Ghidici – respect pentru Trecut, o șansă pentru Viitor

Loading

Satele Olteniei, una dintre regiunile istorice ale României, păstrează tradiții și obiceiuri din vremuri străvechi, dar, în același timp, beneficiază, de multe ori, de un relief atractiv, precum și o faună bogată și o floră spontană diversă. Toate acestea pot deveni atracții turistice, dacă localnicii și autoritățile investesc în infrastructura necesară și se face o promovare corespunzătoare. Asta dorim și noi să demostrăm în această serie de materiale, că orice loc din mediul rural poate să atragă prin specificul său. Așa că am luat Oltenia „la pas”, poposind în 10 localități și punând umărul, alături de comunități, la acest deziderat. De această dată, ne-am oprit în comuna Ghidici din județul Dolj, aflată la 86 de km de capitala județului – Craiova, la granița sudică a României, pe malul fluviului Dunărea.

Proiectul ce a făcut posibilă această acțiune se numește „Respect pentru Trecut, o șansă pentru Viitor” și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus+.Tineri din cadrul Centrului de Cultură și Artă Cobilița din Gorj, voluntari ai Asociației Pro Vertical – care este beneficiarul proiectului, au venit la Ghidici împreună cu îndrumătorii lor, să facă echipă cu tineri din localitate. În această colaborare, ei au identificat punctele de atracție pentru turiști, au stat de vorbă cu autoritățile, au înregistrat interviuri și au participat la filmarea materialului de față, învățând, practic, cum se realizează un film de promovare.

Ghidici, o comună nou înființată

Comuna Ghidici este relativ tânără, ajungând, în 2022, „la majorat”, cum îi place să spună primarului Constantin Tache, adică la 18 ani de la înființare. Din punct de vedere administrativ-teritorial, aceasta s-a desprins din comuna vecină Piscu Vechi în anul 2004, devenind unitate de sine-stătătoare. Occmul a trăit aici, însă, încă din Epoca Neolitică, fiind găsite în zonă diverse piese arheologice importante pentru istoria locului. De asemenea, s-au găsit relicve din timpul Daciei romane. De altfel, ghidicenii au lăsat urme mari pe treptele importante ale istoriei neamului, contribuind chiar și cu sângele vărsat de eroi, căzuți în cele două războaie mondiale.

Dacă, până de curând, Ghidiciul era doar unul dintre satele comunei  Piscu Vechi, așa cum spuneam, o dată cu înființarea oficială a comunei Ghidici, cu primărie proprie și buget propriu, noua administrație publică locală s-a preocupat să dezvolte localitatea, din toate punctele de vedere.

„Am încercat să desfășurăm tot felul de activități, culturale, sportive, turistice, am dezvoltat edilitar-urbanistic localitatea, am făcut investiții în comună de peste 16 milioane de euro, sumă alocată în infrastructura localității. Avem asfaltate majoritatea străzilor, avem apă, avem canalizare, avem internet, avem televiziune prin cablu, am dezvoltat unitățile de învățământ, am modernizat școala.” (Constantin Tache – primar comuna Ghidici, județul Dolj)

De asemenea, la Ghidici s-a construit un afterscool, un centru medical de permanență – unde este asigurată asistență medicală 24 de ore din 24, cămin cultural și piață agroindustrială, iar în 2022 s-a dat în folosință o grădiniță după un model japonez. Aici, copiii din localitate beneficiază de condiții foarte bune, mobilier modern și de tot ce au nevoie pentru a-și desfășura lecțiile.

Activitatea de bază – agricultura

Activitatea de bază a localnicilor din Ghidici este agricultura, fiind astfel atrase fonduri europene și în domeniul  privat, în așa fel încât să fie create locuri de muncă.

„Am realizat obiective deosebite, avem trei societăți agricole care au accesat fonduri europene, de nivelul a câtorva milioane de euro, s-au dotat cu utilaje. Avem o fermă pomicolă superintensivă construită și intrată în producție acum doi ani. Avem o făbricuță de sucuri de fructe dată în folosință. Avem un complex de creștere a porcilor construit tot pe fonduri europene. Deci, avem toate lucrurile astea ca să creăm locuri de muncă, să facem în așa fel încât tinerii, pe cât posibil, să rămână în localitate și să nu mai plece.”(Constantin Tache – primar comuna Ghidici, județul Dolj)

Din păcate, populația Ghidiciului este în scădere, pentru că mulți localnici pleacă să lucreze în străinătate. Autoritățile speră, însă, ca dezvoltarea turistică a zonei să-i readucă acasă, aceștia putând să investească în turism banii câștigați peste hotare. În prezent, cei mai mulți ghidiceni plecați sunt în Spania și în Italia. Pe lângă depopulare, această situație afectează sistemul de învățământ.

„Din păcate, ne confruntăm și cu acest aspect, în sensul că, imediat după intrarea României în Uniunea Europeană, o dată cu libera circulație a forței de muncă, au plecat foarte mulți localnici, în jur de 800-900 în fiecare an, la muncă în străinătate, în Spania, în Italia. E un lucru pe de o parte bun, pentru că s-au întors cu ceva capital și au investit în localitate, pe de altă parte ne-au creat probleme, mai ales în ceea ce privește procesul de învățământ, pentru că a afectat programul copiilor. Ei au fost nevoiți să plece cu părinții și să revină, apoi iar să plece și au dereglat procesul de învățământ, un aspect negativ.”(Constantin Tache – primar comuna Ghidici, județul Dolj)

Dunărea, o mare oportunitate

Localitatea Ghidici este într-o zonă limitrofă Dunării,  ca o microdeltă, cu foarte multe bălți, ceea ce crează posibilitatea dezvoltării unor programe turistice deosebite, atât pentru pescari cât și pentru iubitorii gastronomiei pe bază de pește.

