Ion Antonescu a murit pentru ţară

La 2 iunie 1946 ar fi împlinit 64 de ani. Mareşalul Ion Antonescu a fost executat în ziua de 1 iunie 1946 alături de alţi colaboratori, de autorităţile comuniste şi ocupantul sovietic. Execuţia s-a produs la ora 18.00 în Valea Piersicilor, circa 500 de metri în interiorul închisorii Jilava. A murit cu “Trăiască România !” pe buze ca şi colegii săi, Mihai Antonescu, generalul Vasiliu şi profesorul Alexianu.

În primii ani de guvernare mareşalul Antonescu şi colaboratorii săi beneficiau de o popularitate deosebită printre români
În primii ani de guvernare mareşalul Antonescu şi colaboratorii săi beneficiau de o popularitate deosebită printre români

Evenimentul din după-amiaza zilei de 1 iunie 1946 este descris eroic chiar în Cartea Albă a Securităţii publicată în 1997: “După prima salvă de foc, toţi cei patru s-au prăbuşit la pământ. Mareşalul s-a ridicat din nou în picioare, strigând grupului de execuţie: Mai trageţi, călăilor, căci nu sunteţi în stare să mă omorâţi aşa de uşor! Se comandă o nouă salvă de foc, după care se prăbuşesc din nou. (…) Se hotărăşte ca comandantul detaşamentului să-I împuşte pe fiecare cu revolverul său. Acesta trage în mareşal şi, apoi, în ceilalţi toate cele 14 gloanţe. Medicul se apropie din nou şi constată că tot mai trăiesc.
Generalul Vasiliu, zâmbind, s-a lăsat legat la ochi, spunând că îi este indiferent, dar după câteva clipe şi-a dat legătura la o parte. Când au început salvele de foc, adevăraţii ostaşi români care păzeau închisoarea şi-au scos căştile, au făcut cruce şi toţi plângeau. Toţi condamnaţii au murit ca nişte eroi. În ziua de 2 iunie, mareşalul împlinea 64 de ani.
După executare, cadavrele au fost arse la crematoriu, iar urnele cu cenuşă au fost duse la Ministerul de Interne…”

Un erou român
Ion Antonescu declarase deja înainte de acest eveniment: “Cer să fiu condamnat la moarte şi refuz dinainte orice graţiere. În felul acesta voi fi sigur că voi muri pe pământul Patriei!”. Graţie mărturiei colonelului Magherescu, gorjean  şi apropiat al lui Antonescu, aflăm filmul evenimentelor povestit de Ovidiu Gologan, operatorul care a imortalizat pe peliculă execuţia din 1 iunie 1946:
“Tremuram tot. Îmi tremurau genunchii, îmi tremurau mâinile… Deşi era foarte cald, clănţăneam de frig. Îmi era frig şi frică…Dacă mi se bloca aparatul. Mă gândeam şi la aceste lucruri cuprins de o cumplită panică. Dacă ratam fimarea, s-ar fi socotit că săvârşeam un sabotaj. Am încercat să mă controlez. Clipele de aşteptare se scurgeau cu greu. Deodată, a apărut grupul celor patru condamnaţi, cu Mareşalul în frunte. Inima parcă a încetat să mai bată. Eram numai ochi, ochii dilataţi, întreaga fiinţă se concentrase în ei. Grupul se apropie solemn. Când Mareşalul a ajuns la câţiva paşi de mine, am pus aparatul în funcţie. Toate gesturile mele erau maşinale. Obiectivul aparatului interpus între mine şi realitate îmi dădea impresia că visez. Am filmat mereu. Aparatul ţârâia cu hărnicie. Acolo, în obiectiv, nu mai era Mareşalul, ci o fiinţă eterică, desprinsă din această lume. L-am prins bine în obiectiv, dar ochiul meu îl vedea doar pe El. În mersul acesta ceremonios, a juns la locul indicat. Grupul s-a aliniat cu faţa la pistolari. Nu mi-am dat seama dacă erau paznici sau civili care îmbrăcaseră vestoane militare, oricum, militari nu erau. Când s-a apropiat momentul, am auzit vocea Mareşalului limpede şi pătrunzătoare: Domnilor, suntem gata! Ochiţi cum trebuie! Trăiască România! Foc!. A comandat impasibil, ca şi cum n-ar fi fost vorba de persoana sa. Ceilalţi trei se închinau, făceau semnul crucii. Patru rafale scurte de pistol automat, în liniştea de cimitir a acestui colţ de închisoare. Mihai Antonescu, generalul Piki Vasiliu, Gh. Alexianu au căzut retezaţi şi trupurile lor au rămas în nemişcare. Aparatul ţârâia necontenit, urmăream împietrit scena de coşmar. Se petrecea ceva incredibil. Mareşalul se ridicase într-un genunchi şi, înălţându-şi fruntea, a strigat: N-aţi nimerit domnilor! Ochiţi mai bine, terminaţi odată! Pistolarul din dreapta sa s-a desrins de rând, a înaintat câţiva paşi şi a tras în tâmplă, dându-i lovitura de graţie. Aparatul zumzăia, sfârâia într-una, iar eu, la capătul puterilor, nu-mi dădeam seama că totul se încheiase…”

Carieră de excepţie
Ion Antonescu  s-a născut la Piteşti la 15 iunie 1882, calendar nou. A fost şeful secţiei Operaţii de la Marele Cartier General în anii războiului pentru reîntregire, ataşat militar la Londra şi Paris, comandant al Şcolii Superioare de Război, şef al Marelui Stat Major, ministru de război. Din 4 septembrie 1940 până pe 23 august 1944 a fost prim-ministru al României şi apoi şef al statului (conducător). După cum ştim, Antonescu a luat decizia de intrare a României în cel de-al doilea război mondial, de partea şi sub comandamentul Germaniei.
Antonescu a avut reputaţia unui comandant militar foarte priceput şi pragmatic. Duritatea sa i-a adus porecla de “Câinele roşu”.Între anii 1922 şi 1926, Antonescu a fost ataşat militar al României în Franţa şi Marea Britanie. După reîntoarcerea în România a fost promovat Comandant al “Şcolii Superioare de Război” între 1927 şi 1930, Şef al Marelui Stat Major al Armatei între 1933 şi 1934 şi Ministru de Război între 1937 şi 1938.
Generalul Antonescu a fost numit prim-ministru de către regele Carol al II-lea în septembrie 1940, după ce România fusese silită să cedeze Basarabia şi nordul Bucovinei Uniunii Sovietice (28 iunie 1940) şi nordul Transilvaniei Ungariei (30 august 1940). La numai două zile de la numirea sa în post, l-a silit pe regele Carol al II-lea să abdice. Fiul lui Carol II, Mihai a devenit noul rege. În faţa perspectivei unui război pe trei fronturi, (Germania în vest, Uniunea Sovietică în est şi Bulgaria în sud), Antonescu a căutat să facă o alianţă cu Germania Nazistă, în speranţa că va putea recupera măcar teritoriile ocupate de sovietici. Acest parteneriat era dorit de germani datorită rezervelor de petrol foarte importante ale României.
Antonescu s-a apropiat politic de  Garda de Fier, oferindu-le mai multe portofolii guvernamentale(15 septembrie 1940). El spera să poată aduce sub controlul său Garda de Fier, deoarece activităţile lor paramilitare subminau autoritatea statului. Această perioadă de coabitare între General şi Gardă a făcut ca statul să fie decretat “Stat naţional-legionar”. Până în cele din urmă, cum cererile legionarilor pentru creşterea rolului lor politic în guvern au fost în mod repetat respinse de Antonescu, Garda de Fier s-a răsculat (Rebeliunea legionară 21-24 ianuarie 1941). Antonescu a zdrobit rapid rebeliunea legionară, (având aprobarea tacită a germanilor, care doreau stabilitate economică în România), a scos în afara legii Garda de Fier şi a întemniţat pe toţi conducătorii acesteia care nu au reuşit să fugă din ţară.

Sfârşitul
În vara anului 1944, în vreme ce sovieticii avansau împingând înapoi frontul către graniţele României, Antonescu a refuzat să-şi modifice poziţia şi să ceară un armistiţiu (datorită simţului onoarei). De aceea, pe 23 august 1944, Regele Mihai, sprijinit de principalele partide politice, l-a destituit pe Antonescu şi l-a arestat în urma unei scene care a fost redată anterior în săptămânalul nostru.
După arestare, Antonescu a fost predat sovieticilor. Ostatic al sovieticilor, ţinut în arest timp de doi ani în URSS, a fost readus în ţară doar pentru a fi judecat “exemplar”. Condamnat la moarte de instanţa “Tribunalului Poporului” la data de 17 mai 1946, a fost executat la Jilava alături de foşti colaboratori apropiaţi, la 1 iunie.

90 Comments on “Ion Antonescu a murit pentru ţară”

 1. Am citit acest material pentru ca multe din informatii nu le aveam, desi am pregatire militara. Cred ca o abordare a aspectelor controversate ale istoriei s-ar impune pentru atragerea cititorilor.Faceti o munca de toata lauda!

 2. Ce nu spune articolul? Esentialul…
  Arestat prin „Lovitura de stat de la 23 august 1944”, (regele avea prerogativul DOAR DE A NUMII PRIM MINISTRU, si nu si de a-l demite, cum spune articolul) „maresalul a fost predat” comunistilor romani, care ATENTIE… ERAU IN AFARA LEGII. Acestia, la randul lor L-AU PREDAT PE MARESAL UNEI PUTERI STRAINE (URSS), care inseamna TRADARE… Trebuia spus ca la Moscova, MARESALUL A FOST INTAMPINAT DE STALIN CU ONORURILE CUVENITE UNUI SEF DE STAT, lucru care scoate din ecuatie, IMPLICAREA URSS IN LOVITURA DE STAT. A primit din partea lui Stalin, care miza pe o revansa a maresalului impotriva regelui, oferta de a fi in continuare „conducatorul statului roman”, cu conditia sa renunte la pretentiile asupra BASARABIEI, oferta pe care marele patriot A REFUZAT-O. In cei doi ani petrecuti in vila de pe malul Nevei maresalul si-a scris memoriile, care au aparut la… Paris in 1949. Precum Pilat din Pont, Stalin, „si-a spalat pacatele” predandu-l pe maresal spre a fi judecat de un ospatar si alti nestiutori, manipulati de conducatorii comunisti. Incercand sa incrimineze GRAVA EROARE A UCIDERII MARESALULUI, LUCRETIU PATRASCANU, liderul comunistilor care a participat la lovitura de stat din 23 august 1944, si-a pierdut libertatea si apoi viata in inchisoare…
  Nu se stie precis, daca trupul maresalului a fost incinerat. Se pare ca la morga Spitalului Militar, au fost schimbate unele cadavre, iar maresalul si-ar doarmi somnul de veci langa sotia lui Maria, intr-un mormant crestin-ortodox ascuns de ochii lumii.

 3. dar simtul onoarei unde a fost cand s-a aliat cu cea mai abjecta ideologie a timpului, nazismul, care a ucis milioane de nevinovati doar ca nu erau arieni ?.. intrarea Romaniei in razboi, renuntarea la garantiile puterilor care consfiintisera Marea Unire, (noi am declarat razboi SUA !!!) trecerea Nistrului care ne-a adus in razboi cu Anglia.. unde a fost acest simt al onoarei.. Simtul lui militar „stralucit” ne-a facut sa participam in lupta si sa devenim tara invinsa..
  Stiu ca nu veti publica asta ca va loveste eroul dar sa vedem si partea lui negativa..a lupta alaturi de o forta stiind ca dupa castigarea luptei acea forta la mai omori civili nevinovati e complicitate..
  ..parerea mea..

 4. Istoria se scrie intotdeauna de catre invingatori. Ce nu stie dl. Eftimie…
  Generalul Ion Antonescu NU A FACUT POLITICA NICIUNUI PARTID, pentru ca era militar activ, a fost chemat sa faca guvernul intr-o groaznica situatie de criza… NU A FOST NAZIST SI NICI NU A PROMOVAT O ASTFEL DE POLITICA LA FEL DE CRUDA SI NOCIVA CA SI COMUNISMUL(BOLSEVISMUL).
  In vara anului 1940, Romania a fost sfartecata CU ACORDUL PUTERILOR CARE RECUNOSCUSERA MAREA UNIRE. 20 iulie STALIN a dat ultimatum Guvernului Romaniei, care nu era condus de Antonescu, si datorita lasitatii regelui Carol II, fara ca armata sa traga un singur cartus, Basarabia a fost incorporata URSS. Anglia, Franta sau SUA, NU AU AVUT NICIO ATITUDINE. In timpul retragerii Armatei Romane din Basarabia, populatia de o anumita etnie, cea care a pus bazele comunismului, cea care a ocupat cu stirea lui Stalin toate functiile de conducere din Basarabia, s-a dedat la acte teroriste impotriva militarilor romani. In luna urmatoare Prin Dictat, Romania pierde si Transilvania de Nord in favoare Ungariei. Tot fara onflict armat. Din nou puterile Aliate nu au facut nimic. Planuind razboiul impotriva URSS, pe care Germania NU-L PUTEA DUCE FARA PETROLUL ROMANESC, Hitler l-a asigurat pe Antonescu ca problema Transilvaniei v-a fi uitata, daca Romania se va alatura razboiului impotriva URSS, oferindu-i primului ministru Antonescu garantia ca TARA AR PUTEA FI REINTREGITA. Guvernul Antonescu a avut de ales: ori alaturi de Germania, care nimicise jumatate din Europa, ori impotriva ei si Romania disparea ca natie. Trebuie sa se stie ca PETROLUL ROMANESC A FOST LIVRAT GERMANIEI CONTRA AUR, IAR GERMANIA S-A ANGJAT SA DOTEZE ARMATA ROMANIEI CU ARMAMENT SI TEHNICA DE LUPTA MODERNA. Intre aceste doua variante, care era de ales? Romania a declarat razboi SUA, abia dupa marile bombardamente asupra Bucurestiului si a zonei petroliere Valea Prahovei. (Pilotii americani doborati asupra Romaniei NU AU FOST PREDATI NICIODATA ARMATEI GERMANE}. Antonescu a insataurat o dictatura, abia atunci cand a fost informat ca banda de tigani jefuiesc cadavrele dupa bombardamentE. Cei care erau prinsi asupra faptului erau deportati. Acest lucru l-a facut la sugestia germana si a fost una dintre greselile lui. Dupa ocuparea Transilvaniei de catre Ungaria, leventii unguri au facut multe si groaznice crime. Au deportat evreii folosind garniturile de tren inscriptionate CFR, care nu putusera fi retrase. Un astfel de vagon se afla acum la New York, la muzeul Holocacaustului. La vederea lui, presedintele Basescu a izbucnit in plans, dar nu a spus niciodata ca cei care le-au folosit pentru deportari erau unguri. Nu stiu ce pregatire are dl. Eftimie, dar „in lupta nicodata nu te poti opri, decat daca vrei sa capitulezi” In lupta nu se pune problema „eu lupr pana la Nistru, de aici incolo nu ma intereseaza…” pentru ca scopul luptei este NIMICIREA INAMICULUI SAU CAPITULAREA LUI. Asa ca nu te poti opri, scopul este victoria. Aliantele militare sunt sacre. Nu maresalul trebuie condamnat pentru ca Romania a fost „tara invinsa”, ci cei care au planificat lovitura de stat de la 23 august 44. In acea zi Romania NU ERA TARA INVINSA.

