Se întâmplă lucruri ciudate în politica românească!

Anul electoral pe care tocmai l-am  început promite  să ne ofere surprize dintre cele mai mari.  Doar  PSD-ul pare să reziste în sondaje  valului suveranist  care propune acum și alte partide mai mici alături de AUR și SOS România.  Partidele de dreapta, de la PNL la USR și PMP,  par într-o pierdere de turație care le va reduce semnificativ ponderea la nivel parlamentar.  Cea mai ciudată situație o au liberalii, care lasă acum impresia că nu ar fi la guvernare și că nu au Președinția,  așteptând  ca social-democrații să-și  ”rupă gâtul” la guvernare . Subliniem această împrejurare  deoarece  doar alianța cu PSD-ul îi mai ține pe linia de plutire,  altfel ar fi mare deranj în partidul domnului Ciucă dar și în viața politică românească. Găselnița comasării alegerilor poate fi o armă cu două tăișuri dacă Opoziția va reuși să comunice suficient de bine pe ”avantajele” pe care încearcă să le obțină partidele din Coaliția Guvernamentală.

Ciudățenile nu se opresc aici, are și PSD-ul parte de ele. După blocajele fermierilor și transportatorilor, apărute parcă din neant, Marcel Ciolacu  se ține de pariuri de genul că pleacă acasă dacă nu câștigă toate rândurile de alegeri. Chiar dacă liderul PSD spune lucrurilor pe nume, nici un lider al acestui partid nu a supraviețuit la conducerea partidului în urma unei înfrângeri, parcă această asumare e prea curajoasă pentru România. PSD-ul a mai fost în postura de favorit, pesediștii au mai avut și Președinția o noapte și toate s-au năruit  în malaxorul STS. De ce n-ar fi la fel acum? Pe ce mizează Marcel Ciolacu? Întrebări grele și în același timp, multe necunoscute. Deși ești pe primul loc detașat  și favorit, e greu de crezut că vei obține Președinția, de exemplu, decât într-o conjunctură favorabilă.  Devine tot mai neclar pe cine își dorește PSD-ul în turul II, pe scenariul public, între George Simion și Diana Șoșoacă.

Sunt și alte întrebări  care acum nu au răspuns  dar care ar trebui să ne îngrijoreze. Una din ideile care circulă pe Culoarele Puterii  este că generalul Nicolae Ciucă ne va conduce în următorii  ani de la Cotroceni deoarece  războiul cu Rusia-NATO  nu poate fi evitat. În această împrejurare, lui Marcel Ciolacu i-a rămas doar Palatul Victoria pe care l-ar putea păstra cu relativă ușurință și după anul electoral. E doar un scenariu din multe altele dar să ne gândim cu atenție la el! Pare să-și facă tot mai des loc printre unii lideri ai Coaliției ideea că unele partide ar putea fi scoase din jocul politic prin acte administrative, procedee folosite recent de Rusia și Republica Moldova  dar  nu și în Uniunea Europeană.