Pe 4 martie s-au împlinit 36 de ani de la groaznicul cutremur din 1977. N-avem voie să uităm niciodată că, printre mulți alți români care s-au prăpădit printre dărâmături s-a aflat și Filofteia Lăcătușu, prim solistă a Ansamblului Doina Gorjului, care a murit la vârsta de 30 de ani, alături de soțul ei, Gicu Simu. Ei se aflau la hotelul Victoria din București, unde plecaseră ca ea să facă înregistrări de noi piese de muzică populară. N-a mai apucat, din păcate, dar vocea sa a rămas, totuși, înregistrată, spre nemurire, pe discuri și în arhivele Televiziunii Române…
Cei care au conoscut-o, spun că era o fată modestă, chiar dacă era solistă de vază, iar vara mergea cu fetele pe câmp cu oile, după care se descălțau toate să-și răcorească picioarele în pârâu și cântau împreună. Toți sătenii din Runcu o iubeau, pentru că era atât de apropiată cu ei. Poate de aceea au rămas uimiți, când au văzut-o nașă la nunta ei pe Maria Ciobanu, venind în sat. La fel de uimiți au fost când au aflat că a murit la cutremur și au fost copleșiți de puhoiul de oameni care au venit la înmormântarea ei și a soțului ei. Acum, autoritățile din Runcu organizează manifestări cultural-religioase în amintirea sa, iar rudele din comuna natală Alunu- Vâlcea, vin de fiecare dată să o comemoreze și vor, la rândul lor, să înființeze un festival care să-i poarte numele.
În amintirea Filofteii, Muzeul Județean Gorj a înființat o casă muzeu la Curtișoara, cu sprijinul familiei, care a donat obiecte personale ce i-au aparținut și a publicistului Dorin Brozbă, care a scris cartea vieții sale: „Filofteia Lăcătușu, un cântec stins la 30 de ani”. Discurile ei, scoase la Electrecord, încă mai există prin unele colecții particulare, imaginea ei continuă să apară, vocea ei cristalină nu a murit, pentru că oricine o poate găsi pe internet, imagini cu ea cântând, de asemenea. Nu vrem, nu putem și nu trebuie s-o uităm niciodată, pentru că rămâne un etalon pentru solistele care s-au născut și se vor mai naște pe meleagurile Oltenești.