Roxana Croitoru, gorjeanca în vârstă de 13 ani care a cucerit cu vocea sa atât juriile cât și publicul de câte ori a participat la un concurs de muzică populară, a reușit, numai luna trecută, să câștige marele premiu și trofeul a trei festivaluri naționale de folclor. De altfel, acesta nu este începutul, ea având, în total, în palmares, douăsprezece premii și trofee.
Cel mai recent trofeu câștigat de Roxana Croitoru a fost cel al Festivalului Național de Folclor „Dobroge, vatră de folclor românesc” de la Constanța, care a avut loc în perioada 27-31.08.2013. Cu doar o săptămână înainte, pe data de 23.08.2013, aceasta a participat la Festivalul Național „Zâmbet de copil”, de asemenea un concurs de muzică populară la care a câștigat Trofeul, dar și aprecierea deosebită a lui Mihai Trăistariu, președintele juriului, care a ținut să o felicite personal. Un alt concurs care a avut loc tot luna trecută, în perioada 15-17.08.2013, de la care Roxana s-a întors cu Marele Premiu a fost Concursul Național de Folclor „Salba Prahovei”- ediția I, de la Plopeni-Prahova.
Deși a debutat abia cu trei ani în urmă, la 23.04.2010, cântând pentru prima dată pe o scenă, la Festivalul „Portului și Cântecului Popular” Frâncești-Peștișani, Roxana Croitoru a evoluat rapid, talentul său înnăscut fiind completat cu cunoștințele de canto popular câștigate la Palatul Copiilor, având-o ca profesor pe Emilia Drăgotoiu Nanu. Pe lângă multe participări la emisiuni la televiziuni locale și centrale, precum și la Sala Radio sau la alte posturi de radio, Roxana a început să câștige premiu după premiu, la concursuri naționale și chiar internaționale. Astfel, în anul 2011 a câștigat: Locul I la concursul „Pe fir de baladă”, Trofeul Festivalului „Răsună munții sub Parâng, la Crasna”, Marele premiu al Festivalului Național „Cununa Petrolului” de la Moreni- Dâmbovița, Trofeul Festivalului „Bobocel de la Bacău”, Premul I și Trofeul Festivalului pentru copii „Maria Lătărețu”, ediția I Bălcești- Gorj, Locul I la Festivalul „Maria Apostol”, Runcu- Gorj. Nici anul 2012 nu a fost mai puțin fructuos pentru Roxana Croitoru, aceasta câștigând Premiul I la Olimpiada națională de muzică populară- Craiova, Locul I la Concursul Județean „Doină, doină, cântec dulce”, Motru- Gorj, Marele Trofeu la Festivalul „Dor de cântec românesc”- Buzău și mențiune la Concursul Internațional „Steaua Carpaților”.
Cântece proprii
Roxana Croitoru s-a făcut cunoscută pe scenele întregii țări interpretând cântecele Mariei Lătărețu, cu acordul familiei marii artiste, ba chiar a imprimat un prim CD personal, pe care l-a lansat la Muzeul Județean Gorj în anul 2011. Tânăra interpretă a trecut, însă, deja, la o treaptă superioară a carierei sale artistice, pentru că lucrează la un nou album, de data aceasta cu piese proprii. Patru dintre ele sunt, deja, gata, „Îmi cânt dorul de Hobița” având mare succes la festivalurile și spectacolele la care a participat în ultimul timp.