În aceste vremuri tulburi când criza loveşte absolut toate domeniile, inclusiv sistemul de învăţământ, circa jumătate dintre români sunt nemulţumiţi de şcoală. Situaţia pare absolut normală dacă ne gândim că la testele de tip PISA România a ajuns la coada Europei. În învăţământ însă sunt salarii mici, personal îmbătrânit şi chiar dotări deficitare, adică explicaţii pentru rezultatele mediocre.
În cursul acestei săptămâni s-a dat publicităţii un sondaj la nivelul ţării în care Educaţia este pusă la zid de foarte mulţi români în baza rezultatelor mediocre din ultimii ani. Astfel, aproape jumătate dintre români, adică 44%, sunt nemulţumiţi de modul cum se desfăşoară activitatea şcolară în ţara noastră. Doar ceva peste o zecime din populaţia României, adică 13%, se declară mulţumiţi de educaţia din România.
Potrivit acestui sondaj, persoanele cu studii superioare sunt mai înclinate să aibă o atitudine critică faţă de învăţământul românesc actual şi faţă de modul în care acesta a evoluat în ultimii 15 ani, 60% dintre acestea fiind nemulţumite iar 74% consideră că şcoala are o calitate mai scăzută decât în trecut.
Studiul realizat în luna septembrie 2009 de Gfk România, pe un eşantion de o mie de persoane, ne arată o situaţie foarte interesantă, elevii şi studenţii au o părere mai bună decât restul românilor despre sistemul care îi pregăteşte: doar un sfert fiind nemulţumiţi, restul fiind neutri. Cu totul altfel stau lucrurile în cazul celor care au făcut şcoală în anii ‘50-’70, jumătate dintre aceştia arătându-se nemulţumiţi şi două treimi considerând că şcoala românească este lipsită de calitate.
Deşi majoritatea românilor spun că învăţământul superior este în cădere liberă, lucru confirmat şi de faptul că nu avem nici o universitate în primele 200 din Europa, un alt studiu, făcut public în această săptămână, arată, însă, că din ce în ce mai mulţi studenţi români sunt optimişti în privinţa viitorului profesional. Dacă, în 2007, 58% dintre tineri erau încrezători în privinţa perspectivelor de carieră, anul acesta procentul a ajuns la 70%, aproape la fel de ridicat ca în cazul studenţilor germani (74%).
Din sondajul realizat de Continental AG reiese că marea majoritate a studenţilor şi-ar schimba locul de muncă pentru pentru un salariu mai bun şi un mediu de lucru favorabil şi că 56% dintre aceştia ar accepta o ofertă de muncă în străinătate. Peste jumătate dintre absolvenţii de învăţământ superior sunt nemulţumiţi de ce le oferă România şi ar pleca în străinătate, o situaţie care ar trebui să pună autorităţile pe gânduri pentru că vorbim de forţă de muncă supercalificată.