O aşezare de Epoca Bronzului a fost identificată, zilele trecute, în satul Larga din comuna Logreşti, de către specialiştii Muzeului Judeţean Gorj. Ei au fost anunţaţi de un localnic, care venise cu treburi la Târgu Jiu, că de mai mulţi ani găseşte pe ogor, când sapă porumbii, cioburi din vase de lut, zgură de metal topit şi nişte pietre, cioplite şi ele, parcă, de mâna omului.
Dumitru Diaconescu se săturase să tot scoată din pământ, în fiecare an, fragmente de oale, bucăţi tari de zgură, dar ceea ce i-au atras atenţia cel mai mult au fost bucăţile de piatră cioplită sub formă de securice sau ciocan. Mult timp le-a ignorat, dar, la un moment dat, s-a dus cu gândul la vremurile străvechi, când uneltele erau de piatră, aşa că s-a hotărât să anunţe muzeul, despre ciudăţeniile găsite pe terenul său agricol.
Cultura Glina
Specialistul în preistorie Gheorghe Calotoiu, care a mers din partea muzeului să determine în teren obiectele descoperite în punctul „Capul Dealului”, a stabilit că acestea aparţin Epocii Bronzului timpuriu, Cultura Glina- faza finală, având o vechime între 3.600 şi 3.800 de ani (1.800- 1.600 i.Hr.). Acesta spune că avem de a face cu o aşezare umană, care are o suprafaţă de aproximativ 15 hectare: „Este un sit cu locuinţe de suprafaţă, care au lăsat pete negre pe suprafaţa pământului, după cum ne-a confirmat şi domnul Dumitru Diaconescu, cel care este proprietarul terenului şi ne-a sesizat existenţa obiectelor preistorice. Acum nu se vede, pentru că terenul e cultivat cu porumbi, dar cetăţeanul ne-a spus că, la toamnă, după ce recoltează cerealele ne va permite să facem săpături, ocazie cu care vom determina exact suprafeţele ocupate de locuinţe. Oricum, am ridicat, deja, de la faţa
locului, toate obiectele scoase accidental din pământ, printre care: fragmente de vase mari, de tip borcan, fragmente de căni de diferite forme şi dimensiuni (ornamentate cu găuri şi butoni, specifice acelei perioade), căni cu toarte, tortiţe mici ce se fixau pe pântecul vaselor (apucători), fragmente de zgură de bronz, cupru, fragmente de vase cu fundul plat sau sub formă de postament, fragmente de pietre perforate (măciuci, ciocane sau topoate).
Aşezări similare
Situl arheologic de la Logreşti reprezintă o descoperire foarte valoroasă, el reprezentând o nouă aşezare pe harta preistorică a României. În Gorj, au mai fost descoperite, de-a lungul timpului, trei aşezări din Epoca Bronzului Timpuriu, la Băleşti (linia a II-a), Schela (Gornăcel) şi la Săuleşti (în urmă cu doi ani).