Reforma pensiilor, necesară și sustenabilă

Loading

Senatorul de Gorj Cristinel Rujan a avut recent o luare de poziție referitoare la reforma sistemului public de pensii, un proiect legislativ elaborat cu sprijinul experților Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, care contribuie la stabilitatea sistemului de pensii din România.

Politicianul gorjean a ținut să remarce două aspecte esențiale care definesc această lege:

”1. Asigurarea unei creșteri sustenabile a pensiilor, prin implementarea unui mecanism obiectiv de majorare anuală, calculat astfel: 100% din rata medie anuală a inflației + 50% din creșterea salariului mediu, fără a depăși creșterea veniturilor din contribuții la bugetul de pensii. În situația în care creșterea veniturilor din contribuții este mai mică decât rata inflației, pensiile vor crește cu rata inflației. În cazul în care ambii indicatori sunt negativi, pensiile se vor menține la nivelul actual.

2. Legea include și o prevedere importantă referitoare la creșterea vârstei de pensionare, condiționată de creșterea speranței de viață. Spre deosebire de guvernele anterioare, care au propus creșterea vârstei de pensionare în comparație cu alte state ale UE, PSD a susținut constant că România are a doua cea mai mică speranță de viață din UE. Astfel, legea asigură că vârsta de pensionare nu poate crește fără o creștere simultană a speranței de viață.”

De asemenea, legea are obiective de lungă durată, ”reforma pensiilor se constituie într-un pas important și pentru salariați, recunoscând munca și contribuția acestora, stimulând natalitatea și susținând continuarea studiilor.”