 5. In urma cu 68 de ani generalul Ion Antonescu, a dat urmatorul Ordin de Zi:
  „OSTASI,
  V-am fagaduit din prima zi a noii Domnii(referire la regele Mihai) si a luptei mele nationale sa va duc la biruinta; sa sterg pata de dezonoare din cartea Neamului si umbra de umilire de pe fruntea si epoletii vostri.
  Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor stramosesti si a bisericii, lupta pentru vetrele si altarele romanesti de totdeauna.

  OSTASI,
  Va ordon: treceti Prutul !
  Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre.

  OSTASI,
  Plecati azi pe drumul biruintelor lui Stefan cel Mare ca sa cuprindeti cu jertfa voastra ceea ce au supus stramosii nostri cu lupta lor.
  Inainte. Fiti mandri ca veacurile ne-au lasat aci straja dreptatii si zid de cetate crestina. Fiti vrednici de trecutul romanesc.

  OSTASI,
  Inainte. Sa luptati pentru gloria Neamului. Sa muriti pentru vatra parintilor si a copiilor vostri. Sa cinstiti prin vitejia voastra amintirea lui Mihai Voda si a lui Stefan cel Mare, a martirilor si eroilor cazuti in pamantul vesniciei noastre cu gandul tinta la Dumnezeu.
  Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori.
  Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru.

  OSTASI,
  Izbanda va fi a noastra. La lupta.
  Cu Dumnezeu inainte !

  Comandant de capetenie al Armatei:
  Generalul ANTONESCU
  22 iunie 1941”

  Asadar oameni ca domnul Eftimie, au fost „intoxicati de propaganda comunista” ca maresalul a fost un criminal de razboi, lucru jenant pentru cultura romaneasca, pentru istoria acestei natiuni. De ce Hitler a fost criminal de razboi, iar Stalin, care a trimis la moarte aproape 10 milioane, si nu evrei, ci polonezi, etnici germani, rusi, romani, ucrainieni, tigani, alte nationalitati, nu este? Pentru ca rusii „s-au orientat” si prin vocea lui Nikita Hrusciov, au condamnat atrocitatile si crimele facute de acesta, l-au scos pe Stalin din Mausoleul din Piata Rosie, iar crimele lui au fost subiect politic pentru natiune. Acest lucru s-a intamplat insa abia la 10 ani dupa moartea generalissimului…
  Ungurii, au readus in tara ramasitele „amiralului fara flota”, Horty, cel care a organizat si condus odiosul masacru al romanilor din Transivania ocupata, si pentru faptele lui i-au fost organizate funerarii nationale si numele lui se bucura de respectut intregii natiuni maghiare.
  Priviti flmul si admirati taria, curajul cu care Antonescu infrunta moartea. „Daca eram invingator, as fi avut statuie in fiecare oras al tarii” a spus maresalul in odiosul proces al „marii tradari nationale”. Ce, si pe cine tradat Antonescu? Lovitura de stat de la 23 august 1944, cand armatei romane i s-a ordonat de rege sa inceteze focul impotriva armatei rosii, A FOST MAREA TRADARE. In numai 7 zile, unit[‘i intregi au fost dezarmate, peste 132.000 militari au fost luati prizonieri de noul aliat si dusi in gulagul sovietic, in minele de carbuni de dincolo de Cercul Polar in Iakutia, unde au chinuit inimaginabil si de unde prea putini s-au mai intors vii acasa.
  Pentru fapta lui Regele Mihai, a fost decorat de Stalin cu cea mai mare decoratie rusa, ORDINUL POBEDA, adica Victoria, si a primit cadou de la generalissim doua avioane de lupta sovietice. Acestea au fost „cei 30 de arginti”, atat a valorat in ochii lui Stalin „fapta tanarului si nepriceputului rege”.

 6. Inamplator am cunoscut un veteran de razboi care acum nu mai este printre noi( Dumnezeu sa-l ierte!) si mi-a povestit prin ce a trecut in lagarele de concentrare din Rusia fiind considerat prizonier de razboi! Timp de 11 ani a muncit in minele de carbune din Rusia ca prizonier, iar parintii in toata aceasta perioada l-au crezut mort. Regele Mihai ar trebui sa plateasca pentru ca 132000 de soldati romani au fost intemnitati o mare parte dintre ei murind deoarece erau tratati mai rau ca animalele. Acestia sunt adevaratii eroi ai poporului roman de care nimeni nu zice nimic fratilor! Prin fapta sa Regele Mihai merita tot dispretul din partea poporului roman!

 7. Referitor la ce a scris Dl. Ion: sunteti foarte bine documentat.
  As dori sa iau legatura cu dvs (valencia4002@yahoo.com)
  Pentru toti cei care scriu/citesc pe acest forum (si nu numai): putem face mai mult decat sa citim/scriem? Cred ca stiu deja raspunsul (suntem un popor care nu s-a sfiit niciodata sa stea capra). Romanii adevarati nu au loc in aceasta tara.

 8. TESTAMENTUL POLITIC AL MAREŞALULUI ION ANTONESCU
  (Capitolul I din cartea cu CopyLIBER: INDUSMANITII AU ACELASI CREZ. TESTAMENTELE POLITICE ALE LUI ION ANTONESCU SI CORNELIU ZELEA CODREANU)

  Români, fraţi dragi şi încercaţi,
  Cugete risipite, vetre stinse şi trădate,
  Români smulşi din glia sfinţită
  cu sudoarea muncii strămoşeşti,

  Vouă, vă închin toată durerea şi toată nădejdea mea.

  De două zeci de veacuri stăm înfipţi şi neclintiţi în stâncile Carpaţilor, după cum de două zeci de veacuri stă Traian înfipt şi neclintit în stânca Romei.

  Ca şi columna lui Traian suntem unde am fost şi ramânem unde suntem. Istoria noastră oferă un spectacol unic: am păstrat intacte trăsăturile caracteristice ale rasei latine. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu graiul nostru, care este unul şi acelaşi din Maramureş şi până la Timoc…Şi veşnic am rămas hotar şi temelie de civilizaţie în contra tuturor dărâmătorilor şi a tuturor cotropitorilor.

  Aceasta a fost legea noastră. De aici vine mândria noastră tăcută, în faţa cotropirii ca şi în faţa prieteniei. N-am răspuns la sălbăticie cu violenţă. N-am urât niciodată. N-am privit cu trufie închipuită şi gălăgioasă în jurul nostru ca să ne ascundem slăbiciunile.

  Învingători, nu am lovit în învinşi. Viaţa, drepturile şi bunurile învinsului au fost de noi totdeauna respectate. Omul a fost pentru noi om, chiar când am suferit de ura şi de apăsarea lui.

  De aceea nu ne-am înnecat durerea în mândrie, iar din revoltă ne-am făcut noi temelii de viaţă. N-am atacat niciodată pe nimeni.
  Poporul românesc n-a lovit niciodată prin spate şi nu şi-a dezlănţuit niciodată cuvântul sau fapta fără măsură.

  Poporul românesc n-a cotropit niciodată un pământ străin şi n-a atins nici o brazdă fără drept şi fără luptă. Pentru el, cuvântul a fost totdeauna sfinţit. Şi el a ştiut răspunde de veacuri la prietenie, cu frăţietate şi la înţelegere, cu recunoştinţă.

  Din cauza influenţelor politicianismului, a ignorării pericolului şi a nepăsării care caracterizează naţia, minoritarii au pătruns în tot aparatul statului şi au reuşit să se infiltreze, în cantitate considerabilă, pe treptele cele mai înalte ale conducerii. De aici, fără să o arate şi lucrând ca nişte adevărate termite, cu metodă şi întotdeauna perfid, sapă necontenit la temelia statului [1].

  [1]. Este una dintre cele mai periculoase cauze, fiindcă este invizibilă şi nepipăibilă, a dezorganizării, a haosului şi a regimului în care ne sbatem. Fiindcă, de pildă, cum putem să ne explicăm faptul evident că instituţii ca Poşta, Căile Ferate, Finanţele, care înainte constituiau nu numai fala noastră, dar serveau de multe ori drept exemplu ţărilor cu alt trecut şi cu altă vechime, astăzi sunt în halul în care sunt. Au pierdut Românii, toţi Românii, dintr-o dată calităţile de care au dat dovadă când erau apreciaţi pe baza rezultatelor şi acţiunilor lor, ca buni organizatori, patrioţi, energici, cinstiţi, pricepuţi, devotaţi serviciului etc. etc.?Este cu putinţă aceasta? Desigur că nu.

  Cercetând însă structura organismului nostru de stat şi meditând profund asupra lui găsim deslegarea enigmei. Intr-o documentată lucrare întocmită la Marele Stat Major, se poate vedea cât de mare este cangrena care roade organismul nostru în această privinţă. Sunt instituţii şi regiuni în care ne-am transformat, în ceea ce priveşte aparatul conducător, din majoritari în minoritari.

  Este cea mai bună armă pe care am dat-o pentru Geneva în mâna Ungurilor, fiindcă am făcut noi înşine dovada sau că nu suntem majoritari sau că nu suntem, sub raportul culturii şi pregătirii, în măsură să administrăm ceea ce am pretins că ni se cuvine.

  Aşa se face că, în loc ca reformele sociale să însemne începutul unei ere a renaşterii naţionale, ele au fost folosite de guverne şi partide numai pentru a crea o pătură superioară artificială.

  Patriotul, omul elitei şi al cinstei, a fost înlocuit în viaţa publică prin demagogi superficiali şi înşelători. Ne-am frânt puterea, ne-am slăbit cugetul şi ne-am sleit minţile în lupte fratricide pentru ideologii, în desbinări stupide, în bârfeli odioase, în vrajbe dureroase şi în apucături neomenoase. De aceea, ştiu că tu, sătean trudit n-ai plug şi n-ai haine; că fierul plugului e scump pentru punga ta goală şi bumbacul nu-ţi ajunge ca să-ţi îmbraci copiii, că pământul ţi-a rodit puţin şi gurile casei tale sunt multe.

  Ştiu că tu meşteşugar chinuit nu-ţi poţi îndestula nevoile cu greul muncii tale; că râvneşti să nu-ţi mai vezi copiii ofiliţi şi săţi vezi fruntea despovărată de griji şi sărăcie. Ştiu că tu, bogatule, eşti turburat fiindcă ai voi pace şi linişte, pentru ca să ai siguranţa bunurilor tale şi mulţumirea averii pentru urmaşii tăi [2].

  [2]. Căci, să ştii bogatule că averea ta ne e scumpă – dacă este curată – fiindcă e a ţării; că lucrurile casei tale, pe care alţii nu le au, ne încredinţează că din propria ta conştiinţă şi înţelegere ne vei ajuta să facem din bucuria ta, bucuria altora.

  Şi tu, cărturarule, care ai tăcut ieri şi taci şi astăzi, ştiu că aştepţi ceasul când Ţara să-ţi cinstească mintea, Neamul să-ţi preţuiască sufletul şi Statul să-şi întemeieze soarta pe rostul tău de cârmaci al cugetelor şi să nu te umilească izgonindu-te de la luptă sau trudindu-ţi vieaţa în umilirea sărăciei.

  Greutăţile în care se sbate neamul sunt mari şi încurcate. Neamul Românesc – popor de muncă şi nu parazitar – vrea înnoire, vrea libertate şi vrea să-şi trăiască adevăratul Naţionalism, prăvălind pe toţi cei care – conştient sau inconştient – îi împiedică drumul viitorului.

  Puterea unui Neam faţă de el însuşi şi prezenţa unui Neam în lume şi în Istorie se dovedeşte prin unitatea cu care, în ceasurile de încercare ştie să-şi afirme cugetul şi voinţa nestrămutată.

  În România trebuie să trăiască şi să fie puşi în valoare mai întâi Românii; ceilalţi, dacă rămân locuri libere, vin după ei. Împotriva tuturor piedicilor şi intrigilor duşmane, a clevetirilor şi ameninţărilor nemernice, trebuie să ducem Ţara în matca viitorului, în val de veac, ca să-i asigurăm drepturile nepieritoare.

