Săptămâna Educației Globale este un eveniment european ce încurajează profesorii, elevii, grupuri de tineri să dezvolte și să implementeze activități educaționale în contextul cetățeniei globale. Un proiect comun al Școlilor Generale Ceauru și Câlnic a antrenat la sfârșitul săptămânii trecute circa 100 de elevi.
În fiecare an, Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei lansează o temă generală și îi invită pe toți cei interesați să organizeze ateliere, activități de informare și conștientizare. Tema de anul acesta a fost “Atitudine pentru lumea noastră”. Organizații din întreaga Europă se mobilizează pentru a promova implicarea elevilor, tinerilor în acțiuni prin care aceștia devin mai conștienți de responsabilitățile pe care le au și învață să ia atitudine pentru lumea în care trăiesc.
Săptămâna educației globale a devenit o tradiție si in școlile din Gorj, elevii participând la activități cu această tematică. La Școala Generală Ceauru s-a desfășurat un asemenea proiect în organizarea catedrei de istorie coordonată de profesorul Cornel Șomâcu. Proiectul s-a intitulat ”Cetățenii Europei” și a fost organizat în parteneriat de Școala Generală Ceauru, Școala Generală Câlnic, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” și Asociația ”PRO VERTICAL”. Au fost implicați circa 100 de elevi și 8 cadre didactice. Activitatea a fost coordonată de profesorii Cornel Șomâcu, Mariana Popescu și Marius Buzera, directorii celor trei instituții școlare implicate.
Elevii au aflat foarte multe lucruri despre ideea unei Europe a cetăţenilor . S-a vorbit mult despre simbolurile europene. Există paşaportul european, în uz din 1985, imnul european, „Oda bucuriei” compusă de Beethoven şi steagul european, un cerc format din 12 stele aurii pe fond albastru. Permisul de conducere european există în toate statele Uniunii din 1996. De asemenea, a fost adoptat motto-ul european „Uniţi în diversitate”, iar 9 mai a fost desemnată Ziua Europei.
Introducerea alegerilor directe pentru Parlamentul European în 1979 a contribuit la sporirea legitimităţii democratice a integrării europene prin implicarea voinţei populare. Caracterul democratic al UE ar putea fi consolidat prin sporirea rolului Parlamentului, prin crearea unor adevărate partide politice europene, prin încurajarea participării cetăţenilor la elaborarea politicilor europene prin intermediul organizaţiilor non-guvernamentale şi a asociaţiilor de voluntariat. Punerea în circulaţie a monedei unice, euro, în anul 2002, a avut, de asemenea, un important impact psihologic.
Constantin Seceleanu