Potrivit sindicaliștilor din Educație, în România, salariul mediu orar din sistemul de educaţie este de 13 lei brut (2,92 euro) şi 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut (1,59 euro), iar un profesor cu gradul I şi vechime de 25 de ani câştigă 14 lei pe oră brut (3,14 euro). Astfel, în România, un profesor câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore.
Într-un scrisoare adresată președintelui Klaus Yohannis, sindicaliștii mai spun: ”Salariile mizere din educaţie nu fac altceva decât să alunge spre alte domenii tinerii performanţi, ceea ce conduce la scăderea constantă a numărului adevăraţilor dascăli, locul lor fiind luat, de cele mai multe ori, de pseudo-profesori. Chiar dacă, prin Acordul semnat în data de 27 octombrie 2014 cu Guvernul României, acesta se angajează, printre altele, să majoreze salariile personalului didactic cu 34% până în anul 2017, este puţin probabil ca tinerii cu vocaţie pentru meseria de dascăl să dea năvală către acest sector, deoarece şi cu această majorare salariile ar fi tot nesimţit de mici”, se arată în scrisoare. Totodată, în documentul FSLI se atrage atenţia asupra discrepanţelor apărute după majorarea salariului minim pe economie.
”Dacă la data de 1 ianuarie 2009 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată era de 600 de lei, la data de 1 ianuarie 2015 acesta a ajuns la 975 de lei. În condiţiile în care a avut loc o creştere a salariului de baza minim brut pe ţară garantat în plată, restul salariilor personalului bugetar, categorie în care este inclus şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar de stat, care depăşeau nivelul acestui salariu minim brut au rămas nemodificate. Astfel, treptat, nu a mai existat niciun fel de diferenţiere din punct de vedere salarial între personalul nou angajat, care nu beneficiază de spor de vechime, şi salariaţii care beneficiau de sporul de vechime în muncă, corespunzător tranşelor de vechime. Aplatizarea salarizării a avut la bază şi introducerea sporului de vechime în muncă în salariul de bază, începând cu data de 1 ianuarie 2010”, se arată în scrisoare.