  Revoluţiile naţionale nu sunt acte de violenţă, revolte, ci idei în marş. Toate adevăratele revoluţii naţionale s-au întemeiat prin zidiri şi nu prin prăbuşiri. Ele au folosit toate rezervele naţiunii şi au întrebuinţat toate generaţiile, respectând instituţiile fundamentale ale vieţii şi ale scopurilor omului.

  De aceea, vă chem pe toţi, din toate generaţiile şi din toate clasele, ca să înfăptuim marea chemare a istoriei noastre.

  Chem pe toţi Românii fără nici o deosebire de profesiune, pentru că expresia voinţei naţionale nu se poate opri în faţa hainei sau rostului profesional de vieaţă. Daţi Patriei tot ce este mai bun în voi. Fiindcă azi se toarce sub ochii voştri soarta de veacuri a lumii. Şi la împlinirea ei fiecare trebuie să vă simţiţi chemarea.

  Ne trebuie împăcarea generaţiilor, respectul trecutului, cinstirea a tot ce e bun şi nepătat în Neamul Românesc, pentru ca să ne merităm moştenirea strămoşilor şi slava urmaşilor. Ne trebuie respectul vieţii şi al averii, temeliile Neamurilor şi ale Civilizaţiilor, nu pentru a le lăsa să trăiască desfrânat şi în afară de interesul naţional şi social, ci pentru a le supune toate – din libera lor pornire – marilor comandamente naţionale.

  Un neam nu poate să-şi ţină în mâini lanţul eternităţii naţionale, decât dacă ştie să cinstească, verigă cu verigă, tot ce e al lui. România pe care voim să o făurim va fi un Stat întemeiat pe primatul românesc în toate domeniile şi se va întemeia pe structura noastră agrară şi ţărănească. Naţionalul şi Socialul vor fi pietrele de temelie.

  La temelia Statului vor sta întotdeauna muncitorul agricol de la ţară şi muncitorul de la oraşe – funcţionarul şi lucrătorul. Acesta este drumul viitorului, la care chem tot ce e curat, întreg, nepătat, neobosit, pe întregul cuprins al Ţării.

  Pentru a ajunge la această înfăptuire viitoare, se cer acum: ordine, disciplină şi muncă. Pe plan social, la temelia Statului stă familia [3].

  [3] Familia românească, cheia de boltă a rezistenţei şi a prosperităţii neamului nostru. Iar la temelia familiei, vă cer să fiţi voi femei române de pretutindeni. Căci numai în familie puteţi cuprinde taina adâncă a vieţii; şi numai prin familie puteţi fi înconjurate de adevărata dragoste şi respectul ce vi se cuvine.Cel mai preţios dar pe care Dumnezeu îl aduce Neamului este copilul. Darurile Cerului, trebuie cinstite cu mare îngrijire. Oricum va fi: bogat sau sărac, frumos sau urât, îngrijit sau părăsit, dotat sau nedotat, paşii lui trebui îndreptaţi pe acelaşi drum – lupta continuă către cinste.Să fie cinstit în toate. Din cinste se naşte: munca, bunacuviinţă, dragostea, cumpătarea, voioşia, seninătatea, bunătatea, jertfa şi chiar eroismul. Sufletul unui copil este cea mai plăpândă alcătuire, în care impresiile capătă ecouri uriaşe, ce se transformă în înclinări pentru o viaţă întreagă.

  Să-i deprindeţi să creadă în Dumnezeu şi Biserica Lui. Să se închine cu tăria cu care Biserica era iubită de strămoşii noştri. Să se deprindă să-şi apropie sufletul de Dumnezeu şi să-i feriţi de trufia deştertăciunilor. Să le spuneţi că Neamul Românesc, în înţelesul nesfârşit al generaţiilor, cuprinde toate sufletele morţilor şi mormintele strămoşilor. Că aceste morminte trebuie cinstite. Prin cultul morţilor vor avea totdeauna sprijinul sufletelor care s-au jertfit pentru neam.

  Tot prin cultul morţilor şi mormintelor strămoşilor îi veţi face să iubească pământul Ţării. Să le şoptiţi zilnic că prin ecoul şi îndemnul care vine din morminte, a trăit şi trăieşte neamul acesta.

  Cunoscând orice limbi străine să iubească un singur grai, acela al strămoşilor noştri. Adâncul firii româneşti nu poate fi cuprins decât prin graiul românesc. Să-l cinstească, să-l păstreze şi să-l lase moştenire nepătată.

  Să-i creşteţi luptători, dar să-i deprindeţi să fie blânzi. Blândeţea este o podoabă unică a sufletului românesc. Blândeţea, oriunde vor găsi germeni de viaţă. Să le îndreptaţi zilnic mâna să ajute pe cel în nevoie. Să le răspundeţi totdeauna şi la toate întrebările. Să le cetiţi şi să cetească. Astfel îi veţi deprinde să aibă pasiunea de a se cultiva. Şi mai ales, învăţaţi-i să muncească. Munca să o iubească şi să o respecte, pentru că totdeauna înnobilează. Faceţi-i să înţeleagă cât de greu trece vieaţa fără muncă. E groaznic să te simţi trăind ceas cu ceas şi să nu foloseşti nimănui.

  Iar faţă de copii, căsătoria voastră să fie o taină. Să nu lăsaţi niciodată ca vălul să fie rupt de asprimea unor cuvinte sau fapte nesocotite. Certurile dintre părinţi aruncă nesfârşită uscăciune în sufletele lor crude.

  Neînţelegerile voastre, păstraţi-le şi feriţi-le de ochii şi urechile lor. În alt fel le pustiiţi sufletul pentru totdeauna. Gândiţi-vă şi înţelegeţi că nu puteţi fi înlocuite şi că nimeni nu ar putea face nimic din toate acestea în locul vostru.

  Pe plan spiritual credinţa [4].

  [4] Nu există putere în lume care să poată opri biruinţa lui Dumnezeu şi a celor care au crezut şi cred în El.

  Statul viitor va fi un Stat de disciplină, de ordine şi de acţiune creatoare. Tineretul va fi educat în duhul de jertfă naţională şi de idealism creştin pentru care s-au trudit şi s-au jertfit, veac de veac, Voievozii, vitejii şi martirii noştri.

  Ţărănimea va fi îndrumată spre o viaţă nouă, Statul organizând producţia agricolă, dând unelte şi maşini ţăranului, creând o industrie alimentară şi transformând ordinea sanitară atât de înapoiată a satelor noastre.

  Muncitorimea va fi ridicată prin sporirea producţiei şi prin crearea de mari lucrări publice, căi de comunicaţie, canale şi irigaţii.

  Funcţionarii vor fi întrebuinţaţi în această mare acţiune a Statului şi li se va deschide drumul spre întreprinderile private, pentru a asigura tuturor salarii demne de munca şi rolul fiecăruia.

  Cărturarii şi slujitorii Bisericii vor avea în acest Stat rolulcare li se cuvine despicătorilor de drumuri şi ziditorilor de suflete. Singura politică pe care trebuie să o faceţi este aceea a iubirii de Neam şi a apărării drepturilor lui sfinte prin muncă, prin cinste, prin blândeţe, prin conştiinţă şi, mai ales, prin exemplul vostru în toate şi faţă de toţi. Am pornit de la icoane şi altare, să ne întoarcem la ele [5].

  [5] Biserica lui Cristos nu înseamnă numai ziduri, icoane, coruri, lumânări, clopote, slujbe. Ea este dragoste, jertfă, milostenie, trudă, curăţenie sufletească. Oriunde trăieşte un suflet curat, acolo este un altar al dumnezeirii.

  Fii om, fii drept, şi recunoaşte că deasupra ambiţiilor şi intrigilor şi urilor este Patria, este veşnicia Neamului; şi că acolo trebuie să ne întâlnim totdeauna, chiar dacă nu ne înţelegem de fiecare dată. Să ne unim în muncă şi în frăţie, în gândire şi în simţire, în dreptate şi în lege, în disciplină şi în cumpătare, în ordine şi în credinţă, pentru ca prin muncă să ne întărim, să prosperăm şi să fim gata pentru orice ceas, fiindcă numai aşa vom spori stima prietenilor şi grija duşmanilor.

  Trebuie să redăm muncitorului puterea producţiei, ca să putem ajunge la ieftinătatea vieţii; trebuie să dăm ţăranului liniştea ogorului, ca să poată munci; trebuie să dăm orăşeanului siguranţa vieţii şi a ordinei, cărturarului puterea gândului.

  Întreaga Ţară trebuie să păşească la muncă şi la ordine.

  Pe deasupra tuturor frământărilor şi peste toate neînţelegerile, avem datoria faţă de strămoşi şi faţă de urmaşi să ne pregătim Statul şi Neamul pentru apărarea drepturilor lui veşnice.

  Prindeţi voiniceşte de umeri pe toţi fraţii noştri [6] de pe întreg cuprinsul românesc, scuturaţi conştiinţele de toate îndoielile şi de toate laşităţile trecutului, sfărâmaţi ambiţiile deşarte şi, sub imboldul vostru şi sub exemplul vostru, uniţi pe toţi1 într-un singur gând, într-o singură simţire, într-o singură voinţă, către un singur ţel: izbânda României.

  [6] Toţi Românii hotărâţi, toţi Românii cinstiţi, toţi Românii sârguincioşi, toţiRomânii întregi.

  Astfel, legea credinţei, legea dreptăţii, legea disciplinei, legea muncii, legea educaţiei severe, legea tăcerii, legea solidarităţii naţionale şi a sprijinului reciproc şi legea onoarei, vor fi legile de temelie ale Statului de mâine. Trebuie cinste, trebuie dreptate şi justiţie.

  Române! Mulţumirea ta şi a familiei tale împovărate va veni prin înfrăţirea tuturor, prin munca noastră laolaltă, prin înţelegere şi ascultare şi nu pe căile urii sau ale prăbuşirii altuia. Fiindcă munca şi credinţa înalţă, pe când invidia şi ura surpă.

  Fiţi creştini, fiţi oameni, fiţi Români întregi. Luaţi aminte că aceea ce a prăbuşit pe alţii, a fost goana după bunuri şi interese prea pământeşti.

  Nu uitaţi că aceea ce a dărâmat aşezări şi Tronuri, a fost mânuirea oarbă şi sângeroasă a trufiei, a răzbunării şi a violenţei.

  Dăltuiţi în cugetele voastre piatra de întemeiere nouă a Neamului. Nu vă risipiţi sbuciumul în fapte mărunte, în clocotiri învrăjbitoare şi în războiri sterpe. Acestea vă scoboară şi amuţesc poruncile morţilor voştri.

  Neamul acesta trebuie ridicat, întărit, îndreptat. N-avem nici un minut de pierdut în această privinţă. Un regim nou de viaţă curată, un regim de viaţă armonioasă şi frăţească între conducători şi conduşi [7]; un regim de viaţă plină de ideal, de cuget curat şi de forţe creatoare: este o muncă grea, neînchipuit de grea, care cere gândire, organizare, metodă, ordine, disciplină, neslăbită voinţă şi dârzenie.

  [7] În acest sens, orice şef trebuie să se poarte cu subalternii săi cu omenie. Acest sentiment nu poate şi nu trebuie să lipsească nici chiar în Armată, unde disciplina comportă oarecare rigiditate.Sentimentele sufleteşti de omenie faţă de subaltern aduc din partea acestuia dragoste de muncă, încredere în şefi, în vigoarea morală în toate acţiunile lui bune, mândria respectului ce i se dă, personalitate. De aceea, în serviciul zilnic, în discuţiunile ocazionale, în viaţa socială şi în greşelile ce eventual se fac, şeful este dator să-şi trateze subalternii în cadrul legilor, însă urban şi civilizat – nu se admit două atitudini: una de platitudini în sus şi alta de brutalitate în jos.Iar când e vorba de a cumpăni dreptatea, să aibă în vedere că aceasta se dă după legiuiri scrise, dar se dă şi după comandamente de ordin moral şi sufletesc şi că nu se poate admite ca cineva să aibe dreptate şi să nu i se dea.

  Altfel, subordonaţii nu vor voi să aibă iniţiativă, iar a avea iniţiativă înseamnă a avea curajul răspunderii şi încredere că riscurile vor fi dominate de rezultate.

  În cadrul legilor, iniţiativa cea mai largă trebuie să anime pe toţi cei câţi fac parte dintr-o instituţie civilă sau militară. Ceea ce trebuie însă să se ţină în seamă în exercitarea iniţiativei este corectitudinea: corectitudine în interpretarea legilor, corectitudine în aplicarea lor.
  Dacă o faceţi cinstit, dacă nu umblaţi după foloase personale sau de castă, dacă nu vă uitaţi cu ochi răzbunători în trecut, dacă întindem o mână frăţească tuturor cari sunt în stare să pună sufletul, priceperea, cinstea, munca şi patriotismul lor în slujba Patriei, dacă lăsăm ambiţiile şi păstrăm proporţiile, vom reuşi.

  Nu oricine e pregătit pentru această împlinire, ci numai acei care n-au mâinile pătate de sânge, de averea Statului sau de fapte murdare.

  Toţi pot însă s-o ajute, pentru că este Casa Neamului la care toţi au datoria să zidească. Familia, Şcoala, Biserica, Justiţia, bogăţiile pământului nostru şi toată aşezarea Statului, trebuie reîntemeiate, înrădăcinate de-a-pururi în duhul şi rostul nostru de viaţă românească.

