Sărbătoare mare la Fărcășești

Comuna Fărcășești a fost, zilele trecute, gazda unui complex de manifestări religioase, sportive și artistice, cu ocazia sărbătorii Sfinții Părinți Ioachim și Ana. A avut loc a VI-a ediție a Zilei Cătunului Broștenița și a fost resfințită biserica monument din sat, însuși mitropolitul Olteniei conducând oficierea slujbei religioase.

Localnicii din Broștenița au venit cu parastase, au intrat în altar și s-au rugat alături de Mitropolitul Olteniei
Localnicii din Broștenița au venit cu parastase, au intrat în altar și s-au rugat alături de Mitropolitul Olteniei

Biserica Broștenița poartă hramurile sfinților Ioan Botezătorul și Ioachim și Ana și a fost construită, potrivit Listei Monumentelor Istorice din România în anul 1848 și restaurată și resfințită în anul 1876. Trecerea timpului a făcut ca, la începutul secolului XX, biserica să aibă de suferit la nivelul construcţiei, hotărându-se ulterior închiderea ei. Între anii 1937 – 1938 aici au avut loc reparaţii capitale, fiind înlocuit definitiv acoperişul.
Biserica este construită din lemn de stejar cioplit şi are formă de navă, terminându-se cu un altar poligonal. Bârnele sunt îmbinate în coadă de rândunică. În anul 2009, biserica a primit sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Consiliului Local Fărcăşeşti, intrând astfel într-un proiect de renovare şi consolidare, iar în acest an, de ziua sfinților al căror hram îl poartă, a fost din nou resfințită. Localnicii au participat în număr mare la slujbă, care a fost oficiată de Înaltpreasfinția-Sa Irineu, mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți.

Nedeie

După resfințirea bisericii, ziua a continuat cu nedeia tradițională, care de șase ani încoace s-a transformat într-o sărbătoare complexă. Grătarele s-au încins, berea a curs în valuri, iar copiii s-au putut da în tiribombă s-au au participat la tot felul de jocuri și distracții oferite de comercianții veniți special pentru această sărbătoare, seara încheindu-se cu un frumos spectacol și cu hora satului.
Primarul comunei Fărcășești, Dănuț Bălu, s-a declarat mulțumit de felul în care au decurs evenimentele: „Mă bucur, în primul rând, că am putut organiza această sărbătoare, deși am avut acea criză în Consiliul Local care ne-a lăsat fără buget o jumătate de an. Am reușit, acum, să restabilim situația, cu ajutorul noilor consilieri, așa că totul a mers ca la carte. Astăzi, după cum ați văzut, a fost resfințită biserica din sat, am premiat copiii care au participat la activitățile sportive din zilele trecute și acum toți cei prezenți se bucură de spectacolul de muzică populară, oferit atât de  invitați de renume ai Gorjului, cât și de copiii noștri din comună. Tot cu această ocazie, tânăra interpretă de muzică populară de la noi din comună, Alexandra Bleaje, și-a lansat noul abum.”