„Avem și echipă de pescari care practică pescuitul profesional și asigură pește pentru populația din zonă și încercăm, în această perioadă, să construim niște obiective deosebite. Avem un proiect pe GAL Calafat, vrem să construim în zonă o pensiune turistică, cu specific pescăresc. Se va afla undeva în apropierea unei stâne, în apropierea unei bălți de 10 hectare, unde avem pește, unde avem gâște, rațe. Gândirea a fost în așa fel încât turistul, când vine și poposește, pentru o partidă de pescuit, o zi – două, să poată să-și prepare singur o gâscă la grătar,  la cuptor, un pește, un miel, sau să i se pregătească și să servească.  Sperăm ca acest obiectiv să fie finalizat în a doua parte a anului 2024.(Constantin Tache – primar comuna Ghidici, județul Dolj)   

De asemenea, turistul poate veni la Dunăre, la Ghidici, chiar dacă nu e pescar, pur și simplu să facă o scurtă croazieră pe Dunăre și să se bucure de natură.

„Este binevenit în zona noastră, încercăm să creăm condiții cât mai bune. Noi suntem o zonă, v-am spus, limitrofă Dunării, unde principalul obiectiv turistic este pescuitul și avem și o societate, un startup construit tot cu fonduri europene, care asigură plimbări pe Dunăre, de la Rast până la Cetate. Au o ambarcațiune care preia din portul Rast și îi plimbă, stă la dispoziția turiștilor.”(Constantin Tache – primar comuna Ghidici, județul Dolj)

Spațiile de cazare, o necesitate

Pe lângă pensiunea cu specific pescăresc, ce urmează să fie construită în 2024, la Ghidici ar merita să mai fie construite și altele. Asta pentru că localitatea se află la doar 25 de km de orașul Calafat, unde există port fluvial, pod rutier și feroviar peste Dunăre și, bineînțeles, vamă la granița cu Bulgaria. Ori, puținele locuri de cazare de la Calafat sunt mai mult ocupate. Noi, cu echipa de proiect, nu am reușit să găsim cazare în zonă, ci la 42 de km distanță de Ghidici, la Pensiunea Simona din comuna Perișor. Proprietara acestei pensiuni ne-a spus că are foarte mulți clienți care trec podul la Calafat și abia la ea găsesc cazare, la 50 de km distanță, deși unii ar fi vrut să se cazeze imediat ce au intrat în țară. Așadar, un întreg sejur, sau măcar o noapte de odihnă tot ar fi putut să petreacă într-una dintre localitățile de pe malul fluviului. Doar că, în această zonă, infrastructura de cazare e aproape inexistentă.

Oportunități experențiale pentru turiști

O altă posibilitate pentru turiștii care doresc să-și petreacă timpul în mediul rural, într-un mod activ, este să participe, alături de agricultorii din Ghidici, la activitățile din livezi sau din fabrica de sucuri. Sau, pur și simplu, pot să se bucure de minunatele fructe ecologice și de priveliște.

„Deocamdată, principala noastră atracție este zona de pescuit sportiv, iar în timpul verii avem posibilitatea, avem porțile deschise la livada de cireși, de piersici, de mere, să vină să culeagă, să mănânce, să admire.”(Constantin Tache – primar comuna Ghidici, județul Dolj)

Am lăsat la final tradițiile și cultura locală, alte două domenii prețuite la Ghidici. Școala din localitate găzduiește o expoziție muzeală ce merită, pe viitor, să se dezvolte și să devină un adevărat muzeu, iar la centrul cultural funcționează Ansamblul Folcloric „Brâulețul” Ghidici. Iată puncte de atracție și pentru turiștii ce iubesc aceste domenii. Ei pot veni aici să contribuie la descoperirea de piese de muzeu și să învețe dansurile locale. Ba mai mult, pot să participe la repetiții și la spectacole, alături de tinerii din comună.

Timp de trei zile, tinerii din Ghidici care au participat la proiectul nostru au avut ocazia să conștientizeze oportunitățile turistice de la ei din localitate, să interacționeze cu autoritățile publice locale și să învețe de la specialiștii noștri tehnicile de atragere a turiștilor, prin marketingul online. De asemenea, au văzut la colegii de echipă de la „Cobilița” cum fac ei să promoveze Oltenia. Tinerii ghidiceni au primit garanții, de la primarul localității, că, dacă vor avea idei care să ducă la promovarea turistică a localității, vor fi sprijiniți chiar și cu fonduri.

„Suntem foarte deschiși și foarte disponibili și cu intenția, dacă ideile sunt valoroase, să investim în materializarea lor. Suntem foarte deschiși și am fi foarte bucuroși să primim idei, propuneri, pentru așa ceva.” (Constantin Tache – primar comuna Ghidici, județul Dolj)

Veniți la Ghidici!

Aici se încheie peripul nostru prin regiunea Oltenia, țara România, care a durat un an și ne-a dus prin 10 localități. Am pornit de pe malul Dunării, de la Șimian – județul Mehedinți, au urmat Grozești din același județ, Fârtățești și Brezoi din județul Vâlcea, apoi Plopșoru, Mătăsari, Cătunele și Negomir din județul Gorj și am încheiat cu două localități din județul Dolj: Bârca și Ghidici. Așa că terminăm cum am început, pe malul Dunării. Dacă materialul de față v-a trezit interesul pentru această ultimă comună, vă invităm: Veniți la Ghidici! Merită să petreceți aici un frumos sejur, ascultând valurile bătrânului fluviu și bucurându-vă de toate cele ce v-am povestit și arătat.