  Săteanul aşteaptă ridicarea, muncitorul vrea mulţumire, ostaşul vrea onoare, orăşanul vrea siguranţă. Nu putem întemeia nimic dăinuitor dacă nu respectăm legile omeniei şi ale vieţii.

  Viaţa omului, cinstirea avutului, respectarea muncii şi casei altuia sunt valori pe care veacuri de civilizaţie le-au împietrit în fiinţa popoarelor, iar când acestea s-au dărâmat în datinile unui Neam, Neamul s-a stins.

  Un popor care nu respectă trecutul şi datina creştinească, un popor care îşi pierde credinţa, un popor care nu cultivă iubirea pentru morţii săi, este un popor condamnat [8].

  [8] Căci, de la antici şi până astăzi, nu răzbat în veşnicie decât popoarele care au cultul eroilor şi al mormintelor.Eroii şi martirii sunt pentru un neam ceea ce sunt profeţii pentru religie şi sfinţii pentru Biserică. Ei sunt verigile prin care se leagă lanţul veşniciei naţionale…Ca magii, cărora singuri le-a dăruit Domnul taina drumurilor de lumină, aceşti despicători de poteci noi îşi duc harul pentru împliniri de taine.Cu cât un neam îşi poate împodobi mai mult istoria cu apariţiile acestea neobişnuite, cu atât el e mai glorios şi mai mare ; şi cu cât un neam este mai sterp în înţelegerea şi în crearea eroilor şi a martirilor, cu atât prezenţa lui în Istorie este mai măruntă şi mai trecătoare. De aceea, popoarele trebuie să aibă o adevărată religie închinată oamenilor predestinaţi, eroilor şi martirilor.

  Trebuie deci să reluăm firul întrerupt şi să călcăm pe drumul pe care au călcat strămoşii noştri [9].

  [9] Adică Neamul Românesc trebuie să se întoarcă la izvoarele lui; fapta lui să oglindească toate virtuţile strămoşeşti.

  Crucea şi Stindardul, Ogorul şi Patria, Onoarea şi Virtutea, Înfrăţirea şi Iubirea, Legea şi Omenia să fie ţelul nostru de acum înainte, fiindcă el a fost, veac de veac, este şi va rămâne crezul adevăraţilor Români.

  De acum înainte seriozitatea va lua locul uşurinţei, vrednicul va da la o parte pe nevrednic, onestitatea va zdrobi tâlhăria, caracterul va înfrânge pe viclean şi-l va împiedica să mai străbată, prin intrigă şi linguşire, prin minciună şi perfidie, prin înrudire şi prin ticăloşie, către vârfurile de comandă pe care au pus stăpânire acei care au dus Ţara şi instituţiile ei acolo unde ştim, simţim şi suferim că sunt.

  Trândăvia, interesul personal, intriga, necinstea, minciuna, trădarea, linguşirea, lipsa de merit şi de caracter, ameninţarea şi ura – acestea le urâţi cu toţii – o ştiu – şi eu le urăsc cel dintâiu.

  Munca, adevărul, dreptatea, cinstea, caracterul, onoarea, loialitatea, meritul şi ridicarea prin competenţă şi disciplină, respectul faţă de toate aceste temeiuri de viaţă, iată ce aţi voit, iată ce trebuie să întemeiem în noul Stat.

  Opera aceasta grea nu o vom duce la bun sfârşit decât dacă este o unire desăvârşită între noi, unire care să pornească din sufletele şi din minţile noastre şi care să se traducă în acţiune [10].

  [10] Nu uitaţi că statul Naţional înseamnă topirea tuturor credinţelor şi a tuturor forţelor noastre într-un singur scop: rezidirea pentru veşnicie şi din temelie a Neamului nostru.

  Numai procedând astfel vom putea să salvăm acest nenorocit atât de încercat Neam.

  Cu cât loviturile vor fi mai mari, cu atât dârzenia noastră va trebui să fie mai mare, munca noastră mai încordată şi voinţa noastră de a învinge mai fără de limită.

  Deschideţi înainte larg porţile casei voastre şi primiţi pe toţi acei care vin purtaţi de puterile lor, de trecutul lor nepătat, de dârzenia lor românească şi de voinţa lor de înfrăţire, de muncă şi de luptă.

  Nu duşmăniţi pe nimeni, nu îndepărtaţi pe nimeni, oricare le-ar fi fost judecata şi credinţa politică până azi. Neamul nu are destule energii şi destule suflete câte ne trebuie pentru viitoarea şi marea lui înălţare, pentru ca vreuna să rămână în afară. Alte ţări au sfărâmat în ruine, au scăldat în sânge si au plătit cu jertfe de fraţi actele reparatorii şi înnoirile din temelie ale alcătuirilor lor. Noi să le împlinim numai cu frământarea sufletelor noastre şi în liniştea faptelor noastre.

  Un Neam poate fi redeşteptat prin viforul entuziasmului, dar nu poate fi înălţat decât prin dogoarea muncii şi patima răspunderii.

  Adevărata educaţie nu este numai şcoala cărţii, ci şi şcoala Neamului. Ea zideşte nu numai cultura, dar înalţă şi întăreşte conştiinţa naţională, prin cultul credinţei în Dumnezeu şi în puterile Patriei.

  Învăţământul este şi şcoala vieţii şi şcoala luminii. Adevăratul profesor dăltuieşte sufletele şi caracterele, ca sculptorul în piatră.

  Să ascultăm porunca de dincolo de mormânt a strămoşilor şi martirilor noştri şi să nu uităm datoria sacră pe care o avem de a trece copiilor noştri o Ţară frumoasă, o Ţară puternică înlăuntru şi respectată în afară, în sfârşit, o Ţară la care am aspirat cu toţii şi pentru care am pătimit cu toţii.

  Şcoala românească trebuie să plece de la baza structurală românească, care este ţăranul. Prin cultură omul capătă conştiinţa adevărată a rostului său în viaţă şi în naţiune, află puterea muncii şi curajul răspunderii şi dobândeşte conştiinţa rostului naţional în mijlocul celorlalte popoare.

  Imitând o cultură străină, nu se poate întemeia o adevărată cultură naţională. Universităţile trebuie să fie pentru noi zidurile nevăzute ale veşniciei româneşti, iar pentru cei din afară, cetăţile adevărului, ale drepurilor şi ale mândriei noastre naţionale.

  Slujitorii Bisericii, mai mari şi mai mici, să fie pătrunşi, până în adâncul conştiinţei lor, de caracterul dumnezeesc al ei şi de răspunderea lor de trimişi ai lui Dumnezeu în mijlocul neamului nostru [11].

  [11] Dacă gândul vostru nu este cu totul dăruit Creatorului, dacă inima voastră nu se frământă cu adevărat pentru păcatele oamenilor, atunci şi zidurile bisericilor sunt reci şi chipurile sfinţilor de pe icoane sunt crunte şi clopotele sună spart şi lumânările par stinse. Faceţi în aşa fel, încât oamenii să simtă nevoia să meargă la Biserică şi să dorească ceasul de rugăciune ca o mare liniştire sufletească. Evanghelia Mântuitorului este faptă. Ea nu a fost scrisă ca să fie, ci pentru că a fost trăită. Viaţa lui Cristos-Dumnezeu a fost supusă trudei legilor omeneşti, a acceptat pecetea pedepsei divine şi a luptat pentru răscumpărarea noastră. Aşa că din ea şi numai prin ea să tălmăciţi viaţa credincioşilor.Ascultaţi poverile lor şi arătaţi-le că toate au fost trăite şi înfruntate de Dumnezeu pentru biruinţa lor. Cel mai mic sbucium din viaţa oricăruia făceţi-l să intre, să se regăsească şi să se aline prin Evanghelie. Şi veţi vedea că rostul vieţii nu le va mai fi străin, că durerile le vor primi şi suferi cu credinţa că o fac întru biruinţa slavei cereşti.

  Tălmăciţi în fiecare zi de sărbătoare, pe înţelesul tuturor, prin predici scurte şi înţelepte, Evanghelia. Învăţaţi-i să asculte şi să folosească în faptele lor de fiecare clipă, tot ce această carte a suferinţei a înscris numai din dragoste de oameni.

  Numai astfel vor înţelege îndatoririle la care îi cheamă viaţa faţă de ei, faţă
  de familia lor, faţă de semenii lor. Învăţăturile Evangheliei să se desprindă din fapta voastră. De aceea, vă cer în viaţa de toate zilele:
  Să fiţi cei mai iubitori.
  Să fiţi cei mai buni.
  Să fiţi cei mai drepţi.
  Să fiţi cei mai cinstiţi.
  Să fiţi cei mai muncitori.
  Să fiţi cei mai gospodari.
  Să nu alergaţi niciodată după bani, fiindcă ei vă fac să alunecaţi pe
  panta patimilor omeneşti.
  Politica să o goniţi din jurul altarelor, aşa cum a gonit Mântuitorul
  pe mânuitorii de bani.
  Să o goniţi şi pentru voi şi pentru drept-credincioşii voştri. Ea a adus multă nenorocire în această Ţară. Ea v-a învrăjbit fiindcă, politica, la noi, a însemnat pândă. Să pândeşti un om, ca să-l dai la o parte; un loc ca să-l ocupi fără merit; un lucru ca să ţi-l însuşeşti cu orice preţ şi prin orice mijloc; o situaţie ca să ajungi cât mai repede şi să te îmbogăţeşti peste noapte.

  Preotul, prin pregătirea lui, prin purtarea lui, prin deslegarea lui de cele pământeşti şi prin exemplul lui în toate, să readucă în faţa altarului şi în Biserică pe toţi aceia care s-au îndepărtat mai mult sau mai puţin de ea, din vina tuturor.

  Oşteni, tezaur de putere şi mândrie, stâncă de piatră nebiruită, nu uitaţi, de la mic la mare, că sunteţi ieşiţi dintr-o brazdă stăpânită şi păstrată prin sânge şi în sânge.

  Împletiţi-vă şi înfrăţiţi-vă cu această brazdă, staţi înfipţi în ea şi pregătiţi-vă să muriţi cântând pentru ea [12].

  [12] Vă mărturisesc însă că lealitatea aceasta dusă la limita firii v-o voi putea cere cu inima uşoară abia atunci când rândurile voastre vor fi alcătuite numai, sau cel puţin aproape numai, din etnici români. Am instruit, în ultimii ani, aproape 400.000 de minoritari. Prin acest sistem am făcut o armată inamicilor noştri. Informaţiuni certificate au stabilit că Ungurii contează, în carnetele de mobilizare ale unităţilor de la est de Tisa, pe Ungurii instruiţi de noi, pe care speră de sigur să-i primească şi înarmaţi. Este probabil că aceleaşi speranţe şi calcule le nutresc şi le fac atât Bulgarii cât şi Ruşii.Am executat cu o conştiinţă care este păcat că nu am generalizat-o în toată activitatea noastră publică, angajamentele internaţionale care le-am luat, de a creea condiţiuni egale la drepturi şi îndatoriri tuturor acelora care trăiesc la noi…Astăzi, armata noastră are, şi mâine la războiu va avea, în medie, în rândurile ei, aproximativ 30% minoritari. În războiul trecut, şi numai unităţile de moldoveni au avut patru la sută evrei.Se ştie de toţi ce au păţit armata, administraţia şi teritoriile ocupate şi prizonierii români, de pe urma acestor oameni pe care i-am crescut, menajat, primit şi tratat de multe ori mai bine ca pe fraţii noştri de sânge. În spatele panicilor, trădărilor, predării unităţilor, alarmismului, defetismului, maltratării populaţiei şi a ofiţerilor noştri prizonieri erau totdeauna.

  S-au uitat toate acestea. Uităm uşor. Este o crimă că o facem, fiindcă o vom plăti foarte scump. Ce vom păţi mâine este uşor de prevăzut. Cine poate să-şi ia răspunderea să apere fruntariile ţării şi independenţa neamului cu o armată în a cărei compunere vor intra 30 la sută minoritari? Eu nu.

  Nici o altă ţară, din acelea care au aceleaşi angajamente, nu s-a ţinut de ele cu acelaşi zel ca noi. Aproape acelaşi procent de minoritari a răsturnat, când s-a prezentat momentul, o monarhie de care erau legaţi prin legături, tradiţie şi cultură de mai multe ori seculare.

  Cum putem să ne facem noi, care n-avem nici organizarea, nici prestigiul, nici administraţia Austro-Ungariei, iluzia că nu ne vor răsturna şi pe noi?

  Cum putem să pretindem Ungurilor de la noi să se bată în contra fraţilor lor?

  Măsura pe care am luat-o de a-i trimite atât în timp de pace, cât şi la începutul războiului, pe alte fronturi, este şi plină de consecinţe şi puerilă.

  Este plină de consecinţe dezastruoase fiindcă a încurcat mobilizarea armatei, producând haosul. A creat spectacolul continuei vânturări de soldaţi, care circulă necontenit pe socoteala Statului, de la un cap la altul al Ţării. La mobilizare aceşti oameni, mergând la corpurile unde vor fi chemaţi, vor arunca pe toate căile sămânţa anarhiei, se vor deda la acte de sabotaj, vor răspândi panica, vor practica spionajul şi trădarea, iar cei care vor ajunge la unităţile lor, vor antrena la defetism, la predări şi la dezertări în masă;

  Este puerilă fiindcă măsurile de repartizare iniţială a forţelor nu pot avea la război durată. Realităţile lui ne vor forţa să aducem, din prima săptămână, forţe de peste tot şi de oriunde, pentru a conjura pericolul. Iată atât adevărul cât şi perspectiva.

  Ce-i de făcut?

