Proiect Educațional româno-moldovean cu ocazia Unirii Principatelor Române

Loading

Colaborarea dintre România și Republica Moldova, între Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Direcția Generală de Educație Strășeni, a continuat în aceste zile cu Proiectul Educațional Internațional ”UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE-PRIMUL PAS SPRE ROMÂNIA MARE”, implementat de Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești în parteneriat cu mai multe unități școlare și instituții culturale. Elevii de gimnaziu din 6 școli din Gorj și din raionul Strășeni au participat la un concurs cu această tematică.

Activitățile Proiectului s-au desfășurat în același timp în județul Gorj și în raionul Strășeni folosindu-se platforma Meet. Comunicările științifice au fost asigurate în special de partea română în timp ce partea artistică a fost propusă din Republica Moldova, printre protagoniști fiind elevii și profesorii de la Liceul Teoretic Zubrești. Activitățile au fost găzduite de Căminul Cultural ”Ion Teotoi” Bălești.

Acest proiect educațional a fost realizat de Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești  în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Direcția Generală de Educație Strășeni,  Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu”, Societatea de Științe Istorice – Filiala Gorj,  Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, Școala Gimnazială Nr. 1 Albeni și Școala Gimnazială Nr. 1 Dănești, județul Gorj.

Cu acest prilej au fost transmise mesajele instituțiilor partenere prin reprezentanții lor, astfel:  prof. dr. Marcela Mrejeru – inspector școlar general și prof. drd. Angelica Necșulea – inspector școlar de istorie la ISJ Gorj, prof.dr. Lucia Caciuc Roșioru – șef al Direcției Generale de Educație Strășeni, și profesoara Tamara Costin, prof. Cornel Șomîcu – președintele Societății de Științe Istorice Gorj, prof. dr. Ion Mocioi, prof. dr. Elena Cornoiu și col. (rtr.) dr. ing. Loga Walter -Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”- Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu”, prof. drd. Ion Hobeanu – inspector la Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, prof. dr. Albinel Firescu – șef secție de Artă și Etnografie la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” Gorj.

Toți invitații au căzut de acord că formula ”Mica Unire” pentru evenimentul din 24 Ianuarie 1859, ziua simbolică a Unirii Principatelor, nu acoperă importanța celor întâmplate în urmă cu 165 de ani. A fost vorba de un pilon fundamental pe care s-a creat mai târziu statul național unitar român. Formula amintită e mai degrabă o creație de presă care nu poate fi acceptată de specialiști, dovadă că tot mai mulți s-au pronunțat în acest sens.

Proiectul educațional internațional a propus elevilor o sesiune de referate, confecționarea unor atribute simbolice, momente artistice și un concurs cu tematica adecvată. La acest proiect au participat peste 300 de elevi și cadre didactice din cele două țări.

  Dragostea de neam și țară se trăiește intens pe ambele maluri ale Prutului prin serbarea  celui  care a pus bazele  Statului Național Român și în pofida tuturor obstacolelor, a dat start procesului de modernizare în toate domeniile. Alexandru Ioan Cuza este domnitorul primei Uniri și creatorul României Moderne.