Asociația Tinerilor Olteni Solidari – ATOS – implementează, în perioada iulie – noiembrie 2016, proiectul “Școala de vară”, finanțat de Direcțiile Județene de Sport și Tineret Gorj și Dolj. Proiectul și-a propus să crească atractivitatea școlii și interesul elevilor pentru procesul de educație, prin utilizarea metodelor educative nonformale , abordând teme practice și interesante pentru participanți.
Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Săcelu, Polovragi, Novaci, Giurgița, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj și Gorj.
Voluntarii ATOS, 12 tineri gorjeni și 12 doljeni, pregătiți prin acest proiect, au realizat 7 “Școli de vară” în luna august. Cinci din acestea s-au desfășurat în instituții de învățământ din Gorj (Școlile gimnaziale Săcelu, Polovragi, Novaci) și din Dolj (Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova și Școala gimnazială Giurgița), iar două grupe au fost formate din tineri de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj și Gorj. La aceste activități au participat în total 120 de adolescenți, dar și 28 de copii cu vârsta sub 13 ani.
Pe parcursul a câte 5 zile, beneficiarii au învățat să comunice, să se cunoască mai bine pe ei înșiși și pe colegii lor, dar și ce rol are politețea în societate și cum să se comporte în diverse împrejurări pentru a-și construi o imagine pozitivă. Tinerii au aflat mai multe lucruri utile pentru sănătatea lor și a mediului înconjurător. Toate aceste teme au fost abordate interactiv, fiind adaptate interesului și nevoilor tinerilor din fiecare grup, ei învățând să lucreze în echipa, să realizeze analize, dezbateri, jocuri de rol.
Planul „Școlii ideale”
Participanții au fost încurajați să-și folosească imaginația și să realizeze un plan al “Școlii ideale”, plan care a arătat ca tinerii își doresc o școală cu o bază materială bine pusă la punct – de la clase bine echipate, computere și internet, săli și terenuri de sport, spații de cazare și masă – dar, mai ales, vor adaptarea programelor școlare la realitățile actuale, vor sa studieze materii utile pentru carieră și pentru viață, vor profesori bine pregătiți și, nu în ultimul rând, respect reciproc în toate relațiile din cadrul școlii.
Parteneriat
După începerea anului școlar, fiecare participant la“Școala de vară” a primit diploma de participare și mapa proiectului. La Săcelu, evenimentul a avut loc pe data de 24 septembrie, fiind inclus în activitățile realizate de Școala Gimnazială Săcelu, în parteneriat cu Asociația Tinerilor Olteni Solidari în cadrul campaniei “Let’s do it România”. Acest parteneriat a devenit deja o tradiție, participarea împreună a celor două structuri la ecologizare, având loc în fiecare an începând cu 2013.
Realizările fiecărei “Școli de vară” din proiect, dar și alte exemple de bune practici pentru motivarea participării elevilor la activități școlare și extrașcolare, stimulând creativitatea, originalitatea, dezvoltarea și valorificarea abilitaților lor, vor fi prezentate la finalul proiectului, în cadrul unui simpozion internațional care va avea loc la Craiova, pe data de 12 noiembrie 2016.