lucru se va întâmpla, corupţia va atinge cote de pe vremea Stambulului.
Nemulţumirile oamenilor sunt pe deplin îndreptăţite atât timp cât politicul ultimilor ani le-a promis cu totul altceva în campaniile electorale. Scuza că nu s-a ştiut adevărata realitate, că a venit criza peste noi, nu prea ţine după cum ne-a spus-o chiar consilierul şef al lui Isărescu, Vasilescu, şi cel puţin în ultimul deceniu nu l-a prins nimeni cu ocaua mică. La acest moment doar guvernanţii au fost prinşi cu „pantalonii în vine” cum se spune. E foarte greu să convingi pe doda Veta care are 4 milioane de lei vechi pensie sau pe tânărul profesor cu 6-7 milioane că trebuie să se sacrifice pentru ţară în timp ce alţi bugetari sau pensionari primesc într-o lună mai mult decât aceştia într-un an. Guvernanţii şi-au făcut un titlu de glorie din faptul că nu vor creşte taxele pentru economia privată deşi nu am aflat cum acelaşi stat generos va reduce măcar munca la negru şi corupţia. Cum să înţeleagă omul simplu că pe el îl ţine privatul când şi ultimul trăieşte tot din banii statului, comenzi câştigate într-un anumit fel şi profituri valorificate în paradisuri fiscale. Da, poate am putea să încurajăm producţia, dar din speculă trăim de vreo 20 de ani aşa că e destul de greu să ne dezbărăm de un asemenea obicei.
Vorbim de lupta împotriva corupţiei dar la noi este puţin probabil să aibă vreodată succes. Avem o îndelungată tradiţie, de vreme ce şi turcilor le-am dat lecţii, iar partidele politice şi sectorul privat contribuie din plin la aceasta. Iar atât timp cât vânătorul e flămând, a se citi organele de anchetă, va fi surd şi orb la problemele care le-ar putea ridica cel care îl plăteşte. Apropo, de ce s-a renunţat la ideea cu procentul din amenzi măcar la Fisc şi Poliţie?
Avem în faţă o lungă vară fierbinte în domeniul sindical dar cine îşi imaginează schimbări politice, deja au apărut scenarii, se înşeală în acest moment. La acest moment, din salarii sau din economia subterană românii trăiesc mult prea bine decât o duce ţara. Această vară este doar o anticameră a problemelor care vor apare în toamnă cu salarii ciuntite, subvenţii tăiate şi multe altele. Poate că cel mai bun lucru din acest moment care putem să-l facem este să ne rugăm ca România să iasă din recesiune căci altfel va fi vai şi amar de noi!