Relicve de 4000 de ani, prin porumbi la Logreşti

O aşezare de Epoca Bronzului a fost identificată, zilele trecute, în satul Larga din comuna Logreşti, de către specialiştii Muzeului Judeţean Gorj. Ei au fost anunţaţi de un localnic, care venise cu treburi la Târgu Jiu, că de mai mulţi ani găseşte pe ogor, când sapă porumbii, cioburi din vase de lut, zgură de metal topit şi nişte pietre, cioplite şi ele, parcă, de mâna omului.

Zgură de bronz şi unelte de piatră găsite în situl din Logreşti
Zgură de bronz şi unelte de piatră găsite în situl din Logreşti

Dumitru Diaconescu se săturase să tot scoată din pământ, în fiecare an, fragmente de oale, bucăţi tari de zgură, dar ceea ce i-au atras atenţia cel mai mult au fost bucăţile de piatră cioplită sub formă de securice sau ciocan. Mult timp le-a ignorat, dar, la un moment dat, s-a dus cu gândul la vremurile străvechi, când uneltele erau de piatră, aşa că s-a hotărât să anunţe muzeul, despre ciudăţeniile găsite pe terenul său agricol.

Cultura Glina
Specialistul în preistorie Gheorghe Calotoiu, care a mers din partea muzeului să determine în teren obiectele descoperite în punctul „Capul Dealului”, a stabilit că acestea aparţin Epocii Bronzului timpuriu, Cultura Glina- faza finală, având o vechime între 3.600 şi 3.800 de ani (1.800- 1.600 i.Hr.). Acesta spune că avem de a face cu o aşezare umană, care are o suprafaţă de aproximativ 15 hectare: „Este un sit cu locuinţe de suprafaţă, care au lăsat pete negre pe suprafaţa pământului, după cum ne-a confirmat şi domnul Dumitru Diaconescu, cel care este proprietarul terenului şi ne-a sesizat existenţa obiectelor preistorice. Acum nu se vede, pentru că terenul e cultivat cu porumbi, dar cetăţeanul ne-a spus că, la toamnă, după ce recoltează cerealele ne va permite să facem săpături, ocazie cu care vom determina exact suprafeţele ocupate de locuinţe. Oricum, am ridicat, deja, de la faţa

Gheorghe Calotoiu alături de Dumitru Diaconescu
Gheorghe Calotoiu alături de Dumitru Diaconescu

locului, toate obiectele scoase accidental din pământ, printre care: fragmente de vase mari, de tip borcan, fragmente de căni de diferite forme şi dimensiuni (ornamentate cu găuri şi butoni, specifice acelei perioade), căni cu toarte, tortiţe mici ce se fixau pe pântecul vaselor (apucători), fragmente de zgură de bronz, cupru, fragmente de vase cu fundul plat sau sub formă de postament, fragmente de pietre perforate (măciuci, ciocane sau topoate).

Aşezări similare
Situl arheologic de la Logreşti reprezintă o descoperire foarte valoroasă, el reprezentând o nouă aşezare pe harta preistorică a României. În Gorj, au mai fost descoperite, de-a lungul timpului, trei aşezări din Epoca Bronzului Timpuriu, la Băleşti (linia a II-a), Schela (Gornăcel) şi la Săuleşti (în urmă cu doi ani).

