Special

Politică

Istorie

Gorjul

Patrimoniu

Home » Actualitate » Reparație pentru Arethia Tătărescu

Reparație pentru Arethia Tătărescu

Submitted by on 5 July 2018articol citit de 1,809 ori | 3 Comments

Gorjul are parte de ”scandaluri” culturale după ce busturile lui Gheorghe și Arethia Tătărescu au fost înlăturate din preajma Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”. Deși măsura s-a făcut la decizia Ministerului Culturii, instituție sesizată tot de niște ”binevoitori”, mai mulți liberali locali s-au agitat cel mai probabil pentru propria imagine. Busturile înlăturate prin decizie a Ministerului Culturii vor fi mutate la Vladimir. Arethia Tătărescu va fi reprezentată de un bust istoric plasat lângă Muzeul Județean, propunere a viceprimarului municipiului, domnul Adrian Tudor.

Două din marile personalități ale Gorjului-Arethia și Gheorghe Tătărescu-au lăsat urmașilor uriașe realizări culturale, sociale, economice și politice. Gheorghe Tătărescu a fost prim-ministru al României în perioada cea mai fastă a istoriei naționale(1933-1937) iar Arethiei Tătărescu, în calitate de președinte al Asociației Femeilor din Gorj, îi datorăm în primul rând realizarea Ansamblului Sculptural ”Constantin Brâncuși” de la Târgu-Jiu. Se pare că urmașii nu au fost la înălțimea înaintașilor, busturile destinate familiei Tătărescu au fost mutate de  Ministerul Culturii pentru motive…artistice și nu istorice.

Iată însă că există și o variantă de reparație pentru Arethia Tătărescu după ce anterior busturile realizate de sculptorul Paul Popescu au fost socotite inadecvate. Viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor, propune un nou bust al Arethiei Tătărescu turnat după o operă a celebrei creatoare Milița Petrașcu, prietenă cu marea ”Doamnă a Gorjului interbelic”. Într-o postare pe pagina de Facebook personală, viceprimarul Adrian Tudor vorbește despre un gest de recunoștință față de Arethia Tătărescu și despre un monument pe care și l-a dorit chiar marea dispărută. ”Orașul Târgu-Jiu-spune viceprimarul Adrian Tudor- are obligația de a realiza un monument închinat, în semn de  recunoștință, doamnei Arethia Tătărescu. Un monument de o valoare artistică desăvârșită este bustul pe care i l-a realizat sculptorița Milița Petrașcu. Este o lucrare care spune o poveste frumoasă și care a fost comandată chiar de Arethia Tătărescu. Bustul se află în patrimoniul Muzeului Județean Gorj și după acesta se poate turna unul identic în bronz.
Milița Petrașcu a fost prietena d-nei Arethia, aceasta realizând si Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din centrul orașului.
Astfel orașul Târgu Jiu ar avea un patrimoniu cultural mai bogat cu o operă de artă a unui mare artist. Lumea ar afla mai ușor despre prietenia celor două doamne care au gândit la un moment dat și un monument închinat eroilor… Așa Brâncuşi a fost chemat să realizeze Ansamblul Calea Eroilor de la Târgu Jiu. ”

Subscriem unei asemenea idei, mai ales că datorăm enorm unei personalități ca Arethia Tătărescu, și credem că târgujienii trebuie să își amintească de realizările sale. Reacția tardivă și total inadecvată a liderilor PNL Gorj ne arată că aceștia nu prea cunosc istoria marelui partid liberal făuritor de România Mare.

3 Comments »

  • rexus says:

    pai e urata cu spume statuia aia… statuile demolate macar semanau… tudor mai bine si-ar vedea de treburile lui ca se vede ca e din ce in ce mai prost

  • Silviu says:

    O idee buna a lui Tudor jr, nu are prea multe dar sunt bune. Disperare mare pe primar, e batut la toate capitolele. Pecingina, Suta, Valceanu il iau la misto pe profesorul universitar!

  • Mircea ionut says:

    Ideea cu statuia este una foarte buna, de la sculptorul de autogara Paul Popescu la Milita Pătrașcu. Discuția îl face mare pe un neica nimeni că Paul Popescu.