Suntem o ţară de asistaţi şi hoţi…

Ne ducem în jos, cu viteză, fără să ne pese, nouă, fiecăruia în parte. Fiecare aşteptăm ca alţii să rezolve problema, deşi majoritatea dintre noi avem partea noastră de vină pentru ceea ce se întâmplă României. Dar ce contează pentru un individ care primeşte indemnazaţie de handicap sau pensie de boală pe nedrept, că bugetul e împovărat cu mai multe persoane cu dizabilităţi şi bolnave decât există în realitate. Dacă şi-au aranjat să fie declaraţi cu handicap sau cu boală, deşi ei nu au aşa ceva, pentru ei e important că ia nişte bani nemunciţi şi nemeritaţi şi puţin le pasă de cei care contribuie la aceste fonduri, cu sudoarea lor şi cu atât mai puţin le pasă că România se împrumută acum pentru a-i plăti, pentru că cei ce contribuie sunt din ce în ce mai puţini. Iar ca un simplu exemplu, vă dau o individă care, deunăzi, venea la mine cu certificat gradul II pe surzenie, îmi spunea că are aparat auditiv dar nu-l poartă şi că înţelege ce spun pentru că îmi citeşte cuvintele pe buze, după care, la doar câteva zile în urmă, vorbea cu mine la telefon… Mă-ndoiesc  că mi-a citit cuvintele pe buze prin telefon. Mai ştiu un individ care s-a pensionat pe caz de boală, dând peşte proaspăt şi bani doctorului care i-a recomandart 90 de zile de internare, ca să poată merge la comisia de pensionare. Sunt curioasă cum au trecut cei doi de evaluarea care s-a făcut acum. Acum, depinde cine a făcut evaluările, că doar n-or recunoaşte cei care au dat boli închipuite unor mâncători de pensii  de boală sau indemnizaţii de handicap acum să recunoască cum că le-au dat pe naşpa, ca să folosesc un cuvânt de cartier.
Un alt caz în care putem spune, de data asta la propriu, că ne ducem la vale, e cel al defrişărilor de păduri, care se fac împotriva oricăror reguli şi chiar a Codului Silvic. E cunoscut faptul că lipsa pădurilor duce la degradarea solului, determinată de picăturile de ploaie, care îl lovesc cu putere dacă nu se opresc pe frunzele arborilor, care le reduc mult din viteza cu care cad din cer. În plus, specialiştii spun că doar jumătate din apa provenită din ploaie ajunge pe sol şi cu o viteză mult redusă, dacă în drum întâlneşte coroana unui arbore, restul apei evaporându-se, la contactul cu frunzele, continuând circuitul apei în natură fără să mai ajungă pe sol. Dar, credeţi că pe cei care taie pădurile fără milă, ca să-şi umple buzunarele, îi interesează că defrişarea pădurilor face ca mai multă apă să ajungă pe sol, acesta să nu o mai poată absorbi, iar ea să măture solul degradat şi să producă viituri care distrug case, culturi şi omoară oameni şi animale?
Iar ca ultimă exemplificare a modului cum ne ducem în cap, ca ţară, fără ca celor care contribuie la asta să le pese, vă readuc aminte că există oameni care fură statul, ca să-şi umple buzunarele, de asemenea, prin contracte de energie, sau prin licitaţii aranjate, la care preţurile sunt mult mai mari decât face. Asta, bineînţeles că se poate, graţie unor reprezentanţi ai statului, sau a altor autorităţi publice, care, cu siguranţă, primesc şi ei partea leului, că doar n-or să stea degeaba la gura pungii cu bani, să lase băierile  largi şi să nu câştige şi ei un bănuţ.
Deci, săraca ţară bogată, ce bogată ar fi dacă n-ar fi prădată de asistaţi închipuiţi şi de hoţi. Şi, vă întreb, în aceste condiţii, de ce privaţii n-ar face şi ei un pic de evaziune? Măcar, ei nu fură din bugetul făcut de alţii ci din cel care ar trebui făcut de ei. Şi, de ce ei să cotizeze full, ca să aibă de unde fura cei care stau?