Reparație pentru Arethia Tătărescu

Loading

Gorjul are parte de ”scandaluri” culturale după ce busturile lui Gheorghe și Arethia Tătărescu au fost înlăturate din preajma Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”. Deși măsura s-a făcut la decizia Ministerului Culturii, instituție sesizată tot de niște ”binevoitori”, mai mulți liberali locali s-au agitat cel mai probabil pentru propria imagine. Busturile înlăturate prin decizie a Ministerului Culturii vor fi mutate la Vladimir. Arethia Tătărescu va fi reprezentată de un bust istoric plasat lângă Muzeul Județean, propunere a viceprimarului municipiului, domnul Adrian Tudor.

Două din marile personalități ale Gorjului-Arethia și Gheorghe Tătărescu-au lăsat urmașilor uriașe realizări culturale, sociale, economice și politice. Gheorghe Tătărescu a fost prim-ministru al României în perioada cea mai fastă a istoriei naționale(1933-1937) iar Arethiei Tătărescu, în calitate de președinte al Asociației Femeilor din Gorj, îi datorăm în primul rând realizarea Ansamblului Sculptural ”Constantin Brâncuși” de la Târgu-Jiu. Se pare că urmașii nu au fost la înălțimea înaintașilor, busturile destinate familiei Tătărescu au fost mutate de  Ministerul Culturii pentru motive…artistice și nu istorice.

Iată însă că există și o variantă de reparație pentru Arethia Tătărescu după ce anterior busturile realizate de sculptorul Paul Popescu au fost socotite inadecvate. Viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor, propune un nou bust al Arethiei Tătărescu turnat după o operă a celebrei creatoare Milița Petrașcu, prietenă cu marea ”Doamnă a Gorjului interbelic”. Într-o postare pe pagina de Facebook personală, viceprimarul Adrian Tudor vorbește despre un gest de recunoștință față de Arethia Tătărescu și despre un monument pe care și l-a dorit chiar marea dispărută. ”Orașul Târgu-Jiu-spune viceprimarul Adrian Tudor- are obligația de a realiza un monument închinat, în semn de  recunoștință, doamnei Arethia Tătărescu. Un monument de o valoare artistică desăvârșită este bustul pe care i l-a realizat sculptorița Milița Petrașcu. Este o lucrare care spune o poveste frumoasă și care a fost comandată chiar de Arethia Tătărescu. Bustul se află în patrimoniul Muzeului Județean Gorj și după acesta se poate turna unul identic în bronz.
Milița Petrașcu a fost prietena d-nei Arethia, aceasta realizând si Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din centrul orașului.
Astfel orașul Târgu Jiu ar avea un patrimoniu cultural mai bogat cu o operă de artă a unui mare artist. Lumea ar afla mai ușor despre prietenia celor două doamne care au gândit la un moment dat și un monument închinat eroilor… Așa Brâncuşi a fost chemat să realizeze Ansamblul Calea Eroilor de la Târgu Jiu. ”

Subscriem unei asemenea idei, mai ales că datorăm enorm unei personalități ca Arethia Tătărescu, și credem că târgujienii trebuie să își amintească de realizările sale. Reacția tardivă și total inadecvată a liderilor PNL Gorj ne arată că aceștia nu prea cunosc istoria marelui partid liberal făuritor de România Mare.

3 Comments on “Reparație pentru Arethia Tătărescu”

  1. pai e urata cu spume statuia aia… statuile demolate macar semanau… tudor mai bine si-ar vedea de treburile lui ca se vede ca e din ce in ce mai prost

  2. O idee buna a lui Tudor jr, nu are prea multe dar sunt bune. Disperare mare pe primar, e batut la toate capitolele. Pecingina, Suta, Valceanu il iau la misto pe profesorul universitar!

  3. Ideea cu statuia este una foarte buna, de la sculptorul de autogara Paul Popescu la Milita Pătrașcu. Discuția îl face mare pe un neica nimeni că Paul Popescu.

Comments are closed.