Lafarge, investigat de Consiliul Concurenţei

Loading

Lafarge Ciment (România) face obiectul unei investigaţii anunţată joi, 21 mai 2009, printr-un comunicat oficial al Consiliului Concurenţei.  Cauza este o plângere înaintată acestei autorităţi, potrivit căreia firma producătoare de ciment, care are trei puncte de lucru în România (la Hoghiz, Medgidia şi Târgu Jiu) ar fi făcut abuz de poziţie dominantă.

Una dintre cele trei fabrici ale Lafarge funcţionează la Târgu Jiu
Una dintre cele trei fabrici ale Lafarge funcţionează la Târgu Jiu

În comunicat nu se precizează, exact, care este fapta de care s-ar face vinovată societatea franceză, termenul având, de altfel, mai multe definiţii, care incriminează diferite practici anticoncurenţiale ce duc, în final, la prejudicierea consumatorilor. Potrivit Hotnews, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurentei a declarat: „Ancheta a fost declanşată astăzi în urma unei plângeri initiate de un agent economic, care acuză un posibil abuz de poziţie dominantă a Lafarge Ciment. Plângerea atenţionează că Lafarge Ciment este singurul producător al sortimentului de ciment CEM I 52,5R din Romania. În medie investigaţiile ţin între un an şi jumătate şi doi ani. Dacă respectiva companie este gasită vinovată, în funcţie de durata şi de gravitatea abaterii poate fi amendată cu până la 10% din cifra de afaceri pe anul anterior finalizării investigaţiei”. Investigaţia Consiliului Concurenţei a început printr-un control inopinat la sediile din Hoghiz şi Medgidia. La rândul său, Lafarge a emis un comunicat, în care anunţă:”Lafarge Ciment (Romania) a răspuns şi va răspunde cu promptitudine întotdeauna solicitărilor Consiliului Concurenţei în vederea susţinerii exercitării atribuţiilor acestuia, în calitate de autoritate de concurenţă, conform prevederilor legii. Lafarge Ciment (Romania) reiterează cu această ocazie, faptul că acţionează exclusiv cu respectarea prevederilor legislaţiei privind concurenţa, ceea ce se reflectă pe deplin în politica specifică implementată la nivel de Grup”.
Deşi România a avut în trecut fabrici de ciment deţinute de stat, în prezent, singurii producători de ciment de pe piaţă sunt Lafarge, Holcim si Carpatcement, toate firme cu capital străin. Deşi existau trei firme concurente, în 2003 se ajunsese ca românii să plătească 80 de dolari pe tona de ciment, în timp ce în Polonia acesta se vindea cu 50 de dolari pe tonă, în Ungaria cu 60 de dolari, iar în Cehia cu 55. Şi atunci Consiliul Concurenţei a făcut investigaţii, care s-au soldat cu amenzi în valoare totală de 1.000 de miliarde lei vechi.