Parteneriat cultural România – Serbia

Vineri, 18 noiembrie 2011, a fost semnat la Vârşeţ acordul de parteneriat “Patrimoniul cultural – factor de identitate culturală”. Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a devenit, astfel, partener oficial al unui amplu proiect de cooperare cu instituţiile culturale din Banatul Sârbesc.

Cei trei reprezentanți ai Gorjului s-au întors din Serbia cu un parteneriat ce are șansa deschiderii de noi colaborări
Cei trei reprezentanți ai Gorjului s-au întors din Serbia cu un parteneriat ce are șansa deschiderii de noi colaborări

Delegaţia judeţului Gorj, formată din preşedintele Consiliului Judeţean – Ion Călinoiu, directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” – Dumitru Hortopan şi directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” – Ovidiu Popescu,  a participat la întâlniri oficiale cu reprezentanţii administraţiei locale din Vârşeţ şi cu şefii instituţiilor de cultură din zonă. Partea sârbească a fost reprezentată de reprezentatul cultural al regiunii – Javor Rajaski, consilierul local Nicolae Moise (de origine română, care a fost pionul principal al acestei colaborări), directorul Muzeului Vârşeţ – Ana Medacovic şi directorul Centrului Cultural din Vârşeţ – Nada Grozdanic. A fost prezent, de asemenea, consulul general al României la Vârşeţ, Alexandru Mureşan.
Parteneriatul, iniţiat cu scopul principal de cunoaştere reciprocă a valorilor naţionale patrimonial-culturale, vizează realizarea schimburilor culturale, promovarea reciprocă a culturii şi artei din România şi Serbia, precum şi derularea de activităţi comune pentru valorificarea oportunităţilor de turism în cele două zone.
Evenimentul cu care debutează parteneriatul va fi spectacolul susţinut la Vârşeţ de Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” pentru a marca Ziua Naţională a României.
În luna decembrie o delegaţie sârbească va fi prezentă la Târgu Jiu pentru a definitiva agenda culturală a evenimentelor pentru 2012, iar în februarie 2013 Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” va organiza la Vârşeţ expoziţia multimedia „Istoria unui simbol naţional – Coloana fără sfârşit”.  De asemenea, Muzeul Județean Gorj va merge la Vârșeț cu o expoziție de arhitectură tradițională din Oltenia donată de CIMEC România. Trebuie precizat că pentru Muzeul Județean Gorj acesta este primul parteneriat încheiat cu un muzeu din altă țară.