Protestele sindicale continuă

Loading

Minerii și energeticienii spun că mii de sindicaliști din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor ieși în stradă, pe 5 februarie 2015, fiind nemulțumiți de măsurile de austeritate anunțate de companie la capitolul costuri cu munca vie. Asta, deși în urma întâlnirii sindicaliștilor cu ministrul Gerea, s-a stabilit ca proiectul de buget al CEO să fie retras și rediscutat cu sindicatele.

Sindicaliștii din minerit și energie recurg la forme de protest pentru a forța administrația să nu le taie din drepturi
Sindicaliștii din minerit și energie recurg la forme de protest pentru a forța administrația să nu le taie din drepturi

Săptămâna trecută, sindicatele din Complexul Energetic Oltenia afiliate la federațiile sindicale care participă la negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2015 au hotărât suspendarea negocierilor începând cu data de 26 ianuarie 2015.

Cele patru federaţii care participă la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) – FNME, Federaţia „Univers“, Federaţia „Energetica“ şi Sindicatul Petrom – au decis să suspende negocierile, timp în care vor face procedura legală pentru declanşarea conflictului de muncă. Sindicaliștii cereau ca administraţia CE Oltenia să nu reducă sau să elimine vreun drept al angajaţilor, după ce administrația a anunţat tăierea sporului de carieră, a mesei calde, reducerea primei de vacanţă şi a celor acordate de sărbători şi Ziua Meseriei, eliminarea biletelor de odihnă, dar şi reducerea transportului.

Încep proteste

Miercuri, 28 ianuarie 2015, FNME a începeut cu pichetarea sediului Diviziei Miniere, a continuat a doua zi, iar săptămâna aceasta cele patru federaţii semnatare ale CCM vor să facă un miting de amploare la Târgu-Jiu, în data de 5 februarie, luni urmând să fie cerută autorizația din partea Primăriei Târgu Jiu.
Adrian Marciuc, preşedinte al comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, din partea sindicatelor, a declarat că nu este luată în calcul posibilitatea de a accepta tăierile propuse de CE Oltenia. Marciuc a declarat că federaţiile sindicale care negociază CCM sunt dispuse să recurgă la toate formele de luptă sindicală. Marciuc susţine că ştie că situaţia companiei energetice este dificilă, iar sindicatele sunt deschise la discuţii, dar în nici un caz nu vor accepta să piardă tot ce s-a câștigat în foarte mulți ani de luptă sindicală.

Bugetul CEO, retras

În urma întâlnirii sindicațiștilor cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, s-a decis că CEO trebuie să retragă proiectul de buget depus la minister pentru aprobare, iar acesta să fie discutut cu sindicatele. Aceasta a fost, de altfel, principala nemulțumire a membrilor de sindicat din comisia de negociere, care au suspendat, de altfel, negocierile cu administrația, pentru că proiectul de buget nu a fost discutat în cadrul negocierilor ci doar a fost adus la cunoștința reprezentanților minerilor și energeticienilor, cu doar o zi înainte de a fi depus la minister.
Reacție adversă

Spre deosebire de sindicaliști, care au fost dispuși să stea la masa negocierilor cu administrația pentru a găsi împreună soluții ca CEO să fie o companie competitivă pe piața energetică, dar cu cele mai mici pierderi pentru angajați, administrația a recurs la rigiditate și chiar la cuvinte jignitoare, managerul Laurențiu Ciurel susținând că CEO are atât de mulți angajați încât ar putea căra cărbunele cu plasa.
La rândul lor, sindicaliștii sunt de acord că numărul angajaților ar putea fi scăzut, dar cer ca angajații care mai au puțin până la pensie să beneficieze de drepturile privind concedierile colective, însă pentru asta e nevoie de ordonanță de Guvern.

Aura Stoenescu
Cornel Șomîcu