Colectare selectivă a gunoiului, în Sud-Estul Gorjului

Un număr de 8 comune din partea de S-E a judeţului Gorj implementează, în decursul acestui an, un proiect pe programul PHARE 2006, pentru colectarea şi transportul deşeurilor. În prezent, s-a ajuns în faza de achiziţionare a maşinilor şi a europubelelor, în paralel procedându-se la conştientizarea populaţiei că este necesară colectarea selectivă a gunoiului.

masini-colectare-gunoiLocalităţile implicate în acest proiect sunt Jupâneşti (lider de proiect), Berleşti, Căpreni, Stoina, Stejari, Dănciuleşti, Săuleşti şi Turburea. Acestea vor colecta împreună gunoiul din satele componente, acesta urmând să fie transportat la groapa ecologică de la Târgu Jiu. Pentru această activitate, au fost cumpărate maşinile speciale, care au „cartierul general” la Jupâneşti şi 24.000 de europubele, care sunt distribuite cetăţenilor din cele 8 localităţi.
Potrivit primarului comunei Jupâneşti, Petre Guşiţă, pentru început, urmează ca oamenii să plătească în jur de 40 de lei pe an pentru colectarea gunoiului, urmând ca, pe viitor, fiecare consiliu local în parte să stabilească preţul gunoiului: „Deocamdată se va merge pe preţul aproximat la 40 de lei pe an, urmând ca o dată cu înfiinţarea societăţii care va gestiona această activitate, al cărui acţionar unic va fi asociaţia comunelor participante în proiect, să se dimensioneze preţul, în funcţie de cheltuielile aferente fiecărei comune în parte.”
În paralel, proiectul prevede promovarea activităţii de colectare selectivă a gunoaielor, pentru educarea şi conştientizarea cetăţenilor că aceasta are un impact social şi de mediu benefic.