„Reporter pentru o zi”: Elevii de la ”Ștefulescu” au investigat preferințele culturale ale gorjenilor

Loading

Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Târgu Jiu, în parteneriat  cu Primăria  Municipiului Târgu Jiu și  Inspectoratul Școlar Județean Gorj, a propus un proiect educațional reprezentativ pentru Capitala Tineretului din România – Târgu Jiu”Ștefulescu …poveste fără sfârșit…”, care marchează împlinirea a 191 de ani de existență și funcționare. Timp de două zile, la Târgu-Jiu, am văzut cum elevii și cadrele didactice sărbătoresc prin implicarea într-o serie de activități recreative precum: ateliere de lucru, expoziție de pictură și lectură în aer liber, reporteri pe străzile orașului, întâlniri cu personalități, dansuri, parade, manifestări sportive ș.a. Unele activități au fost suspendate din cauza vremii.

Proiectul ”REPORTER PENTRU O ZI” a cuprins mai multe fațete ale aceleiași meserii care fascinează pe cei mici, aceea de ziarist. Cu toate că în prezent vedem sau suntem atrași doar de imaginea filmată, presa scrisă-online și tipărită-rămâne un reper. Așa s-a născut proiectul de la Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Târgu Jiu, inițiatorul fiind doamna profesor în învățământul primar  LELIA STÂNGĂ. Ideea a fost îmbrățișată de elevii de la clasa a VI -a C și, bineînțeles, de reprezentanții celui mai longeviv săptămânal gorjean-VERTICAL.

Interviuri pe străzile Târgu Jiului

S-a făcut o echipă de reporteri, din care la munca de teren au mers Annya, Isabela, Dragoș și Dan. Școlarii de clasa a VI-a și-au făcut foarte bine treaba, au pregătit pentru fiecare invitat o tematică de interviu și un chestionar, ambele menite să ne dea o idee despre informațiile culturale și sociale ale cetățenilor din Târgu Jiu. Toate interviurile vor fi  disecate la ora de dirigenție, iar concluziile vor contribui la o recalibrare, dacă este cazul, a mesajului celei mai importante școli din Municipiu.

La partea de interviu, reporterii școlari au vrut să știe cât de familiarizați sunt târgujienii cu două personalități emblematice ale Gorjului, Constantin Brâncuși și Alexandru Ștefulescu.  Dacă subiectul Constantin Brâncuși și moștenirea sa de la Târgu-Jiu nu a pus probleme intervievaților, Alexandru Ștefulescu este mai cunoscut pentru faptul că dă denumirea a două instituții culturale emblematice-Muzeul Județean și Școala Gimnazială de pe Axa Brâncuși. Salutară este și din acest motiv publicarea unei noi ediții a lucrării ”ALEXANDRU ȘTEFULESCU, UN DESTIN ÎN SLUJBA ISTORIEI”, semnată de prof. dr. Gheorghe Nichifor.

O altă temă foarte interesantă s-a referit la motivele tinerilor din Târgu Jiu de a pleca sau de a rămâne în țară. Din păcate, motivele principale de a rămâne în țară pentru gorjeni sunt legate mai mult de familie decât de alte realități economice sau culturale. Lumea s-a obișnuit că tinerii pleacă și pare că este un subiect ca oricare altul.

Chestionarul aplicat de elevi ne-a relevat, cel puțin la nivelul subiecților întâlniți, că două treimi au putut să-și amintească ultima carte citită, dar și că puțini din ei, 35 %, au văzut un film la cinematograf în ultimii ani. Într-o măsură consistentă, 70 %, târgujienii se informează de pe Internet și doar restul de la Televiziune și Radio. Aceiași intervievați, fără pretenția unui eșantion reprezentativ stabilit, preferă în proporție de 80% telefonul inteligent în dauna calculatorului.

Impresii de reporter

Annya-”Am avut parte de o experiență interesantă și cred că meseria de reporter/ziarist este fascinantă. Să știți că nu toți cei rugați de noi au vrut să răspundă! Unii dintre cei ce au acceptat provocarea noastră ne-au completat documentarea  făcută pentru acest proiect, aveau foarte multe lucruri despre Brâncuși și Ștefulescu.”

Isabela-”Cred că este o meserie interesantă să faci interviuri cu oamenii, să afli lucruri noi. În momentul când ai publicat un articol într-un ziar cred că trebuie să te simți foarte mândru că îl citesc atâția oameni”.

Dan-”Am îmbrățișat cu entuziasm ideea doamnei noastre învățătoare de a participa la acest proiect. Dar am văzut că nu este deloc ușor să strângi informații, să vorbești  cu oamenii și să te faci înțeles. E greu dar și frumos!”

Dragoș-”Recunosc că nu aveam o părere formată, proiectul m-a convins că pot să fiu ce vreau eu dacă pun suflet și multă muncă. Multumim doamnei învățătoare LELIA STÂNGĂ că rămâne lângă noi și ne propune astfel de surprize. De asemenea, îmi felicit colegii de clasă că am făcut o echipă bună, demnă de Școala Ștefulescu.”