  Să încetăm a instrui minoritarii, cel puţin pe cei din categoria periculoşilor. Să-i scoatem din lucrările de mobilizare şi să-i întrebuinţăm în unităţi organizate, după o sumară şi de formă instrucţie, la lucrările de redresare a Statului; să-i folosim în serviciile secundare.

  Nu există putere în lume care să poată opri biruinţa lui Dumnezeu şi a celor ce au crezut şi cred în El. Nu este Răstignire fără Înviere. Dar trebuie să ne pregătim, să suferim, să o merităm. Munciţi, gândiţi, răbdaţi, tăceţi, încordaţi-vă, oţeliţi-vă şi aşteptaţi. Orice secundă pierdută în intrigă şi luptă poate să ne fie mortală.

  Cred şi mărturisesc Învierea lui Cristos.
  Cred în învierea Neamului Românesc!
  Cristos a înviat.
  Neamul Românesc va reînvia.
  Prin noi, prin jertfa şi mântuirea noastră.
  ROMÂNI,
  Sus inimile!

  ______________________________________________________
  BIBLIOGRAFIE:

  1. ÎNDEMNURI ROMÂNEŞTI, Ministerul Propagandei, Bucureşti, 1941;
  2. CĂTRE ROMÂNI… CHEMĂRI – CUVÂNTĂRI – DOCUMENTE.

 9. Asistam la ragazul dat de Dumnezeu pentru implinirea raului si a lasitatii. In acest ragaz Hristos este Marele Anonim, interzis in marile DemonCratii mincinoase ale lumii, iar eroii sunt pusi in pluonul de executie. O lume alienata….in care razboiele sunt facute pentru buzunarele cainilor urdurosi, iar ostasii sunt retrogradati la gradul de mercenari.

  Pina cind?

 10. Ion multumesc pt detalii…am fost interesat de Maresalul Ion Antonesc, dar vreau sa aflu si mai multe…cunosti ceva materiale video??? stii unde sa gasesc??? Multumesc anticipat.

 11. Cugete risipite,comunisti si neocomunisti, de ce purtati atata venin in sufletul vostru stramt?Nu va e rusine,nu va e teama de Dumnezeu sa aruncati cu noroi in cel mai demn maresal al Romaniei,Maresalul Ion Antonescu.Suntem blestemati pe acest Pamant,sa ne plecam in fata strainilor pentru interese meschine,dar cu orice pret sa ne discretitam eroii neamului.La 1940,cand granitele Romaniei erau la pamant,cand fiinta statului national era amenitata,Regele Carol al II-lea a avut intuitia momentuli de a-l desmna prim ministru pe Generalul Ion Antonescu.Era omul providential,era ceea ce era necesar Romaniei in acel moment.Ion Antonescu isi dovedise calitatea de bun roman in timpul Razboiului de Rentregire din 1916-1918.In campania din Moldova,mai apoi in campania din Ungaria,pana la Budapesta a demonstrat ca era atasat fiintei poporului roman si nu era un aventurier politic de actuala prestatie.Lasati asadar pe Maresal in pace,lasati-l sa doarma somnul de veci in inchisoarea Jilava, acolo unde comunisti ca si voi i-au harazit destinul.Daca acest Mare Roman nu a avut nici loc de mormant in glia Tarii pe care a slujit-o ca nimeni altul, mai are sens sa vorbim?Nu a fost marinar comunist de trista amintire,asdar bagati-va mintile in cap pigmeilor ca niciodata nu ve-ti face pentru tara noastra,ceea ce a facut Marasalul Ion Antonescu.Dormi linistit maresale ,ca nu toti te-am uitat!ungureanu

 12. Numai un dusman al acestui neam poate spune ca Antonescu a fost criminal. Auzi, a fost condamnat pentru fapte deosebit de grave…. Ce a fost atat de grav ca a reintregit tara prin lupta, nu conteaza cu cine te lupti, fie Anglia, fie America, fie Rusia. Acestea din urma sunt tari responsabile pentru toate relele din lume, chiar si in ziua de azi. Cati oamnei a omorat America pe timp de pace? Asta nu mai e crima impotriva umanitatii? Antonescu nu a facut decat sa-si reintregeasca tara si pentru asta a fost omorat. Nesimtitul asta de autointitulat „regele Mihai” care nici macar nu este roman 100% mai are curajul sa iasa in fata, sa-i fie rusine. Oricum el va muri ca un fraier, pe un pat de spital intr-o clinica de lux in strainatate, ca toti tradatrii si prostii.
  Iar ce e mai grav acum e ca ne-am aliat si noi cu marii criminali ai omenirii si luam parte la cele mai odioase planuri… Luptam pentru pacea altor tari nimicindu-i si ocupandu-le tarile. Asa ceva tara asta nu a facut niciodata, iar acum luam parte la ce e mai urat si josnic lucru trimitand trupe pe teritorilul altor state, sa aparam pe hatii de americani si britanici. Mergem la a-i apara hotii. Asta nu e crima domnilor? interesati-va cati mor azi din cauza aliatilor nostrii? Acum suntem sclavi la noi in tara, acum ne-am vandut tara hotilor si criminalilor, acum suntem la cel mai jos nivel al omeniei. daca exista asa ceva. Unde e omul din noi, unde ne e demnitatea. Mai bine murim pana la ultimul pentru tara asta, dar murim demn, murim eroic, decat ca niste sclavi sa ne injosim de frica foametei, de frica frigului etc. Pe aliatii nostrii nu-i judeca nimeni ca declanseaza razboaie mereu? Nenorcitilor, ati omorat tot ce e bun in tara asta, ati inlaturat tot ce e nemuritor. Toti eroii au murit si culmea , au ramas multi, multi idioti care se dau cu criminalii, care prefera sa fie sclavi decat sa moara demn, care se vand si tradeaza tara. Normal, avem multi lasi care ridica in slavi America si asociaza cuvantul „romani” cu alt cuvant „prosti” rezultand „romani prosti”. Idiotilor, daca spuneti asta voi sunteti prosti ca oamnei, romanii nu sunt prosti, sunt cei mai tari pt ca au rezistat mai mult de 2000 de ani atacurilor din toate partile. Tara asta nu a secat niciodata oricat s-a furat din ea, toti care au tradat-o si furat-o au platit mai devreme sau mai tarziu. Asa ca: TRAIASCA ROMANIA MARE, TRAIASCA MARESALUL, TRAIASCA TOTI ROMANII ADEVARATI, TOTI EROII NEAMULUI!!! Antonescu va fi alaturi de eroii neamului: Stefan cel mare, Mihai vitezul, Decebal, Ceausescu, Tepes etc…. Voi care-l considerati criminal alaturi de cine veti fi? Va spun eu, alaturi de lasi, de scalvi, de tradatori, de lingusitori, iar moartea va va speria si va va imietri pentru ca nu o veti putea privi in ochi, ochii vostrii vor fi intunecati de lasitate. Orice ar fi va doresc sanatate si sa vi se lumineze mintea chiar si in ultima clipa macar. Sa fiti iubiti!

 13. Toata stima pentru Ion. Este un om cu adevarat pregatit si obiectiv. Cu ceva timp in urma am citit materialul de pe Wikipedia in lagatura cu MARESALUL ANTONESCU. Este foarte neobiectiv si plin de falsuri si minciuni. Cine l-a alcatuit ? Unul ca si acel analfabet notoriu care citeste sentinta de condamnare la ”procesul” MARESALULUI. Oameni de talia MARESALULUI nu mai sunt astazi. Dumnezeu ni l-a daruit iar criminalii de etnie ….. l-au omorat, pentru ca nu i-a pasat de ei, pentru ca i-a pus la punct, pentru ca a avut curajul sa-i infrunte. Si acesti ordinari care l-au omorat conduc astazi lumea si produc cele mai odioase crime impotriva umanitatii. Dar va veni judecata de care nu vor scapa.

 14. Domnnilor si doamnelor, la ora cindaceste rinduri se scriu de catre noi este greu sa judecam o situatie a anilor 1935-1945. Multi dintre noi nu au trait acele evenimente si sint de aceea rau informati.Un lucru ramine insa sigur in acel moment domnul General Ion Antonescu a ales dintre doua rele pentru tara in care dumneavoastra traiti pe cel mai putin rau. De aceea este erou. De fapt era un bun strateg si a cautat sa va salveze.

 15. Frati Romani adevarati,
  Maresalul ION ANTONESCU a fost un mare patriot, care , in conjunctura acelor vremuri tulburi in care se afla tara, a ales pentru neam si pentru glie, raul cel mai mic.
  Cei ce l-au urmat la carma tarii nici n-au dreptul sa-i rosteasca numele. Poate Ceausescu, in mica masura, daca ar mai fi trait.
  Iar regele Mihai are datoria de a-i recunoaste public meritele de mare patriot Maresalului.
  Odihneste-te in pace, Ion Antonescu.

 16. Draga Arthur, epopeea Antonescu nu incepe in 1935 ci in 1914 in cel de/al doilea razboi balcanic, si nu se termina nici astazi. Maresalul, deci Maresalul nu cum spui tu, A preluat total puterea in 1940 iar cartile erau aproape facute . Cei care au condus statul pana la acele momente s/au vazut neputinciosi atat pe plan extern cat si fata de legionari pe plan intern. Au incercat ce mai era …. ARMATA. Si Antonescu a ales ce era mai bine pentru tara, reintregirea tarii. Dupa ce a fost tradat Romania a pierdut mai mult decat inainte de razboi.
  ANTONESCU ESTE MARESALUL EROU, IAR regele mihai A TRAIT TOATA VIATA CU COSMARUL ACESTA. CRED CA SI ACUM IL VISEAZA SI SPERA SA AJUNGA SI EL ASA CAND SE FACE MARE.

  DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA ROMANE.

 17. Urinez pe mormantul (autointitulatului) maresalul Antonescu.
  Cînd esti argatul unor criminali de copii nu poti sa ajungi decat acolo unde a ajuns acest sifilitic: la hardaul istoriei.

 18. DOMNUL MARESAL ION ANTONESCU ISI VA AVEA LOCUL ALATURI DE MARII EROI AI ACESTUI NEAM! UN PATIOT EXTRAORDINAR CARE S-A NASCUT,A TRAIT SI-A MURIT PENTRU TARA SA! MAMA MARESALULUI SPUNEA CA DACA FIUL EI AR AVEA DE ALES INTRE EA SI TARA CU SIGURANTA AR ALEGE TARA. ACESTA ERA MARESALUL ION ANTONESCU,OMUL TARII! A PRELUAT PUTEREA IN CELE MAI GRELE CLIPE ALE ACESTEI TARI ATUNCI CAND MARII OAMENI POLITICI AI VREMII AU REFUZAT GUVERNAREA! A FOST NEVOIT SA GUVERNEZE TARA ALATURI DE LEGIONARI DEOARECE MARILE FIGURI POLITICE ALE VREMII PREFERAU SA COMENTEZE DECIZIILE MARESALULUI NU SA-SI ASUME GRUTATEA GUVERNARII! A ALES DRUMUL ALATURI DE AXA DEOARECE A DORIT CA ROMANIA SA REVINA LA HOTARELE EI FIRESTI”PREFER SA TRAIESC IN MOCIRLA UNEI ROMANII MARI DECAT IN PARADISUL UNEI ROMANII MICI”! CIUDAT CA CEL CARE A DISTRUS GRANITELE A FOST ADUS IN TARA CI REANHUMAT CU ONORURI MILITARE LA MANSTIREA CURTEA DE ARGES SI MARESALUL NU ARE UN LOC DE VECI UNDE SA-I PUTEM DUCE O FLOARE. TIMPUL VA FACE CA MARESALUL SA-SI GASEASCA LOCUL ALATURI DE MARII MARTIRI AI ACESTUI NEAM! CAT DESPRE IDIOTI CA MIHAI CARE URINEAZA PE EI NIMIC DE SPUS. SA NE IERTE DUMNEZEU PENTRU CA SUNTEM POPORUL CARE ISI OMOARA DES CONDUCATORII!!!”SI DIN CAND IN CAND,PRACTICA BARBARA,CAPUL TARII NOASTRE CADE PENTRU TARA”!

 19. bai antonescu de mai trai facea legea in tara asta si conducea tara toti natarai ca boc exemplu si scapa tara de toti nenorocici si imbecili

 20. CRED CA DACA AR FI REUSIT SA PASTRZE SPRIJINUL LEGIONARILOR NU MAI AVEA CINE SA-L TRADEZE SI SA-L ARESTEZE.VREAU SA CRED CA NU ESTE ULTIMUL EROU ROMAN……………..

 21. DE CE NU STERGETI DE PE SITE UN COMENTARIU ABJECT CA AL LUI MIHAI DIN 29 IULIE.POATE ESTE AL FRUSTRATULUI DE LA PELES

 22. Sa comentam? Ce? Ca cei ce au puterea, au intotdeauna dreptate? Pentru ca dreptatea s-o atribuie singuri, fie ca o merita, fie ca nu!
  Indiferent de cursul evenimentelor, care numai bine nu ne-au adus dupa „eliberarea impusa”, marile personalitati ale neamului nu pot fi ignorate, cu atat mai mult blamate si condamnate!!
  Chiar daca a avut si un orgoliu demn, nu inseamna ca nu a fost
  un bun roman, un adevarat patriot. Cum pot admite cei instituiti a venera si a le pastra memoria inaintasilor, cand acestui mare om al neamului romanesc, nu i se permite a avea un bust, langa chiar Biserica ctitorita de el, aici in Bucuresti? Si culmea, la ordinul cui si care le-a fost interesul???
  Multi comenteaza si se pronunta defaimator, pentru un personaj stralucitor in istoria zbuciumata a poporului nostru. Pentru ca nu a fost timorat de zicala „CAPUL PLECAT, SABIA NU-L TAIE”?
  Toate popoarele isi venereaza pe cei care le-au vrut binele! Sa luam si noi ce-i bun de la inaintasi…

 23. Domnilor,ar trebui sa-i ridicam maresalului un bust,in biserica macar intr-o firida acoperita cu drapelul Romaniei Mari. Pentru asta a murit maresalul cu cei peste 550000 camarazi de arme.Daca vom adauga si pe cei ucisi de ciuma rosie pana acum se merita.

