Şcoala Gimnazială Prigoria participă la un program internaţional

Loading

Începând cu anul școlar 2013-2014, Școala Gimnazială Prigoria participă în calitate de coordonator, alături de alte două școli din Serbia și Bulgaria, la un proiect educațional  internațional demarat și susținut de ACES (Academia Școlilor din Europa Centrală) la inițiativa  fundației ERSTE. Proiectul premiat al Școlii Gimnaziale Prigoria este unul dintre cele 44 premiate la nivel internațional, dintre care doar 22 au parteneri din Romania.

Reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Prigoria au realizat un proiect câştigător
Reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Prigoria au realizat un proiect câştigător

Proiectul se desfășoară sub denumirea „Different but the same” (Diferiți dar la fel), a început în luna septembrie 2013 și se încheie martie 2014. Partenerii sunt din România – Școala Gimnazială Prigoria, Comuna Prigoria, coordonator al proiectului,  din Bulgaria – SOU Sveti Sofroni Vrachanski, Plovdiv și din Serbia – Școala pentru elevi cu deficiențe de auz „Ștefan Dečanski”, Belgrad. Școala Gimnazială Prigoria coordonează acest proiect prin echipa de cadre didactice conduse de directorul școlii, prof.  Liviu Groşanu alături de responsabilul cu proiectele europene, prof. Iliuță Şearpe, o echipă cu experiență în astfel de  proiecte internaționale având în vedere faptul ca școala din mediul rural nu este la primul proiect de acest gen, acolo derulându-se în perioada 2011-2013 un proiect Comenius în care școala din Prigoria a avut tot rol de coordonator.
ACES și partenerii săi de sprijin sunt convinși că educația are o contribuție esențială la procesul de integrare europeană, precum și la promovarea cetățeniei europene. Școlile și cooperarea internațională a școlilor joacă un rol important în stimularea proceselor de comunicare transfrontaliere, precum și dezvoltarea de perspective comune la nivel regional și european.
Programul își propune să sprijine constituirea unei rețele formată din școlile Europei Centrale și este conceput pentru a permite un dialog durabil și de cooperare a tinerilor și pentru a crea o rețea a învățării reciproce și a inovării. În acest context , parteneriatele școlare internaționale oferă o oportunitate concretă pentru schimbul intercultural și cooperare.
Prin urmare, ACES încurajează proiectele de parteneriat între școli din țările din Europa Centrală printr-un concurs anual de proiecte. Școlile premiate sunt sprijinite în realizarea de proiecte de parteneriat prin granturi, diverse structuri de sprijin și întâlniri internaționale.
Ciclul de proiecte premiate anul acesta au avut ca subiect tema „Eu și ceilalți – Să descoperim diversitatea în jurul și în interiorul meu” și a demarat cu o întâlnire a tuturor participanților școlilor membre ACES între 30 septembrie și 4 octombrie, la București. La această întâlnire fiecare școală a fost reprezentată de către un cadru didactic și un elev.