Proiect extrașcolar dedicat elevilor de etnie rromă la Bălești și Polovragi

 

Asociația Partida Romilor PRO-EUROPA, Sucursala Gorj, în parteneriat cu Primăriile și Școlile Bălești și Polovragi, derulează în perioada 4-26 iulie 2018 Proiectul ”Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Elevii de etnie rromă și cei aflați în situații materiale dificile vor beneficia de activități extrașcolare pe timpul verii, vor merge în vizite la muzee, vor viziona filme la cinematograf, și, foarte important, vor învăța cum să își petreacă timpul liber în mod constructiv.

 

 

În perioada 4-26 iulie 2018 se desfășoară Proiectul ”Ce vrei să te faci când vei fi mare?”, manifestare organizată în comuna Bălești de către Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”, Primăria și Consiliul Local Bălești și Asociația Partida Romilor ”PRO-EUROPA”, Sucursala Gorj. 33 de elevi din comuna Bălești vor participa la activități extrașcolare organizate de școala din localitate și sponsorizate de Asociația Partida Romilor PRO-EUROPA.

Directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș”, profesorul Cornel Șomîcu, ne-a declarat: Având în vedere că în comuna Bălești există o comunitate rromă importantă iar  în şcoala noastră învaţă un număr considerabil de preșcolari, elevi defavorizaţi, membri ai acestei comunități, avem în vedere şi activităţi care să le insufle dragostea pentru şcoală, în paralel cu crearea de situaţii concrete în care aceştia să se simtă valorizaţi prin oferirea unui spaţiu mai mare de afirmare a capacităţilor şi aptitudinilor lor. Pentru aceşti copiii, esenţial este să le oferim modele de petrecere a timpului liber care să contracareze practicile de copiere a unor atitudini şi obişnuinţe, manifestări nepotrivite, împrumutate de la cei mai mari. Activitățile desfășurate de cadrele noastre didactice sau de mediatori au scopul să îi ajute pe elevii de la învățământul primar să se autocunoască, să fie mândrii de comunitatea de care aparțin, să se integreze cu succes în societate, să fie cetățeni de bază ai societății.”

Ana Corina Balica, profesor în învățământul primar și unul dintre coordonatorii proiectului la nivelul școlii din Bălești, ne-a declarat: ” Obiectivul proiectului nostru este legat de stimularea implicării voluntare a copiilor în activităţi recreativ-instructive, cu promovarea şi valorizarea potenţialului individual şi de grup a acestora, precum şi însuşirea, pe termen scurt şi lung, a unor alternative real-educative de petrecere a timpului liber în opoziţie cu tentaţiile nocive tot mai des întâlnite chiar la vârsta micii şcolarităţi. Suntem preocupați de asigurarea egalității de șanse pentru toți  membrii comunității în accesarea unor programe educaționale gratuite.”

Mădălin Ungureanu, primarul comunei Bălești, a subliniat pentru VERTICAL:” Şcoala de Vară se doreşte, în primul rând, o modalitate de a oferi copiilor o alternativă atractivă pentru petrecerea unei perioade din vacanţa de vară. Acesta este impactul pe termen scurt şi imediat. În subsidiar, acest proiect prevede şi impact pe termen lung: copiii învaţă jocuri instructiv-recreative la şcoală, jocuri pe care, mai apoi, le pot organiza singuri.”

Nelu Pavel, președintele Asociației Partida Romilor PRO-EUROPA, Sucursala Gorj, spunea la festivitatea de deschidere: ”Ne aflăm la Bălești într-o zonă cu o importantă comunitate rromă dar și cu preocupări intense, din partea Primăriei, din partea Școlii, ca lucrurile să meargă foarte bine.  Programul demarat are în vedere creşterea încrederii părinţilor în instituţia şcolară, o mai bună colaborare şi implicare a acestora în sprijinirea activităţilor acesteia, cunoscându-se importanţa părinţilor în desăvârşirea copiilor lor.De asemenea, ne propunem prevenirea abandonului școlar și accesul tinerilor defavorizați la forme diverse de învățământ.”