Roxana Croitoru, o voce a României

Loading

Roxana Croitoru face liniște în orice sală de spectacol
Roxana Croitoru face liniște în orice sală de spectacol

La numai 16 ani, o frumoasă și talentată gorjeancă a cucerit o mulțime de trofee la festivaluri folclorice din întraga țară, este de trei ani colaborator al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și, pentru că interpretează cu mult har și drag cântecele Mariei Lătărețu, a primit permisiunea să le cânte, chiar de la Ioana Lătărețu, nora marii artiste. Este vorba despre Roxana Croitoru, recunoscută, deja, ca fiind o mare voce a folclorului românesc, ce ne-a acordat un inteviu în exclusivitate.
Reporter: Roxana, ai o voce care a impresionat multe jurii de festivaluri, dovadă că ai câștigat multe trofee. Cum ai ajuns să îmbrățișezi cântecul popular?
Roxana Croitoru: Am îndrăgit muzica scultând, de mic copil, cu bunicii la țară, cântece populare la pikup.
Dețin o colecție frumoasă de plăci cu multi interpreți și cântece vechi.
R.: Cânți de mică, cum spuneai. Ce alte lucruri îți plăcea să faci, copil fiind?
R.C.: Cel mai mult îmi plăcea și-mi place și acum să mă plimb cu bicicleta și să îngrijesc animalele.
R.: Ai un palmares impresionant pentru vârsta ta, pe care cititorii îl pot vedea integral aici. De la tine aș vrea să știu cum ai reușit să împaci viața de copil, cu cea de elev și artist?
R.C.: Iubesc muzica. Jocurile mele din copilarie erau legate tot de ea (de muzică). Improvizam o scenă… eram aplaudată de copiii cu care mă jucam. Prea mult timp liber nu mi-a rămas niciodată. Lecțiile la care nu eram la școală le recuperam, apoi, acasă.
R.: Ai costume populare foarte frumoase. Cam câte ai strâns în timp și de unde?
R.C.: Mă trag, după bunici, de la Topești și Hobița și din aceste zone am costumele. Multe le-am primit, unele le-am cumpărat și am ajuns să am peste 200. Îmi e drag, când am timp, să le scot la aer, să le dau cu naftalină, ca să nu se deterioreze.
R.: Ești cel mai mic membru al familiei „Doina Gorjului”, cânți live cu orchestra în spectacole, cum a fost începutul acestei colaborări?
R.C.: Poate că uneori pășeam timidă pe scenă, dar încurajările dirijorilor, publicului și orchestrei îmi erau suficiente să trec cu ușurință fiecare moment. Am conștientizat responsabilitatea pe care o am, dar dorința de a cânta depășea orice obstacol.
R.: Ai imprimat mai multe piese. La ce vârstă ai început?
R.C.: Am un număr de 42 piese, imprimate cu Doina Gorjului și Orchestra Radio România, prima fiind la vârsta de 10 ani.
R.: Ești mereu invitată la televiziuni locale, teritoriale, naționale și chiar la Televiziunea Română. Toți realizatorii te iubesc, sau te consideră un fenomen?
R.C.: Nu știu dacă mă considera un fenomen. Dar că mă iubesc… sunt sigură. Simt asta. Particip cu drag la fiecare emisiune, dar îmi e destul de greu să răspund de fiecare dată invitațiilor, pentru că nu pot lipsi prea mult de la școală, plus că particip mult cu „Doina Gorjului” la spectacole atât în județul nostrum cât și în țară.
R.: Doamna Ioana Lătărețu te iubește foarte mult și ți-a dăruit cu drag dreptul să cânți repertoriul Mariei Lătrețu. Cum ai reușit să-i intri la suflet, că sunt multe fete care cântă frumos?
R.C.: Nu am avut un comportament special. M-am comportat firesc -Am fost Eu.
R.: Care e profesia pe care vrei să o îmbrățișezi, pe lângă cariera artistică?
R.C.: Vreau să devin profesor de muzică.
R.: Ce-ți dorești cel mai mult, în viață?
R.C.: Îmi doresc să fiu sănătoasă și să am parte de momente care să-mi bucure sufletul.

PALMARES

2015: 31 ianuarie: Invitată în cadrul proiectului „SALVAREA PATRIMONIULUI MONDIAL”, sub egida UNESCO Grecia 22 februarie: Locul I la Olimpiada de Muzică 18 aprilie: Trofeul la Festivalul Național „Cântec drag, din plai străbun” desfășurat la Vaslui
2014: 14 februarie: Invitată la PROTV Internațional 27 februarie: Locul I la Olimpiada de Muzică 12 octombrie: Membră a Juriului la Festivalul Copiilor „Domnica Trop” 01 decembrie: Cântă alături de „Doina Gorjului” în Tg-Jiu, de Ziua Națională a României
2013: 19 februarie: Distincție culturală- cea mai promițătoare voce a folclorului românesc oferită de Clubul Presei Transatlantice 2 martie: Locul I la Olimpiada Județeana de Muzică 31 martie: Participare la „Gala Instituțiilor de Arta” ce are loc la Centrul Cultural Reduta, Brașov 20-21 aprilie: Premiul III la Concursul Interjudețean „Dor de primăvară” Caracal, Olt 15-17 august: Trofeul Concursului Național de Folclor „Salba Prahovei”, Plopeni, Prahova 23 august: Trofeul Festivalului Național „Zâmbet de Copil” Herculane 27-31 august: Trofeul Festivalului Național „Dobroge, vatră de folclor românesc”, Constanța 15-17 noiembrie: Membră a Juriului la Festivalul Național „Lira” , Tăuții Magheraș, Maramureș
2012: 31 martie: Premiul I la Olimpiada zonală de muzică, Craiova 4 aprilie: Locul I la Concursul Județean „Doină, doină, cântec dulce” Motru, Gorj 23 noiembrie: Căștigărea preselecției pentru Festivalul Internațional „Steaua Carpaților” 30 noiembrie: Trofeul Festivalului Național „Dor de cântec românesc” Buzău 14 decembrie: Mențiune la Festivalul Internațional „Steaua Carpaților”
2011: 29 aprilie: Locul I la Concursul „Festivalul portului și cântecului popular”-Frâncești, Peștișani 28 mai: Premiul I la Festivalul Național „Pe fir de baladă” Tg-Jiu, Gorj 12 iunie: Trofeul Concursului „Răsună Munții sub Parâng”- Crasna, Gorj 16-18 iunie: Trofeul Festivalului Național „Cununa Petrolului” Moreni 2-3 iulie: Trofeul Festivalului Național „Bobocel de la Bacău” 13 august: Trofeul la Festivalul copiilor „Maria Lătărețu” Bălcești, Gorj 20 august: Locul I la Festivalul „Maria Apostol” Runcu, Gorj 4 decembrie: Trofeul Festivalului „Nicolae Vlad” Drăgotești, Gorj 16 decembrie: Premiul Publicului 2011, în cadrul Galei organizată la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”
2010: 23 octombrie: Primul Concurs Național „M-am născut cu stea în frunte”, locul II