Peste 60 000 de elevi s-au întors la şcoală la începutul acestei săptămâni, doar două treimi din şcoli asigurând condiţiile sanitare cerute de lege. Parlamentarii de Gorj ai PSD au rămas departe de festivităţi considerând că politicienii nu s-au achitat de promisiunile făcute şcolii. Parlamentarii PDL şi PNL au mers în colegiile lor electorale. Fără presă şi fără un anunţ prealabil, o delegaţie în frunte cu prefectul de Gorj, Ion Florescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, inspectorul şcolar general Nicolaie Mergea au vizitat mai multe şcoli din comunele Băleşti, Câlnic, Ciuperceni, Motru ş.a.
A debutat un nou an şcolar în judeţul Gorj fără probleme deosebite sau, ca să fim mai exacţi, cu lucrări neterminate în anumite şcoli sau fără grădiniţă pentru preşcolarii din Corcova. Politicienii au fost mai discreţi ca altădată, doar liderul liberal Dan Ilie Morega oferind 250 de ghiozdane în colegiul său electoral. Deputaţii PSD au stat departe de şcoli ca un semn al recunoaşterii faptului că nu şi-au îndeplinit promisiunile faţă de cadrele didactice. Deputaţii PDL Cosmin Popescu şi Severus Militaru au mers în şcolile din colegiile lor electorale.
Mai bine ca în alte judeţe
Mai multe şcoli de pe traseul Tg-Jiu-Motru au fost vizitate de o delegaţie alcătuită din Ion Călinoiu-prefectul de Gorj, Ion Florescu-prefect de Gorj şi Nicolaie Mergea-inspector şcolar general. Nicolaie Mergea a apreciat că la acest început de an şcolar majoritatea şcolilor din judeţ se prezintă mult mai bine în comparaţie cu cele din alte zone ale ţării. La Corneşti, Câlnic, Ciuperceni, Motru nu au fost constatate probleme deosebite, mai ales că primăriile din zonele respective s-au implicat în organizare. Prezenţa nu a fost anunţată tocmai pentru a nu perturba ceremoniile de deschidere. Primarul Florin Cârciumaru s-a aflat în mai multe licee din partea de nord a Municipiului.
Nicolaie Mergea ne-a declarat că este mulţumit în general de cum arată şcolile, circa 70 % dintre ele având obţinută autoorizaţia sanitară de funcţionare. Procentul este mullt mai bun ca în alţi ani, el urmând să crească în anii următori în momentul când se vor finaliza investiţiile demarate. La Corneşti, Teleşti, Câlnic şi Ciuperceni au fost găsite şcoli noi sau recent reabilitate care asigură cele mai bune condiţii pentru elevii care le frecventează. De asemenea, la nivelul municipiului Târgu-Jiu s-au făcut mari investiţii în câteva licee, ele fiind îmbrăcate în haine noi pentru debutul de an şcolar.
Festivităţi în toate şcolile
Festivităţile de deschidere a noului an şcolar au început la toate unităţile de învăţământ din judeţ între orele 9.00-11.00, aşa cum recomandase ISJ Gorj încă de acum o săptămână. Deşi nu sunt probleme deosebite, în unele şcoli încă se mai lucrează, la altele ar fi nevoie de microbuze iar altele au nevoie de o reabilitare generală. Bunăoară, şapte şcoli din Gorj vor beneficia în primăvară de fonduri europene pentru o reabilitare generală. Reabilitările pe fonduri europene înregistrează la acest moment întârzieri de ani, şcoli intrate pe listă în 2004 urmând să fie reabilitate în 2010.