Două licee cu nume istorice reunite la Târgu-Jiu

Loading

Cele doua licee poarta numele a doi generali pasoptisti
Cele doua licee poarta numele a doi generali pasoptisti

Între Liceul „Josef Bem” din Ostrolenka-Polonia şi Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu există un parteneriat de o perioadă mai lungă de timp. În perioada 24-29 iulie 4 cadre didactice de la Liceul „Jozef Bem” din Ostrolenka Polonia s-au aflat la Târgu-Jiu, în baza unui proiect de colaborare ce se desfăşoară deja de un an de zile cu instituţia de învăţământ târgujiană. Vizita era amânată încă din luna aprilie 2010.
Aşa cum ne declara profesorul Marius Buzera, directorul Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru”, profesorii din Polonia, trebuiau să vină în România încă din 18 aprilie şi să participe la lucrările Simpozionului Internaţional „Educaţia în contextul european de azi”, însă datorită tragicului accident, în care pe lângă preşedintele Poloniei au pierit mai mulţi membrii ai Guverrnului sau ai conducerii armatei, venirea lor aici a fost amânată.
Marius Buzera spune că: „Totuşi, acest lucru nu a împiedicat, ca în acest an şcolar elevii şi cadrele didactice de la cele două licee să desfăşoare mai multe activităţi comune – precum publicarea unor articole comune în limbile engleză, română, poloneză despre tradiţiile, obiceiurile şi valorile celor două ţări în revistele celor două şcoli, o reţea de comunicare E-Twining, concurs de realizare a unor benere, pliante, afişe, filme  – în cadrul proiectului „Un oraş curat începe cu o şcoală curată” şi redactarea unui proiect Comenius de cooperare”.
În perioada vizitei – profesorii polonezi au vizitat baza materială a Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru”, s-au întâlnit cu profesori şi elevi şi au discutat despre sistemele de învăţământ din cele două ţări, mai ales ca în această perioadă în ţara noastră s-au finalizat două examene importante pentru sistemul educaţional românesc: Bacalaureatul şi Titularizarea. Astfel, s-a  putut afla că în Polonia există două tipuri de examene de Bacalaureat, dintre care unul, mai dificil, dar care dă posibilitatea absolventului să se înscrie la orice universitate din ţară, în timp ce al doilea tip specifică faptul că ai terminat liceul.
Pe lângă discuţiile interesante avute, delegaţia poloneză a vizitat alături de colegii lor din Târgu-Jiu, Muzeul Satului de la Curtişoara, Mânăstirile Lainici şi Tismana, zonele Polovragi, Baia de Fier şi staţiunea Rânca, rămânând profund impresionaţi de lucrurile văzute şi promiţând că după vizita delegaţiei române din luna septembrie, anul şcolar în Polonia începe la 1 septembrie 2010, vor revenii la inceputul lunii decembrie.