 24. Fiecare scrie istoria asa cum ii cade mai bine, poate ca
  maresalul a fost un bun militar nimeni nu contesta, dar de ce
  atrebuit sa deporteze evrei si tigani, au fost trimisi la moarte,
  dupa ce am recastigat basarabia, de ce am plecat catre Stalingrad
  si Moscova, a contitinuat, alaturi de cel mai odios criminal al
  tuturor timpurilor de Hitler, sa aplicat legea dinte pentru dinte,
  ai omorat vei fi omorat este o lege nescrisa dar care functioneaza,
  punct

 25. Poate ca nimeni altul,Maresalul Ion Antonescu a fost un
  erou al Romaniei,poate cel mai mare Roman.A pune intrebari de ce am
  plecat spre Stalingrad, sau spre Moscova este o dovada a
  superficialitaii cu nosterii istoriei.Atunci pentru ce am mers in
  Muntii Tatra? Erau ai nostrii?Dupa toate legile razboiului,cu
  aliatul se merge pana la final,intr-o conditie sau alta.Criminal
  mai mare decat Stalin istoria nu a cunoscut,nici Horty nu e mai
  departe,desi are statui in Ungaria.Oare pentru ca ne-a luat la 30
  august 1940,prin odiosul dictat de la Viena,Ardealul?Nu mai
  denigrati domnilor Eroii Neamului si ii preaslaviti pe odiosii
  altor neamuri veniti cu o mie de ani in urma in Europa.Deportarile
  evreilor nu au depasit numaru evreilor salvati de Maresal in
  Regat.Cati evrei si romani a trimis Horty in lagarele de
  exterminare din Germania,din Ardealul furat miseleste?Cate sute de
  mii de romani au fost torturati de bestiile hortiste?Rusine romani
  tradatori,care pentru un ciolan dat de putere, guvern sau de clica
  criminala de la conducerea tarii va bateti joc de adevaratii
  Romani.Glorie Maresalului Ion Antonescu,conducatorul nepereche din
  istoria Romaniei.Ungureanu.

 26. Bunicul meu a fost unul din prizonierii din august 1944 care nu a mai ajuns acasa.Patru copii pana la 10 ani au crescut fara tata.Regele Mihai ar trebui sa-si ceara iertare pentru greselile neintentionate savarsite.Sunt convins, ca nu a dorit intemnintarea a 132 000 ostasi romani si aducerea comunismului in Romania si de aceea trebuie sa-si ceara iertare pentru a fi iertat.

 27. E trist si dureros ce se intampla cu Natia Romana.Sigur, adevaratii Eroi se odihnesc in pamant, iar noi avem obligatia de a-i cinsti.Faptul ca suntem divizati de unii si altii sau de catre noi insine este o jignire adusa sacrificiului suprem pe care inaintasii nostri l-au facut.Practic, ii „calcam in picioare” prin tot ceea ce facem azi.Suntem orbi la vicleniile strainilor, ignoranti cu noi insine,defaimam notiunea de Roman si Romania,ne repudiem traditiile si obiceiurile,importam „strainataturi”.Ar trebui sa fim mai buni unii cu altii,uniti in gandire si actiune,cu capul sus si mandri de ceea ce am fost ,suntem si vom fi in asta lume.
  Pe multi ii aud ca nu au nici un viitor in tara aceasta, ca prefera sa plece pentru a se realiza.Eu cred ca realizarea materiala este degeaba daca nu te bucuri de respect,respect care ti se cuvine doar pentru simplul fapt ca esti Roman.Poti castiga bine, dar sa fii tot timpul privit ca un venetic,sluga,etc,…nu cred ca produce nimanui satisfactie.Avem nevoie acum mai mult ca niciodata de valori,de exemple pe care sa le urmam.Si ele pot fi luate din istoria reala a noastra.
  Vom trai si vom vedea ce va fi, dar totul depinde de noi, cetatenii Romaniei.
  TRAIASCA ROMANIA MARE!

 28. RUSINE
  pot sa spun ca imi este rusine ca sunt roman vazand ce fac romanii cu cei care i-au ajutat de-a lungul istoriei
  ASTA E ROMANIA

 29. Mi-au dat lacrimile cand am citit testamentul Maresalului Ion Antonescu.Nu imi vine sa cred cat de nesimtiti pot fi acesti tradatori guvernanti,sa mai aiba curajul sa minta prin sitemul de educatie tineretul.Daca ma credeti la orele de istorie din liceu si cel de gimnaziu se pomeneste numele lui doar inspre rau.Tot ce stiam despre el,era ca a deportat tigani si evrei la ordinele lui Hitler si ca a cedat cadrilaterul fara lupta, plus niste chestii marunte ce ii aducea numai critici.Doamne ce nu as da sa fi trait sub comanda lui.Ca acest roman si patriot nu a fost nimeni si nici nu cred ca va mai fi,nici Stefan cel Mare nu se compara cu el,doar Mihai Viteazul cel mai ajunge.Merita din plin macar o statuie sa ii fie facuta in cinstea lui..dar cine sa ii faca??Nu stiu cum de a mai avut nenorocitul de Mihai tupeul sa mai calce pe pamant romanesc.Ion tot respectul meu si adevaratilor romani.SA TRAIASCA ROMANIA MARE si Dumnezeu sa il odihneasca pe eroul nostru.

 30. Datorita acelui domn,Ion, care scria mai sus in urma cu aproximativ 2 ani nu cred ca mai am ceva de adaugat. Tin doar sa precizez ca ceva se intareste-n mine vazand atatea cuvinte de lauda aduse Maresalului Ion Antonescu. Sper doar ca aceste cuvinte sa nu se opreasca aici, ci acestea sa fie doar inceputul la ceea ce vor insemna faptele.

 31. Ion Antonescu a fost un mare patriot roman, nimic de comentat ,dar a savarsit si unele mari erori, mai ales din cauza orgoliului si a setei de putere, care au costat Romania si romanii enorm de mult:
  1. Trebuia sa lichideze monarhia -chiar daca a venit la putere chemat de un monarh,Carol II- ,sa fi organizat alegeri prezidentiale,iar averile monarhiei sa le fi confiscat statul roman si sa proclame republica prezidentiala; el trebuia sa ajunga presedintele tarii si H.Sima premier.
  2. Nu trebuia sa ia masuri represive impotriva Miscarii Legionare ci sa-i lase pe legionari sa scalde in sange fostul regim carlist, fara mila, dar sa stie sa si-l subordoneze pe Sima si pe ai sai brigadisti iar in caz de esec sa-i suprime doar pe ei si nu sa lichideze activitatea intregii legiuni, devenind seful ei suprem.Cu o organizatie nationalista puternica in spatele lui si fara camarila regala nu ar fi ajuns tradat iar milionul de legionari romani ar fi aparat Romania cu succes de hoardele sovietice…
  3.Trebuia sa fi incheiat un tratat politic de alianta cu nemtii,in care sa se prevada clar ce drepturi si indatoriri are fiecare parte in timp de pace sau de razboi, ce teritorii are dreptul Romania sa anexeze, schimburi de populatii ce trebuiau facute, despagubiri de razboi, construirea de fabrici de armament de tip german destinat armatei romane,s.a. Trebuiau avertizati la modul cel mai serios germanii ca Romania nu va accepta niciodata Dictatul de la Viena si ca tara noastra se va folosi de momentul cel mai propice pentru recuperarea Ardealului de N-E(43 mi kmp) dar si a Transcarpatiei(13-14 mii kmp) si Crisanei de Vest(25 mii kmp) pana la Tisa. In martie 1944, odata cu inlaturarea lui Horthy si invazia germana in Ungaria,armata romana trebuia neaparat sa intervina si sa ocupe rapid teritoriile mentionate mai sus dar s-a pierdut o ocazie care a costat foarte mult Romania dupa 23 aug.’44, cand au fost jertfiti multi ostasi romani in luptele ptr. acea parte de tara si culmea ca dupa 25 oct.’44 in Transivania de N-E a fost instalata administratia sovietica si apoi am fost santajati de rusi cu pierderea acestui pamant romanesc in favoarea ungurilor daca nu am fi acceptat guvernul comunist condus de P.Groza, deci s-ar fi evitat acest moment istoric nefericit.
  4.Trebuia sa se ia masuri urgente, chiar din toamna anului 1940, de lichidare a retelelor masonice din tara, de lichidare a membrilor si colaboratorilor acestora, de izolare dura a comunitatii evreiesti din tara dar si din teritoriile ce urmau a fi eliberate si trimiterea lor masiva in Palestina si nu in Transnistria; evreii comunisti precum si evreii masoni, impreuna cu masonii de oricare alta etnie trebuiau sa fie suprimati imediat si fara judecata, inclusiv ofiterii si generalii romani masoni.
  5. Trebuia ca in aprilie ’41, odata cu invazia de catre Wermacht a Iugoslaviei, Romania sa ocupe Banatul de V(9 mii kmp) intreg Timocul sarbesc(13 mii kmp),precum si Nisul si Pirotul pana la limita Macedoniei, blocand pretentiile bulgarilor in Serbia propriu-zisa si realizarea unui eventual compromis teritorial cu bulgarii carora sa le cedam Nisul si Pirotul(vreo 14-15 mii kmp)in schimbul recuperarii de catre romani a Cadrilaterului intreg pana la linia Rusciuc-Razgrad-Sumla-Varna(13 mii kmp) dar si a obtinerii Timocului de est cu Vidin,Lom,etc.(3-4 mii kmp), teritorii locuite in majoritate de romani…
  6.In momentul atacului impotriva Rusiei comuniste(22.06.41),Romania trebuia in virtutea tratatului politic ce trebuia incheiat inainte cu germanii, sa elibereze Basarabia,Herta, Bucovina de N si sa alipeassca ptr. totdeauna Transnistria cu Podolia(pana la Bugul de S.,vreo 59-60 mii kmp,cu Vinnita,Camenita,Tarnopol,Odesa,Balta s.a.) precum si toata Pocutia(11 mii kmp,cu Colomeia,Stanislau,Halici,pana la raul Lomnica).
  7.In virtutea tratatului cu nemtii,Romania nu trebuia sa trimita trupe dincolo de Bugul de S dar trebuia sa avem dreptul sa colonizam teritoriul Transnistriei si Pocutiei alipite tarii, cu romani moldoveni de dincolo de Bug-si erau multi,cel putin 5-600 mii si cu aromani din Balcani;ucrainenii si rusii trebuiau sa plece cu totii din aceste teritorii dar si evreii, in timp scurt,cel mult 2-3 luni; infatisarea etnica a acestor teritorii trebuia sa fie favorabila Romaniei chiar daca densitatea ar fi fost mai mica momentan.
  8.Dupa 7 dec.’41, Romania nu trebuia sa declare razboi S.U.A. dar nici Angliei chiar daca aceste tari ne-ar fi declarat razboi noua.
  Ar fi multe de spus dar ma opresc deocamdata aici…

  Salutari nationaliste tuturor romanilor!

 32. Problema gravă a românilor este cea identitară care atinge fibra morală a acestui neam încă de la 106 dHr.,când cizma cotropitoare a Romei politeist-satanice a început să pângărească sufletul şi conştiinţa noastră de daci şi de neam ales de Zalmoxis-IO LER Dumnezeu,Singurul şi Adevăratul Dumnezeu !!!
  Ion Antonescu a fost un om cu păcate ca noi toţi dar e evident că patriotismul său sincer si eroic a fost copleşitor ca o virtute de nepreţuit în fata defectelor sale şi a greşelilor săvârşite. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi jertfa lui pentru România Mare să fie utilă generaţiilor actuale de români pentru împlinirea Idealului Naţional !!!

 33. Iti multumim IOANE tie si celor care au cazut alaturi de tine !!! Cinste si respect etern pentru daruirea ta fata de neamul romanesc !! TRAIASCA ROMANIA !!! TRAIASCA MARESALUL DE OTEL !!!

 34. Romanii au fost si sunt ff.usor de fraierit.Regele Mihai a fost doar un om, prea simplu si cu prea mult bun simt. I.Antonescu a fost o javra ordinara ca si Basescu ajuns erou prin propaganda desantata din timpul dictaturii lui, dar si prin mistificarea istoriei de catre neo-comunistii intotdeauna si anti-monarhisti. I.Antonescu a fost si un ff.prost strateg. El a pierdut ceea ce regele Ferdinand castigase prin noi si pentru noi. Lui I.Antonescu trebuie sa-i multumim din inima ca nici azi Romania nu este intreaga.

 35. ESTE cu adevarat erou national.Nu vi se pare ca, odata cu disparitia sa a inceput sa dispara si demnitatea noastra nationala.Nu mai avem verticalitate, nu mai avem incredere in noi si in tot cea ce este romanesc si asta ar trebui sa ne ingrijoreze foarte tare.

 36. @Nelu.B

  Corect, romanii sunt foarte usor de fraierit, tu esti cel mai bun exemplu de prostie tipic romaneasca. Citeste in pula mea o carte de istorie adevarata si dupa poti veni sa-ti dai cu parerea despre cel mai mare patriot roman al secolului XX.
  „Tie, popor ingrat, nu-ti va ramane nici cenusa mea”

  ANTONESCU EROU NATIONAL.

