În această primăvară s-a derulat, în organizarea Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești, un proiect educațional județean intitulat ”Satul, izvor al tradițiilor și obiceiurilor”, aflat la a doua ediție. Manifestarea, desfășurată pe patru secțiuni, a atras o participare numeroasă din partea școlilor din comuna Bălești dar și din județ. Evenimentul de final, desfășurat în data de 11 mai 2023, a fost onorat de prezența conducerii Inspectoratului Școlar Județean Gorj, a Prefecturii Gorj și a Primăriei Comunei Bălești.
Manifestările organizate de Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” sub egida Inspectoratului Școlar Județean Gorj au atras participarea elevilor și a cadrelor didactice din școala gazdă, CNTV, Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu, Școlile Gimnaziale Stănești, Bălănești și Dănești. Coordonatori ai proiectului au fost profesorii Cornel Șomîcu și Maria Davițoiu, în timp ce coordonatorii secțiunilor au fost: Carmen Alexandra Poenaru, Felicia Constantinescu, Nică Lăzăroiu și Elena Năgăra. Și-au dat concursul Ansamblul de Dans Popular ”Brâulețul”-instructor Nică Lăzăroiu și Grupul de dans popular al Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș”-”Mugurașii Băleștiului”, condus de profesor Mirabela Dogaru-Leasă.
Cele patru secțiuni ale Proiectului Educativ Județean ”Satul, izvor al tradițiilor și obiceiurilor” sunt: Secțiunea artistico-plastică(desen, pictură), Secțiunea literară(poezie, eseu), Secțiunea dans popular și Secțiunea costum(port) popular.
Păstrarea satului gorjean
Prof. dr. Marcela Mrejeru, inspector școlar general al I.S.J. Gorj, a declarat în exclusivitate pentru Vertical:”Mă bucur că am văzut la Bălești foarte mulți elevi îmbrăcați în costume populare autentice, unele chiar de peste un secol. Cei care cercetează istoria cunosc faptul că portul popular poate fi reconstituit pe o perioadă mare, în Gorj, începând din secolul al XVIII-lea. Apropo de portul popular femeiesc din Gorj, este bine conturat din punct de vedere cultural și decorativ și se încadrează în aria mai largă de răspândire a costumului cu catrințe pereche și cu fota încrețită sau cutată din țara noastră. Felicitări elevilor și părinților pentru păstrarea acestor costume și, de asemenea, instituției școlare, pentru aceste ocazii de a pune în valoare această moștenire!”
Profesorul Cornel Șomîcu, directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” din Bălești, spunea cu acest prilej: ”Ne întemeiem demersul nostru educativ pe ideea că elementele de civilizație și cultură care ne-au însoțit evoluția nu trebuie să dispară, mai ales datorită unor împrejurări vitrege. Tradițiile și obiceiurile sunt elemente de cultură națională, pe care avem datoria să le păstrăm și să le ducem mai departe. Tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti ale unui popor constituie cartea de vizită a naţiunii respective. Exprimată în cele mai diverse forme, creaţia populară românească este caracterizată de autenticitate şi ingeniozitate, o trăsătură aparte fiind puternica ei unitate, care nu exclude, însă, o mare varietate de manifestări în arhitectura populară, port, ţesut, olărit, prelucrarea lemnului, metalului, pieilor, pictura icoanelor etc.”
Invitați de marcă
Desfășurată la Grădinița cu Program Prelungit Bălești, manifestarea a adus la Bălești toată conducerea Inspectoratului Școlar Județean Gorj-profesorii Marcela Mrejeru, Marian Staicu și Justin Paralescu, pe subprefectul de Gorj, profesorul Mihai Istrate, dar și pe viceprimarul comunei Bălești-jr. Vasile Cârstea. Au participat numeroși preșcolari, elevi, cadre didactice și părinți, la Secțiunea ”Costume populare” fiind participare directă. S-au remarcat cu acest prilej pentru vechimea costumului și originalitatea prezentării mai mulți elevi și preșcolari.
Nu ne rămâne decât să felicităm toți participanții!