5 Comments on “Relicve de 4000 de ani, prin porumbi la Logreşti”

 1. SUNT MULTE MISTERE IN SATUL SEACA COM LOGRESTI UNDE AU FOST GASITE OBIECTELE STRAVECHI,ACUM IN LOCUL ACELA DUPA CE S-AU CULES PORUMBII CARE ACOPEREAU SUPRAFATA TERENULUI RESPECTIV,S-AU DESCOPERIT DUPA SAPATURI EFECTUATE DE REPREZENTAN’I DE LA MUZEUL DE ISTORIE,DOUA FUSE DIN BRONZ CARE DATEAZA DE ACUM 4000 DE ANI.
  DACA AVETI TIMP, PUTETI MERGE PE MALUL APEI CARE TRECE PRIN SEACA TOT PRIN ZONA ACEEA,ADICA LA TEIUL DE LA CAPUL DEALULUI, SI VETI DESCOPERII SCOICII DE ACUM MII DE ANI ,FOSILIZATE, PE LOCUL UNUI STRAVECHI LAC CARE A SECAT INTRE TIMP. SI TOT ACOLO PUTETI ADMIRA STRATUL DE CARBUNE CU URME DE BUTUSINI SI TOT FELUL DE PLANTE PRINSE IN STRATUL DE CARBUNE.
  IAR DACA VA VETI DEDICA O ZII DE PLIMBARE PRIN PADURILE DIN CAPATUL SATULUI SEACA, VETI DESCOPERII -LACUL LUI IEZER-.LAC DESPRE CARE SE SPUNE CA NU ARE FUND,ACOPERIT DE LOTUSI ,LIANE,MATASEA BROASTEI,CU BROASTE TESTOASE,SI SERPI DESTUL DE MARI.

 2. UNDE SE AFLA SATUL LARGA SI SATUL NECUNOSCUTA IN COMUNA LOGRESTI .SPUNETI POVESTI DE ADORMIT COPII.

 3. ma,pai lucrurile stau mai rau decat foarte rau!!!!!!!!
  cu un primar ingramadit,care pana a fi primar exploata p fratele sau care este handicapat mintal si il punea sa creasca animale in special vitei,vitai erau venitul lui principal!cu un baiat prost care bea de rupe!!dar care tot vacar este la fel ca unchiu!!!primaru de cand e primar deabia ii mai ajungi cu curu de nas~!nu a facut nimic util drumu e varza,restu nu e varza pt ca nu exsista,ma refer apa gaze sau alte facilitati demne pentru un sat al unei tari din uniunea europeana!
  si in special cu o nepoata care vede tot pt ca are niste ochelari foarte mari si lati!o gura ascutita,o fata desteapta sincer vb dupa cum am auzit dar e prea increzuta!un sfat pentru nea partache primaru ar fi bine sa-si achite datoriile facute pe la diverse carciumi in campanie,care zicea dati prostimi sa bea pentru a ma vota!el stie ca am dreptate!aaaa uitai a facut ceva bun a cumparat caminu cultural l-a renovat iar acum oameni proprietari pamantului de sub camin cer banu greu ca e eobligat domnu primar sa dea pt ca deja a bagat bani in camin pentru renovare,e o vopsea si un gard in fata caminului de fapt a mai ciupit niste bani si dupa acolo!ca dansu stie si cu geamurile de termopan dupa la primarie in vremea cand era vice primar a ciupit un geam de termopan dar acum ca este primar!!!!!nu mai vorbesc de unde are atata padure,din manevre drepte pentru articole de la codu penal,si-a insusit padure pentru tot neamu inclusiv pentru scumpa lui surioara ia dat si ei o padurice ca nu da de la el doar!in fine nu-mi place primaru ca om pt ca a uitat cine a fost!ar fi mai bine sa-si lege ceva greu de picioare pentru a nu-si lua zboru si sa ramana cu picioarele pe pamant!!!!dragi citititori uni ma injura cand o sa citeasca alti stiu ca am dreptate alti nu in teleg ce spun dar cu siguranta domnul vergica primaru lui bunicu si a lui bunica va intelege!

  am dreptate ?????????stimate porimar???

 4. Ar trebui sa fim mandri ca avem o istorie atat de indepartata, insa cineva care are mintea in urma cu 4000 de ani s-a folosit de ocazie sa scrie aici niste mizerii despre actualul primar care este un om de o valoare si eficienta de cel putin 4000 de ori mai mare decat fostul care nu ar putea face nici in 4000 de ani de mandat ce a realizat actualul primar in 2ani Rusine! Unii dintre noi suntem de tot rasul Lumii!!!!!

Comments are closed.