 37. „Antonescu a fost victima propriei sale încrederi totale în Hitler”- sustine .adevarat spuneti ca a fost victima propriei sale increderi,dar nu in hitler, ci in oamenii ce l-au inconjurat. MARESALUL era convins ca germania va iesi invingatoare. asta s-ar fi si intamplat daca regele necopt, sprijinit de membrii blocului national „democrat”, nu l-ar fi arestat la 23 august (ziua in care romanii au invatat sa lustruiasca cizmele). prin actul sau, regele, acel copil, a oferit urss-ului ce niciun general rus n-a fost capabil…victoria. asta e adevarata istore a romanilor.la noi tradarea este istorie.
  „o viata avem, romani, si-o cinste. desteptati-va c-am dormit destul ! „

 38. -Imi pare rau de Romania ca mereu cade pe mâna unor prosti asa
  cum s-a intâmplat si cu acesti dobitoci: ION ANTONESC,ION ILIESCU,
  NICOLAE CEAUSESCU,GHE.G.DEJ(cel care l-a inscaunat pe ceausescu).
  -AU VANDUT TARA SI AU DISTRUS TOT CE A MUNCIT ACEST POPOR IN
  ASA ZISA SI FALSA LOR IUBIRE DE NEAM SI TARA !

  Ps -acestia trebuiesc anulati din manualele scolare si declarati
  persoane NON-GRATA !

 39. @Constantin sa te vad la 5metri sub pamant.ANTONESCU EROU NATIONAL !

 40. Trebuie sa ne documentam destul de bine ,despre aceea perioada a istoriei noastre ,pentru a condamna pe cineva care a luat conducerea statului in acele vremuri cand Romania era sfartecata si impartita si chiar existenta sa ca stst era periclitata.

 41. cati cretini doamne care nu stiu propria istorie moarte tradatorilor traiasca maresalul

 42. Maresalul Ion Antonescu n-a murit! El traieste si are statui in fiecare dintre romanii adevarati alaturi de toti eroii neamului romanesc. TRAIASCA ROMANIA MARE!

 43. Ce-i care il vorbesc de rau pe MARESAL nu sunt decat niste lichele. Antonescu este unul din cei mai mari eroi nationali ai nostri, indiferent cat vor incerca evreii (cu care nu am nimic) si comunistii sa ne impuna cum sa ne vedem istoria.
  Regele Mihai, un tradator care nu a facut nimic pentru Romania! A facut tot posibilul sa fie pe placul rusilor pentru a-si mentine tronul. Stratagema a functionat doar o scurta perioada. Dupa 90 s-a imprietenit cu Ion Iliescu pentru a-si recupera domeniile.
  Gresala Maresalului a fost ca nu a proclamat Republica dupa alungarea lui Carol al 2-lea.
  GLORIE ETERNA MARESALULUI ION ANTONESCU!

 44. pt daniel. cel mai mare criminal nu a fost Hitler ci Pol Pot. Iar apoi, in ordinea nr. de tricouri, Stalin, Hitler, Mao…si ‘cu voia dvs. ultimul pe lista’ atacantul Moscovei, nea Nelu

 45. Despre structura dictatorială a lui Antonescu nimic? Cum a a ajuns la putere, pe cine s-a bazat în guvernarea sa, unde era democraţia atunci? sunt întrebări pe care apologeţii lui Antonescu le ocolesc cu bună ştiinţă. Dacă îi tot veneraţi pe dictatori, nu vom ajunge niciodată la democraţie!

 46. Domnilor, nu vă revoltaţi când citiţi acele foarte puţine postări debile! Nu suntem popor de îngeri, avem şi noi proştii noştri şi oligofrenii noştri! Eu aş zice chiar că respectivii nici nu sunt vinovaţi pentru prostia lor, căci aşa sunt făcuţi: neterminaţi! Sunt vinovaţi doar pentru că, în loc să scrie pe pereţii WC-urilor din gări, scriu pe forum! Nu-i luaţi în seamă, destul că i-a bătut Dumnezeu, făcându-le softul varză! Mulţumesc celor care au scris aici cu mintea şi cu sufletul! Trăiască România Mare! Trăiască Poporul Român! Trăiască Marele Erou al neamului românesc: Mareşalul Ion Antonescu!

 47. BUNICUL MEU A FOST LUAT PRIZONIER LA 23 AUGUST 1944 LA PIATRA-NEAMT.REGELE MIHAI A DAT ORDIN CA ARMATA ROMANA SA NU MAI LUPTE IMPOTRIVA RUSILOR,CEEA CE A FACUT SI UNITATEA BUNICULUI MEU.MAMA MEA SA NASCUT EXACT IN ACEEA ZI.BUNICUL A MURIT IN PRIZONIERAT,IAR BUNICA A FOST NEVOITA SA-SI CREASCA CEI 4 COPII SINGURA CU FOARTE MARE GREUTATE.DECIZIA REGELUI DIN 23 AUGUST 1944,A ADUS MARE SUFERINTA A PESTE O SUTA DE MII DE FAMILII SI A CELOR CARE AU CHINUIT SI AU MURIT IN RUSIA.PENTRU MINE REGELE MIHAI ESTE UN CRIMINAL.CUM A SPUS CINEVA TREBUIA SA RAMINA AICI SI SA MOARA CU ARMA IN MINA IMPOTRIVA COMUNISTILOR NU SA FUGA, MARESALUL ANTONESCU ESTE UN EROU,A TRAIT SI A MURIT CU DEMNITATE,NU A FUGIT DIN CALEA DUSMANILOR NEAMULUI ROMANESC,CUM A FACUT REGELE.

 48. Bunicul meu, decorat cu Virtutea Militară la cotul Donului, imi spunea pe vremea mizeriei comuniste că Ion Antonescu a fost cel mai mare patriot al românilor. Am avut în neamul ăsta și oameni cărora nu le-a fost frică de nimic, oameni cu demnitate, iubitori de țară și neam și n-ar trebui să ne pese de ce spune Serghei, Istvan și cu Ștrulovici și vreo câteva otrepe retardate comuniste – e de rău când ne laudă nu când ne înjură. Am ajuns să nu mai putem vorbi în țara noastă decât cu jumătate de gură, de frica cui? Să ne necinstim eroii, și să ne gudurăm cu capul în pământ când dușmanii noștri ne jignesc și ne îndrugă minciuni sfruntate. Până când o să mai credem că bunelul lui Ivan ne-a dezrobit țara de naziști, că suntem cum spune propaganda rusească o nație de țigani, unită cu forța, care n-are dreptul la existență? Că pe Ștefan cel Mare îl chema Serghei și că limba românească e rusește! Cine e atât de imbecil să creadă asta! Vezi forumurile din Respublika Maladava. Nu cu capul plecat ar trebui să stăm ci marșăluind victorioși pe străzile Moscovei. Am fost odata la Stalingrad și poate vom mai ajunge! Eroi au fost și eroi sunt încă dar din lașitate ne prefacem că nu-i vedem.

  Tot ce-i românesc nu piere și nici nu va pieri!
  Trăiască România Mare!
  Trăiască memoria Mareșalului Ion Antonescu – erou național!

 49. desi era maresal antonescu si conducator a facut o greseala copilareasca si fatala lasandu-se prins exact ca orice vietate si n-a folosit informatiile adjunctilor

 50. in mod normal maresalul trebuia sa fie lasat in pace sa-si continue actiunile miltare in care nici unul din preajma nu stia mai nimic ,toti erau si sunt si acum tot asa,era singurul si inainte si dupa ca acum

 51. unul dintre cei mai mari conducatori pe care l-a avut statul roman,un exemplu de cinste si onoare,o conduita si o morala extraordinara, pe care ar trebui sa le impunem si noi conducatorilor nostri de astazi…..Va veni timpul cand i-l vom onora asa cum trebuie pe acest mare om. Vesnica recunostinta Maresale!

 52. avem nevoie de o intelegere dreapta a Maresalului, unul dintre Marii Romani. cititi mai multe si pe ghimpele.ro – Cum a murit Maresalul

 53. un mare Patriot din pacate m-am nascut intr-o generatie in care e la moda sa fii prost,, pacat ca nu mai exista patriotism in randul tinerilor, sunt prea puni acei tineri care TIN STEAGUL SUS de dragul eroilor RESPECT ANTONESCU!

 54. Ion Antonescu a fost un patriot! Astazi cei acre conduc romania sunt niste tradatori!

 55. Respect acestui mare erou al neamului romanesc…s-a nascut ROMAN,a trait ROMAN si a murit cu „TRAIASCA ROMANIA!” pe buze…Istoria ne obliga domnilor sa facem dreptate…inaintasii nostri de la care am mostenit aceste pamanturi n-au liniste in morminte…aceste pamanturi au fost udate in primul rand cu SANGE DE ROMAN domnilor…avem o datorie…trebuie sa ne recapatam TARA,LIBERTATEA,ONOAREA…Respect tuturor eroilor neamului…respect tuturor acelora care ne-au lasat mostenire aceasta scumpa tara…sper ca si noi,la randul nostru,sa fim in stare sa ne ridicam la nivelul lor…”NOI SUNTEM ROMANI,NOI SUNTEM ROMANI,NOI SUNTEM AICI IN VECI STAPANI!!!”

 56. Ultimul mare Roman.
  Orice Roman adevarat ar trebui sa aiba o poza cu dansul in casa.

 57. Gyorgy,iti respect decizia de al considera un erou pe antonescu,
  dar nu in numele tuturor romanilor,da? Pentru unii oameni este
  criminal de razboi,iar pentru alti este erou.

  Sanatate!

 58. Noemal ca nenorocii nu omagiaza pe (criminalul ion antonescu)doar
  pentru calitatile lui militare,ci si (pentru ca ar fi omorit evrei
  si rromi). Frumos pretext mascat,nu? Domnilor pro-antonescieni,
  nu neg bunele intentii ale lui ion antonescu pentru reintregirea
  Romaneiei,dar Genocidul si Deportarile nu erau necesare.
  Legionarii in frunte cu ion antonescu a apelat la serviciile lui
  hitler pentru a reintregi tara care era deja ciuntita de bolsevici
  rusi cu peste 20%. Nu mai spuneti ca Romania era ocupata de nazisti,
  pentru ca insusi legionarii cu ion antonescu l-au chemat pe hitler.

  Va anunt: Daca pentru evrei ion antonescu avea un pretext politic
  pentru deportare,pentru etnici rromi nu mai avea nici un pretext
  politic pentru a-i deporta. Decizia deportarilor rromilor i-a
  apartinut intrutotul lui ion antonescu. antonescu declara ca
  a deportat doar infractorii rromi,atunci ne ramine doar o singura
  intrebare pe care ne-o ridicam: Daca antonescu si-ar fi dorit
  propria siguranta a cetatenilor Romani vis-a-vis de infractorii
  rromi,atunci de ce nu a deportat si acel segment nerom infractional?

  Deportarile s-au facut pe familii si asta include si copii minori.
  In timpul deportarilor in conditi inumane au murit peste 6700 de
  copiii minori. Este deajuns pentru a fi adus in fata plutonului de
  executie ion antonescu.
  PS:antonescu nu si-a dat viata pentru tara,ci a fost executat
  pentru crime de razboi si pentru crime impotriva umanitati.
  Chiar daca a salvat multe vieti omenesti,asta nu-l disculpa
  de glontul bine meritat pentru Genocidele si Deportarile lui.
  Nu sunt bolsevic,dar respect pentru STALIN care a dizolvat
  nazisti si fascisti.
  Sanatate lui STALIN.

 59. Un adevarat PATRIOT care si-a dat viata pt. popor „TRAIASCA ROMANIA”. Putin fac asta, sigur in ziua de azi nu mai exista asa ceva. Nu au stiut pe cine tradeaza si pe cine pierd. Cei care scriu ca a deportat evrei sa se documenteze, pt. ca a scapat multi evrei. Aleman si Alexandru, mi-e rusine ca impart tara cu voi. De ce nu mergeti sa-l cautati pe rege? Sau mergeti la fratii vostri RUSII. Stalinistii ce au facut dupa ce au intrat in Romania? Au violat femeile, se ascundeau pe unde apucau.

 60. cinste maresalului Antonescu,patriotului Ceausescu,Romanii nu si-au spus ultimul cuvint

 61. Singura modalitate de a-l cinsti pe Maresalul Antonescu si ceilalti eroi care s-au jertfit e sa reabilitam aceasta tara. Trecutul trebuie amintit, nu se poate uita, dar in opinia mea viitorul conteaza mai mult.

 62. Veşnică recunoştinţă Mareşalului Antonescu.
  Figură proeminentă a Istoriei noastre naţionale.
  Dormi în pace Erou al României.

 63. Nu sunt bolsevic,dar respect pentru STALIN care a dizolvat
  nazisti si fascisti.
  Sanatate lui STALIN.
  ESTI UN J CRIMINAL. STALIN AL TAU A OMORAT 30.000.000 DE OAMENI CU COMPLICITATEA UNOR JIDANI CU FUNCTII DE CONDUCERE IN PCUS.

