Potrivit unei adrese a MECI, cadrele didactice din Gorj sunt obligate să vină la şcoală în lunile noiembrie şi decembrie deşi vor avea salarii reduse cu câte 15,5%. Profesorii ar putea alege varianta grevei pentru că oricum banii îi pierd. În învăţământul gorjean au fost concediaţi deja 340 de cadre didactice începând cu 1 septembrie 2009 dintr-un total de aproximativ 6000.
Profesorii vor intra în concediu forţat în perioada Sărbătorilor de iarnă, urmând să stea acasă pentru opt zile, între: 21-24 decembrie şi 28-31 decembrie. Conform unei note trimisă marţi de Ministerul Educaţiei ISJ Gorj, acesta este singurul interval în care dascălii vor putea să întrerupă programul, măsura alternativă putând fi doar reducerea programului de lucru, fără a afecta norma didactică de predare. ISJ Gorj a primit trei zile de răgaz pentru a stabili şi informa ministerul cu privire la acţiunile concrete pe care le vor lua şcolile din judeţ în privinţa economiilor la buget.
Este sigur acum că diminuarea cheltuielilor trebuie să atingă câte 15,5% pentru această lună, respectiv luna viitoare. Mai exact, profesorii vor primi în lunile decembrie şi ianuarie salarii mai mici cu 200 până la 600 de lei, în funcţie de încadrare şi sporuri. Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu proteste în primă campanie ellectorală.
Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, Vasile Mija ne-a declarat că măsurile stabilite de MECI vor provoca reacţia dascălilor: “Respingem această măsură din motive foarte simple: reducerea de personal a fost operată deja în învăţământ. În anul 2009 au fost reduceri de 19000 de oameni. Apoi, în ultimii opt ani, în sistemul de învăţământ nu au avut loc creşteri de personal. În 2000 erau 406000 de dascăli, în timp ce în 2008 erau 403900. Căutăm soluţii din punct de vedere juridic, după care vom consulta şi structurile din teritoriu. Orice formă de protest este posibilă. Nu acceptăm să muncim fără să fim plătiţi. Oricum această măsură încalcă Legea numărul 329 care spune că se pot lua maximum patru zile pe lună de concediu forţat. În aceste condiţii, dacă se spunea că trebuie să aplicăm măsura pentru şase luni ce făceam stăteam o lună acasă?”. La acest moment, cadrele didactice din Gorj spun că vor contesta măsura MECI şi nici nu se pune problema să o respecte.