Cea mai mare exploatare minieră de suprafață din Europa, Cariera Roșia Jiu este pe cale să fie salvată prin extinderea lucrărilor de exploatare, blocate până acum. Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică, Executivul va aloca 11,4 milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare pentru extinderea lucrărilor de exploatare. Este vorba despre o suprafață totală de aproape 140.000 de hectare de pe raza localității Fărcășești, ce reprezintă terenuri agricole, împădurite și pășuni, nu și case.
Nota de fundamentare a actului normativ aflat în dezbatere publică arată că implementarea proiectului va contribui la creşterea eficienţei economice a exploatării lignitului prin reducerea timpilor de staţionare a utilajelor şi eliminarea operaţiunilor tehnologice suplimentare datorate refuzului proprietarilor de a ceda terenurile, cu efecte pozitive asupra: posibilităţii realizării producţiei de lignit necesare producerii energiei electrice în termocentralele racordate la sistemul energetic naţional, contribuind astfel la menţinerea stabilităţii energetice naţionale; exploatarea raţională a zăcământului de lignit; contribuţia la realizarea obiectivelor strategiei energetice naţionale. Potrivit documentului, obiectivele socio-economice ale proiectului de act normativ sunt: reducerea costurilor de exploatare a zăcământului de lignit, cu implicaţii asupra preţului de cost al energiei electrice produse; asigurarea ocupării forţei de muncă; dezvoltarea economică şi socială a localităţilor din zona exploatării miniere.
Deblocarea Carierei
Așa cum se cunoștea din presa locală, de câteva luni, Cariera Roșia de Jiu este blocată de mai multe procese pe anumite suprafeţe de teren, care durează în instanţele de judecată de mai bine de zece ani. „Cariera Roșia, una dintre cele mai mari din Europa, este aproape blocată din cauza proprietarilor de pădure și a legislației de mediu, care este o legislație greoaie și anevoioasă. Această carieră este blocată în două direcții. În direcția nord-vest, unde am înțeles că problema este aproape ca și rezolvată, proprietar fiind domnul Vîlceanu (deputatul de Gorj Dan Vîlceanu, n.r.), şi in direcția sud-vest (Valea Pârâului), unde problema este foarte gravă, având în vedere că în această direcție sunt probleme cu actele de proprietate și persistă de cel puțin 10 ani. În sud-vest, avem surpriza să vedem că nici măcar pădure nu este, sunt circa 20 ari de pădure și restul boschete. Din informațiile noastre, pe aceşti 20 ari de pădure se judecă 3 familii de mai bine de 10 ani, dar nimeni nu se gândește că din cauza duratei acestui proces prin instanțele din România, noi suntem blocați cu 40% din extinderea carierei în această direcție“, susțin reprezentanții Sindicatului Liber EMC Roşia, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, citați de Cotdianul.La cariera minieră Roşia lucrează peste 1.300 de oameni. Lărgirea frontului de lucru prin extinderea carierei le dă multora dintre aceștia șansa să lucreze ani de acum încolo, în condițiile în care compania-mamă, Complexul Energetic Oltenia, a scos pe bară în ultima perioadă foarte mulți mineri din pricina lipsei comenzilor sau a situației economice precare. În schimb, acești mineri rămân fără pământ.
Sindicatul Liber EMC Roşia a cerut aprobarea în regim de urgenţă a unor hotărâri de guvern pentru realizarea exproprierilor la cariera Roşia, cariera Jilţ Sud, cariera Pinoasa şi cariera Tismana. „Sindicatul Liber EMC Roșia vă solicită, în regim de urgență, promovarea unei hotărâri de guvern privind aplicarea prevederilor Legii 255/2010, necesară continuării activităţii, conform licenţelor de funcţionare aprobate la: cariera Roşia, cariera Jilţ Sud, cariera Pinoasa, cariera Tismana din cadrul Complexului Energetic Oltenia SA. În aceste condiţii, nu vor mai apărea cazuri de blocaj, pentru că au existat situaţii când negocierile cu proprietarii caselor ce trebuiau strămutate au dus la întârzieri ale extinderii carierei. Declararea utilităţii publice pentru lucrarea de interes naţional aduce avantaje economico-sociale, asigurând locurile de muncă, continuitatea activităţii, precum şi menţinerea şi dezvoltarea industriilor conexe. De asemenea, dispar preţurile exorbitante, precum şi situaţiile în care unele familii nu vor să vândă, astfel că extinderea carierei este asigurată, fapt din care atât unitatea, cât şi comunităţile adiacente au de câştigat“, se arăta într-o adresă trimisă Guvernului în 2016 de către sindicaliști.
Despăgubiri modeste
Proiectul de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei stipulează că despăgubirile pentru cei expropriați sunt cuprinse între 2,35 lei și 5,09 lei pe metru pătrat. De altfel, foarte mulți dintre locuitorii din Fărcășești, vizați de procedura de expropiere, consideră respectivele sume derizorii. Mai multe asociații, precum Bankwatch, Fundația Greenpeace CEE România, 2Celsius, Fundația Terra Mileniul III, APADOR-CH, WWF România, Asociația Efectul Fluture și Rețeaua Mining Watch România, susțin că negocierile trebuie să se desfășoare în condiții juste, și nu anulate prin decretarea statutului de lucrări de utilitate publică.