Pe 26 ianuarie 2009 se înfiinţa la Bonn (Germania) Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA – International Renewable Energy Agency). La acel moment, 50 de state au semnat documentul de înfiinţare. Ulterior, alte state au intrat în aceast agenţie, astfel pe 23 noiembrie 2009 Andris Piebalgs (Comisarul european privind energia) semna la Berlin (Germania) statutul Agenţiei făcând ca U.E. sa fie al 138-lea menbru al IRENA şi în acelaşi timp prima organizaţie interguvernamentală care a semnat statutul. La acel moment U.E. şi-a luat angajamentul ca până în anul 2020, 20% din totalul energiei utilizate să fie produsă pe baza tehnologiilor nepoluante (energie regenerabilă). Comisarul Piebalgs a precizat la acel moment că, prin aderarea Uniunii Europene la IRENA, s-a demonstrat că promovarea surselor de energie regenerabilă este un element cheie al politicii energetice externe.
Hellen Pelosse (director interimar al Agenţiei) a spus ca IRENA a fost înfiinţată pentru a sprijini statele care pledează pentru promovarea energiilor regenerabile în politicile şi programele naţionale. De asemenea a anunţat faptul că U.E. va fi sprijinită în realizarea obiectivelor ambiţioase pe care şi le-a propus.
Ultima reunire a avut loc la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) pe data de 17 ianuarie 2010, unde au participat 500 de delegaţi din 120 de state membre. Această întrevedere a avut loc pentru stabilirea Programului de lucru al Agenţiei şi a bugetului pentru anul 2010. IRENA şi-a propus cartografierea potenţialului global al energiilor regenerabile şi stabilirea unor politici de promovare a acestora.
Alina Bejinariu