Proiectul „Grundtvig A new ENTRAans” cu cinci țări participante

Loading

În perioada 14-21 aprilie 2015 un grup de trei profesori de la Fundația Cultural Științifică „Gheorghe Magheru” din cadrul Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru” au participat la reuniunea de proiect din Toledo, Spania, alături de organizații din Germania, Turcia, Ungaria și Spania, în cadrul proiectului Grundtvig A new ENTRans.

În Spania s-au întâlnit reprezentanți din 5 țări
În Spania s-au întâlnit reprezentanți din 5 țări

Activitățile s-au desfășurat în cadrul Camerei de Comerț Toledo, Primăria și Consiliul Local Toledo, precum și în locațiile în care își desfășoară activitatea partenerul Llere.Aici s-au analizat exemple de bune practici privind promovarea inserției sociale, în special în rândul persoanelor provenite din grupuri dezavantajate, prevenirea abandonului școlar și creșterea gradului de reușită al tinerilor în special.

Un interes deosebit a ridicat modul în care școlile cooperează cu echipe de voluntari din părinți în derularea unor activități de tip after school în cadrul unor comunități cu probleme sociale și economice deosebite. Astfel, echipele de voluntari alcătuite din tineri din diferite țări europene (Croația, Cehia și Slovacia), dar și din țara gazdă asigură zi de zi derularea unor programe educative pentru elevii din zonele cu comunități expuse riscului de excluziune socială.
Întâlnirea de la Camera de Comerț Toledo, cu domnul director Enrique Bermudez a avut ca scop prezentarea programelor derulate de această instituție. Astfel, cursurile de formare profesională oferite de aceasta sunt în totalitate gratuite fiind finanțate din fonduri europene și din cele oferite de autoritățile locale. De asemenea, instituția oferă suport logistic în întocmirea documentației pentru înregistrarea unei noi firme. O altă facilitate o reprezintă oferirea de cursuri de antreprenoriat, contabilitate, marketing etc, pentru tinerii antreprenori. De asemene, în baza unui proiect UE, oferă spațiu gratuit, în cadrul unui HUB de business pe durata maximă de trei ani pentru tinerii antreprenori. Acestea sunt doar o parte din informațiile oferite de profesorul Marius Buzera, participant la proiect.
În cadrul dezbaterilor avute la primăria Toledo cu doamna Ana Saavedra, s-a luat contact cu Planul Local de promovare a Inserției Sociale. Astfel, o mare parte din activitățile cu caracter social ale instituției sunt derulate prin intermediul unor ONG-uri, bugetul din acest an fiind de aproximativ 300.000 euro. Alte exemple de bune practici au fost furnizate de doamna Gema Matalanos coordonator al serviciilor sociale și educaționale din cadrul Consiliului Local Toledo.
Potrivit profesorului Marius Buzera, directorul Colegiului Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, ultima reuniune de proiect va avea loc la Târgu-Jiu, în luna iunie 2015, la care sunt așteptați să participe peste 30 de reprezentanți ai instituțiilor partenere.