Din această săptămână a început practic numărătoarea inversă pentru a doua sesiune de Bacalaureat, un record în Gorj dacă ne gândim că sunt aproape 2500 de candidaţi. Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a stabilit şase centre de examen şi două centre de evaluare pentru examenul de la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie. Elevii care au promovat ultima clasă de liceu după susţinerea corigenţelor şi cei care nu au luat note de trecere la una sau mai multe probe ale examenului organizat în sesiunile anterioare s-au putut înscrie în prima parte a lunii iulie pentru acest examen.
În prima jumătate a lunii iulie a.c. elevii care au promovat ultima clasă de liceu după susţinerea corigenţelor şi cei care nu au luat note de trecere la una sau mai multe probe ale examenului organizat în sesiunile anterioare s-au putut înscrie pentru a doua ediţie a Bacalaureatului din acest an. A doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an este programată între 23 august şi 3 septembrie 2010. Bacalaureatul-ul începe cu probele orale (de competenţe), în perioada 23-24 august fiind programată examinarea la Limba şi literatura română. Tot în aceeaşi perioadă are loc examenul la Limba şi literatura maternă, iar între 24-25 august se va susţine proba la Limba şi literatura modernă. Abia în 30 august încep examenele scrise, prima probă fiind Limba şi literatura română. În 31 august va fi susţinută proba la Limba şi literatura maternă, în 1 septembrie – proba obligatorie a profilului, iar în 3 septembrie – o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (scrisă sau practică). Rezultatele la probele scrise vor fi afişate în 5 septembrie (până la orele 16.00), iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00. În 7-8 septembrie vor fi rezolvate contestaţiile, iar în 9 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
Bacalaureatul în Gorj
Potrivit profesorului Gheorghe Mitescu- inspector şcolar general adjunct al judeţului Gorj, coordonator al Comisiei care va organiza Bacalaureatul la Gorj-au fost desemnate cele şase centre de examen pentru această sesiune de Bacalaureat. Astfel, cele şase centre au fost stabilite la: Grup Şcolar Industrial Turceni-519 candidaţi; Colegiul Tehnic Motru-281 candidaţi; Colegiul Tehnic “Henri Coandă”-413 candidaţi; Grup Şcolar Bârseşti(examen susţinut la Şcoala Generală “Constantin Brâncuşi”)-438 candidaţi; Colegiul Tehnic Nr 2-415 candidaţi şi Liceul cu Program Sportiv-401 candidaţi.
Există două centre de evaluare iar probele de competenţe, cel mai probabil, se vor susţine într-un singur centru, Colegiul Tehnic Nr 2 Târgu-Jiu. Termenul limită de propuneri pentru comisii este 28 iulie 2010. Aşa cum susţineau şi oficialii ISJ Gorj, asistăm la cel mai mare număr de concurenţi pentru sesiunea a doua la Bacalaureat.
După cum bine se ştie, prima sesiune a Bacalaureatului la nivelul judeţului Gorj s-a încheiat cu un procent de promovabilitate de 56%. La nivelul municipiului Târgu-Jiu cele mai slabe rezultate le-au înregistrat Grupul Şcolar Transporturi Auto, Grupul Şcolar Bârseşti şi Colegiul Tehnic Nr 2, ultimele două însă cu un important număr de absolvenţi în regim de frecvenţă redusă. Au înregistrat rezultate foarte modeste elevii liceelor din Peştişani, Tismana, Turceni, Roşia de Amaradia, Baia de Fier şi exemplele ar putea continua. În general, toate liceele tehnologice au cunoscut un recul în privinţa notelor obţinute de elevii absolvenţi. La polul opus, colegiile naţionale şi liceele teoretice şi-au păstrat nivelul rezultatelor de anul trecut, asemenea exemple putând oferi CNTV, CNET, CNSH, CNGC Motru, Liceul de Muzică, Liceul Teologic, Liceul Teoretic Novaci, cu procente maxime sau aproape de această cifră.
Calendarul Bacalaureatului
05 – 09 iulie 2010 – Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
23-24 august 2010 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
23-24 august 2010 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
24 -25 august 2010 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă – proba C
26 – 27 august 2010 – Evaluarea competenţelor digitale – proba D
30 august 2010 – Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
31 august 2010 – Limba şi literatura maternă – proba E)b) – proba scrisă
1 septembrie 2010 – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisă
3 septembrie 2010 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – proba scrisă
5 septembrie 2010 – Afişarea rezultatelor (până la orele 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00)
7-8 septembrie 2010 – Rezolvarea contestaţiilor
9 septembrie 2010 – Afişarea rezultatelor finale