Profesori pentru școala primară și preșcolari fără studii superioare

Loading

Din ciclul formelor fără fond de care abundă societatea românească,  învățătorii și educatorii din județul Gorj vor deveni profesori chiar dacă nu au studii superioare. Asta înseamnă bani mai mulți în buzunarele celor care se vor numi de acum încolo profesori pentru învățământul preșcolar sau pentru învățământul primar. Dascălii absolvenți de liceu pedagogic vor face această promovare în urma depunerii unui dosar și a unei probe practice, ultima mai puțin necesară de vreme ce e vorba de oameni cu multă experiență.

Elevii de școală primară și preșcolarii vor avea de acum la clasă profesori
Elevii de școală primară și preșcolarii vor avea de acum la clasă profesori

Pentru a le fi echivalate competențele, cadrele didactice cu liceu pedagogic  trebuie să depună un dosar la nivelul unităților de învățământ de care aparțin și să susțină o probă practică. Astfel, învățătorii și educatorii din județul Gorj vor fi remuneraţi ca profesori chiar dacă nu au absolvit vreo facultate. Echivalarea se va realiza în baza unei grile de punctaj, ce va fi evaluată la nivelul Inspectoratului Școlar Județean  ( Gorj de o Comisie județeană numită de inspectorul școlar general.

Profesori din decembrie
Potrivit inspectorului  școlar Liliana Andrițoiu, echivalarea competențelor profesionale pentru educatorii, institutorii, învățătorii, maiștrii instructori sau antrenorii care au terminat liceul cu diplomă de bacalaureat sau școala postliceală presupune întocmirea  un dosar, ce va fi depus la nivelul unităților școlare până la data de 25 noiembrie. Ulterior, dosarele vor fi înregistrate la nivelul IȘJ Gorj până pe 30 noiembrie, pentru ca, în perioada 7-9 decembrie să fie organizate probe orale în profilul postului. Dosarele vor fi evaluate la nivelul inspectoratului de o Comisie județeană numită de inspectorul școlar general în intervalul 5-16 decembrie 2011. Lista cu cadrele didactice care îndeplinesc condițiile va fi afișată la sediul inspectoratului pe 19 decembrie. Comisia județeană lucrează pe tot parcursul anului școlar, astfel încât în momentul în care cadrul didactic care dorește să devină profesor  și dobândește cele 100 de credite conform grilei de evaluare va putea să depună dosarul în vederea echivalării.
Ar fi de discutat impactul financiar, în plină austeritate mii de salarii cresc în medie cu 200 de lei lunar. Banii respectivi nu au fost prevăzuți în buget dar ei se vor regăsi cel puțin cu anul 2012.
Chiar dacă este o măsură reparatorie iar cadrele didactice în cauză sunt de regulă cadre didactice cu peste 30 de ani vechime, măsura este contestată de alte cadre didactice. Iată ce spun câțiva profesori:
Iolanda P, profesor – ”Nu mi se pare corectă o asemenea trecere, eu am absolvit o facultate iar acum o să am același salariu cu o colegă cu liceul”
Mircea D, profesor: ”Nu contest că învățătorii știu carte și fac această activitate de foarte mulți ani, dar trecerea la profesor pe baza unei probe practice nu e corectă. Haideți să desființăm facultățile și să fim promovați toți prin acte administrative. Am și eu nevoie de un doctorat”
Iancu Popescu, inginer: ”S-a gândit cineva că poate persoanele respective nu au putut să termine o facultate? Facem profesori la normă iar la școală elevii nu știu nici să scrie!”
Marinela M, profesor: ”E o măsură reparatorie, acești oameni sunt baza școlii. Credeți că în facultăți învață mai mult? Îl felicit pe ministrul Funeriu pentru idee!”