 64. Acum,la ceas de cumpana,oare pentru a cata oara in Istoria Romaniei;cand de pe scena politica a disparut cel mai odios regim de dupa 1989,regimul P.D.L.,sa ne aducem aminte de Maresalul Ion Antonescu.A fost omul providential la 6 septembrie 1940, cand a format Guvernul,la propunerea suveranului de atunci al Romaniei,Regele Carol II.S-a comportat demn toata viata,a salvat ce se mai putea salva din Romania dupa cesiunile teritoriale din 1940.La 26 iunie prin Ultimatumul dat de Stalin, Romania pierdea Basarabia si Bucovina de Nord,teritorii romanesti din totdeauna.Pe30 august 1940 dictatul de la Viena smulge 44 mii de kilometri patrati din Ardeal,pamant sfant romanesc.Si ca durerea sa fie deplina,la 7 septembrie 1940 ni se cedeaza si Cadrilaterul,bulgarilor.Numai niste minti scelerate,basisto udriste,mai considera pe cel mai Mare Roman,drept ciminal de razboi.Este mai aproape de Musolini,cel care a taiat salarii si pensii,cel care a desfiintat spitale si cel care a condamnat la moarte mii de romani bolnavi de cancer si fara posibilitate de a se trata.Cine ste mai criminal Ion Antonescu sau Traian Basescu.Raspunsul este ferm:Traian Basescu.Pentru totdeauna sa cinstim memoria Maresalului Ion Antonescu si sa nu mai auzim niciodata de Basescu si de Boc.Maresale,slava tie ca ai fost fiu de Romanie!

 65. Maresalul Antonescu se alatura altor romani care au inteles foarte bine timpurile pe care le-au trait, ma refer la acea categorie de conducatori romani vizionari, Avram Iancu, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, Constantin Brancoveanu, Mihai Viteazul….si multi altii.
  Din pacate timpurile traite de acestia nu au avut rabdare, au fost apreciati la zeci sau chiar sute de ani dupa trecerea in nefiinta(mare parte din cei pe care ii consideram azi eroi, au sfarsit ucisi).
  Maresalul este penultimul in aceasta succesiune, testamentul lasat, cat si ultimele discutii avute cu Maniu si Patrascanu in care le spune celor 2 ce urmeaza sa sa intample, confirma clarviziunea de care dadea dovada acest militar de exceptie.
  Cartile de istorie prezinta doar o mica parte din ceea ce s-a intamplat, cei care au postat mai sus, se intreaba de ce nu ne-am oprit la Nistru, de ce am cedat Cadrilaterul; acum la mai bine de 70 de ani de cand s-au petrecut evenimentele, din fata unui calculator, e foarte simplu sa gasim solutia ideala…asa cu a gasit-o domnul Dinu S, care propune realizarea unui stat roman de la Bug la Tisa…aproape cat cel al lui Burebista….
  Actul de la 23 august 1944 a fost ilegal, uniunea sovietica a semnat asa zisul armistiu pe 14 septembrie, timp in care armata sovietica s-a purtat ca si cum Romania ar fi capitulat…de aici si zecile de mi de soldati romani luati prizonieri;
  Un alt aspect important, Anglia declara razboi Romaniei dupa ca armata romana ocupa Transnistria si traverseaza Bugul.
  Un alt aspect, mai important, sunt marturiile soldatilor romani care au participat la asediul Stalingradului. Acestia au fost uimiti ca rusii reusesc sa sparga incercuirea tocmai unde erau diviziile romanesti, reusind lovituri de artilerie de mare precizie…cei de front aveau impresia ce cei de acasa tradasera coordonatele si planul de amplasare.
  Am spus la inceput ca Maresalul este penultimul, deoarece ultimul care a platit cu viata incapatanarea de fi patriot a fost Ceausescu.
  Este evident ca nu se poate face o paralela intre cei 2 decat din acest punct de vedere, ramane de vazut daca peste 40 de ani, lui Ceausescu i se vor recunoaste anumite merite care acum nu ii sunt recunoscute.
  Nu sunt comunist, nu cred in acest sistem, asa cum nu cred nici ca Ceausescu a fost comunist, la fel cum nici Maresalul nu a fost fascist.
  Regelui Mihai i se acorda credit pentru 23 august, ceea ce nu se spune este tocmai o consecinta importanta a acestei decizii, anume ca armata sovietica avanseaza foarte rapid spre Berlin, in planurile aliatilor, acest lucru nu era prevazut.
  Avansul usor, este armistiul/capitularea care permite armatei sovietice sa treaca Carpatii Orientali inainte de venirea iernii, cand drumul prin munti ar fi devenit impracticabil pentru tancurile sovietice.
  Peste 30 de ani Antonescu va avea statui in toate orasele tarii,va fi la loc de cinste alaturi de toti marii romani, Romania exista azi ca stat datorita lui.

 66. Moarte detractorilor MARELUI OM !!!
  I’l vom razbuna la primul vant favorabil.
  Glorie eterna acestui mare erou al Neamului; locul lui e doar langa Decebal si Stefan,
  M

 67. Acest criminal nenoricit si-a meritat soarta! Nu a murit pentru patrie,ci a fost adus in fata plutonului de executie si impuscat pe buna dreptate,pentru genocid. Vad ca va arogati dreptul de a vorbi in numele tuturor romanilor cine este eroul lor. Grotesc. Aceste nemernic este erou doar pentru UNII,in rest,pentru evrei si rromi este un criminal. Este un criminal precum a fost si stalin criminal pentru romani/ Logic,nu?

  Daca un criminal este erou,atunci si stalin,horti,mussolini,hitler,pol pot,mao tze sunt eroi. Sa fie toti eroi,nu doar unul,pentru ca nu este mai cu mot generalul ion antonescu. Daca facem apoligia nemernicilor criminali,sa le-o facem la toti. Sa nu dam dovada ca suntem pro-antonescieni,pro-rusi sau pro germani.
  Puneti mana si invatati istorie!
  Penibilior!

 68. „Emil DRUNCEA says:
  12 Septembrie 2011 at 22:34

  Despre structura dictatorială a lui Antonescu nimic? Cum a a ajuns la putere, pe cine s-a bazat în guvernarea sa, unde era democraţia atunci? sunt întrebări pe care apologeţii lui Antonescu le ocolesc cu bună ştiinţă. Dacă îi tot veneraţi pe dictatori, nu vom ajunge niciodată la democraţie!”

  Ma vita incaltata, a ajuns la putere tocmai ca nu vroia nimeni sa se inhame la conducerea tarii, partidele istorie pnt si pnl s-au kkt pe ele de frica, intelegi mata ?
  Regele cordit mihai cica era prea micutz ca sa guverneze, iar legionarii faceau prapad daca guvernau singuri..
  Mai citeste si tu mai cap de melc.

  „Constantin says:
  28 Martie 2013 at 14:11

  Acest criminal nenoricit si-a meritat soarta! Nu a murit pentru patrie,ci a fost adus in fata plutonului de executie si impuscat pe buna dreptate,pentru genocid. Vad ca va arogati dreptul de a vorbi in numele tuturor romanilor cine este eroul lor. Grotesc. Aceste nemernic este erou doar pentru UNII,in rest,pentru evrei si rromi este un criminal. Este un criminal precum a fost si stalin criminal pentru romani/ Logic,nu?

  Daca un criminal este erou,atunci si stalin,horti,mussolini,hitler,pol pot,mao tze sunt eroi. Sa fie toti eroi,nu doar unul,pentru ca nu este mai cu mot generalul ion antonescu. Daca facem apoligia nemernicilor criminali,sa le-o facem la toti. Sa nu dam dovada ca suntem pro-antonescieni,pro-rusi sau pro germani.
  Puneti mana si invatati istorie!
  Penibilior!”

  Pentru romani este erou national, pentru rusi ..criminal..
  Sa inteleg ca esti rus mai boule ??

 69. Cu intirziere fata de utima postare; ma intreb si va intreb retoric.. Unde este inmormintat Antonescu ??? De ce e asa secret? As face o mare anccheta; e imposibil sa nu se stie… Si cei care au participat la ascunderea ramasitelor pamintesti sau rudele acestora sint oameni care sint „mituibili”… Acum nu au nici ideal si nici bani de tratamente balneo-climaterice… Sint sigur ca sint niste batrini frustrati, cu multe pe suflet.

 70. …Hitler nu a fost nici pe departe ceea ce se scrie despre el…….holocaustul nu a existat…….toate sunt minciuni fabricate cu un „scop” anume……..arhivele de la Auschwitz care se pãstreazã la Kremlin spun adevãrul………cei 6 milioane de jidani nu sunt nici 60.000 (saizeci de mii)din care douã treimi au murit de boalã si bãtrânetze………totul este o „fãcãturã”………..el n-a vrut sã atace Polonia……a fost provocat aproape tot anul’39 de „mercenari” polonezi de natzionalitate evrei – istoricii refuzã sã publice acest adevãr (shi mai ales câtzi germani – copii ,femei, bãtrâni si oameni simpli fãrã apãrare au fost mãcelãriti de „cavalerishtii polono-evrei cu o cruzime care nu se poate exprima în cuvinte shi în Polonia shi în afara granitzelor ei)………pogromul evreilor în Rusia tzaristã a fost opera evreilor………bolshevismul în Rusia-la Petersburg a fost opera evreilor : Lenin, Trotki si mercenarii plus banii bancherilor evrei din SUA shi Elvetia………shi-a pus cineva întrebarea de ce Elvetia nu face parte din UE !!!!????????…..shi-a pus cineva întrebarea cine a „unificat” cantoanele elvetziene shi de ce !!!!????????….bunica lui Hitler a spus cine era evreul care i-a transmis ADN-ul prin ea tatãlui care mai târziu l-a procreat pe marele Hitler……..Stalin tot din tatã evreu s-a nãscut (gruzina de maicã-sa nu shtia vorbi ruseshte nici când a murit)…..Lenin a fost evreu…Trotki a fost evreu……aici s-a rupt filmul…….Stalin l-a otrãvit pe Lenin shi la asasinat pe Trotki (în Mexic)shi a încetat sã mai facã jocul bancherilor evrei, -shtia el de ce-………………..istoria trebuie povestitã corect,……..

 71. …..Ion Antonescu a spus „Trãiascã România” când a fost împushcat la Jilava…….shi va trãi indiferent de jocurile murdare, perfide ,criminale ale „unora” ……..se shtiu ei cine sunt………totzi vor plãti , nu o datã ci de multe ori spre „aducere aminte”……….adicã vor „muri” de mai multe ori………cine vrea sã întzeleagã, întzelege…….adunatzi 3 ani shi 6 luni la data de 13 aprilie 2013 shi vetzi afla multe , mai ales cã perioada aceasta este în desfãshurare……..la final o sã regretatzi mult prea multe (minciuni – pe care le-atzi crezut)……..atunci o sã vretzi RÃZBUNARE , dar va fi cam târziu……..

 72. ….orice rãzboi început are shi victime colaterale (nevinovate)……astea sunt trecute în contul beligerantzilor shi nu a celor care au „fabricat” rãzboiul……..bancherii nu câshtigã în timp de pace , ei fac „plinul” doar din conflicte militare – cu cât mai mari cu atât mai „grase” pentru cã toate guvernele se îndatoreazã la ei din greu………..rãzboaiele fãrã bani nu se pot face…..ele sunt planificate în „culise” cu mult timp înainte de-a începe , cu aproximativ 90% se shtie dinainte de-a începe cine trebuie sã fie „câshtigãtorii” , functzie de interesele celor care dau banii în acest scop……..doar cã diferentza de 10% poate fi „surprizã” la final……..numai cã de la evreul Einstein încoace „surpriza” este catastrofalã pentru simplul motiv cã fiintza umanã nu poate controla acea imensã cantitate de energie care se produce în urma fisiunii shi mai nou a fusiunii nucleare pentru cã aceastã „fiintzã umanã” nu shtie cum se poate controla aceastã energie , ceea ce este fatal………

 73. …..omul de rând n-are de unde sã stie cum se poate dãrâma prin implozie un bloc sau o clãdire de multe etaje (un turn), dar genishtii (civili sau militari), sau pirotehnishtii shtiu mai multe…….omul de rând shtie ce vede la televizor , ba chiar crede……..a trecut mult timp de la „fãcãtura” cu cele douã turnuri gemene din New York……..lumea a uitat ……rudele shi apropiatzii celor peste 6000 de mortzi nu pot uita……..chiar dacã avioanele respective erau pline de explozibili , conform legilor fizicii , cele douã turnuri nu cãdeau asha (c-an filme)…….orice specialist poate confirma asta , chiar dacã nu are cetãtzenie americanã…….implozia blocurilor a fost „fabricatã” dinainte, ceea ce înseamnã cã „foarte multzi” shtiau „fãcãtura” , de la cele mai importante persoane , din vârful piramidei pânã la meseriashii care au montat explozibilul pentru implozie……….tehnica farmaceuticã poate fabrica tot felul de „droguri” pentru a droga nishte fanatici psihopatzi care pot „fura” nishte avioane shi se pot „tocmi” cu tot sistemul natzional american de radare shi apãrare antiaerianã ………dar de ce se întreabã cetãtzenii americani apropiati victimelor (foarte multzi cunosc îndeaproape colegii victimelor din acel schimb sau turã) cum este posibil ca nici un evreu nu s-a prezentat la serviciu în acea zi (din câteva mii de angajatzi evrei) !!!!????????……..doar goimii s-au dus la lucru în acea „zi”……..

 74. La inceput, acest pamint a fost binecuvintat de Dumnezeu. Apoi insa, a primit si un blestem: toti cei care l-au iubit, au fost ucisi, inlaturati ori au murit fie in uitare, fie nerecunoscuti.

 75. Nu Antonescu, a târât țara în primul ei război nedrept, după care am plătit cu vârf și îndesat? Antonescu, a fost unul din rușinea neamului românesc!Caută, nu să m-asculți ci, să-ți ridici măcar nițel, nivelul IQ-uli personal. Fără de sitmă, F.G.M.

 76. Nu Antonescu a târât țara în primul ei război nedrept, după care am plătit cu vârf și îndesat? Antonescu, a fost unul din rușinea neamului românesc!Caută, nu să m-asculți ci, să-ți ridici măcar nițel, nivelul IQ-uli personal. Fără de sitmă, F.G.M.

Comments are closed.