Începând din toamnă, în sistemul de învăţământ românesc ar putea apărea schimbări importante cum ar fi managerul şcolar (un fel de administrator) şi titularizarea cu acordul primăriilor. Deşi schimbările s-ar putea produce printr-o ordonanţă de urgenţă, oamenii de la catedră aşteaptă încă de pe vremea precedentei guvernări un nou pachet legislativ, actualele legi (aprobate în anii 1995 şi 1997) fiind depăşite şi cu adăugirile din ultimii ani. În mare secret, se pare că la Parlament a ajuns un asemenea pachet legislativ care nu prea este favorabil şcolii după părerea sindicaliştilor. De aici nemulţumiri şi ameninţări cu blocarea anului şcolar.
De curând, în cadrul Adunării generale a Asociaţiei Oraşelor din România, ministrul de resort a precizat că soluţia preferată în privinţa descentralizării învăţământului ar fi constituirea la nivelul şcolilor a unor consilii de administraţie alcătuite din profesori, părinţi şi reprezentanţii autorităţilor locale, în ponderi egale. Mai mult, MECI ar dori înfiinţarea postului de manager şcolar care să se ocupe de problemele administrative, alături de directorul unităţii şcolare. Ideea ar fi că trebuie să descentralizăm resursele financiare, astfel încât banii să ajungă direct în bugetul autorităţii locale şi ar fi normal ca fiecare şcoală să primească de la primării un buget aprobat pe care să-l gestioneze. Astfel, bugetul să fie responsabilitatea unui consiliu de administraţie. MECI lucrează împreună cu specialiştii Ministerului de Finanţe pentru găsirea unei formule de calcul care să determine costul mediu pentru fiecare elev şi în funcţie de clasa de specializare astfel încât să poată fi compensate costurile mari ale unor unităţi de învăţământ.
Legi noi la secret?
Sindicaliştii din învăţământ acuză conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) că a trimis în Parlament, spre dezbatere şi adoptare, un pachet de legi privind învăţământul preuniversitar, cu multe schimbări şi fără dezbatere publică.
Legile din pachetul legislativ buclucaş – care vizează descentralizarea învăţământului preuniversitar, precum şi reducerea numărului de ore la liceu nu prea este cunoscut de către nimeni. Sindicaliştii se plâng că numirea directorilor unităţilor şcolare de către primari va conduce la politizarea Educaţiei. Aceştia se tem că primarii vor să dispună în totalitate de patrimoniul învăţământului şi să facă ce doresc cu el. Directorul trebuie să fie cadru didactic numit prin concurs. În consiliul de administraţie pot participa şi reprezentanţi ai consiliului local.
Şi părerea specialiştilor înclină în aceeaşi direcţie. Numirea directorilor de şcoli trebuie făcută de comunitate, nu de primari. Aceasta ar putea fi încredinţată consiliului local sau consiliului judeţean. O veritabilă descentralizare a Educaţiei se poate face numai dacă întreaga comunitate decide cu privire la conducerea unei şcoli.
Iar ameninţarea cu greva
La acest moment, divergenţele ireconciliabile dintre conducerea MECI şi sindicate au condus deja la retragerea reprezentanţilor profesorilor de la orice negociere cu administraţia. Fiecare federaţie sindicală se ocupă de strângerea semnăturilor pentru grevă. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a declanşat un referendum naţional în rândul membrilor de sindicat privind acţiunile şi formele de protest care vor fi declanşate împotriva guvernului. Motivele acestei acţiuni sunt numeroase: refuzul guvernului de a aplica Legea Nr. 221/ 2008 privind majorarea salariilor personalului didactic; descentralizarea învăţământului preuniversitar care ar avea în actuala formulă propusă consecinţe dezastruoase asupra educaţiei; modificarea planurilor cadru; lipsa unei viziuni coerente în ceea ce priveşte reforma în învăţământ. Formele de protest pentru care vor opta salariaţii din învăţământ sunt: miting de protest în Bucureşti; grevă generală în zilele în care se desfăşoară tezele unice; grevă generală în iunie; boicotarea examenului de bacalaureat. Începând de luni, 30 martie 2009, în fiecare şcoală din judeţul Gorj au fost transmise tabele pentru a se strânge opţiunile membrilor de sindicat.
problema este aproape rezolvata