Pro Vertical la ONGFest

Loading

Asociaţia PRO VERTICAL din Turcineşti- Gorj a participat, zilele trecute, la caravana ONGFest- Târgul economiei sociale, în locaţia Sibiu. Organizaţia a promovat, cu această ocazie, două dintre proiectele sale recente: proiectul ”Fii activ!” finanţat prin Programul Tineret în Acţiune şi unitatea protejată autorizată Atelier ”PRO VERTICAL”.

PRO VERTICAL, singurul ONG din Gorj la ONGFest
PRO VERTICAL, singurul ONG din Gorj la ONGFest

Anul acesta, ONGFest – Festivalul naţional al organizaţiilor neguvernamentale din Romania, s-a transformat în caravană, desfăşurându-se în perioada 9 septembrie 16 octombrie la Bucureşti, Iaşi, Bacău, Miercurea-Ciuc, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Craiova şi Constanţa, peste 600 de ONG-uri participând cu standuri şi diverse activităţi în cele 10 locaţii din ţară. Asociaţia PRO VERTICAL a ales Sibiul, declarat timp de un an, în 2007, Capitala Culturală Europeană, întrucât unul dintre proiectele pe care a ales să le promoveze are ca temă producţia de suveniruri tradiţionale, iar contactul cu turiştii din întreaga lume veniţi aici în vizită a reprezentat o experienţă importantă. Produsele, realizate manual de persoanele cu dizabilităţi angajate în cadrul unităţii protejate Atelier ”PRO VERTICAL” ce funcţionează în cadrul asociaţiei au fost apreciate în mod deosebit de vizitatori, unii cumpărând, alţii făcând fotografii, pentru a pleca, măcar, cu imaginea lor acasă.
Al doilea proiect promovat de Asociaţia PRO VERTICAL la ONGFest a fost proiectul ”Fii activ!”, finanţat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acţiune. În cadrul lui, 10 tineri din medii diferite (rural, urban, persoane cu dizabilităţi şi membri ai unei comunităţi de romi) au învăţat să socializeze, au deprins tehnici de învăţare nonformală şi au participat la o mini/şcoală de jurnalism, articolele scrise de ei pe teme de interes pentru tineret fiind publicate în săptămânalul VERTICAL.

Coeziune
Pentru a veni în sprijinul ONG – urilor, Fundaţia Societăţii Civile (FDSC), organizatorul ONGFest, a hotărât, din acest an să extindă evenimentul la nivelul întregii ţări. Astfel, caravana organizată a devenit o platformă unică de comunicare directă la nivel naţional pentru toate cele trei sectoare (public, de afaceri, nonprofit). În acest mod, a fost facilitată dezvoltarea parteneriatelor între ONG-uri, instituţii publice şi companii. Conceptul a mizat, în egală măsură pe componenta de spectacol stradal, concert, festival dar şi pe interesul şi implicarea cetăţenilor.
Festivalul Naţional al Organizaţiilor Neguvernamentale din România – ONGFest este cel mai de anvergură eveniment al sectorului neguvernamental din România, un promotor al participării publice, al comportamentului filantropic şi voluntar, dar şi o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenţia cetăţenilor şi a publicului larg.

Târgul economiei sociale
În cadrul Caravanei ONGfest 2011- Târgul economiei sociale, evenimentele au fost bazate pe tema economiei sociale, ce include organizaţii active în anumite domenii cum ar fi: protecţia socială, serviciile sociale, sănătatea, băncile, asigurările, producţia agricolă, serviciile de proximitate, educaţie şi formare, cultură, sport şi activităţi recreative, organizate sub diferite forme, cum ar fi: cooperativele, organizaţiile de într-ajutorare, asociaţiile şi fundaţiile etc. (conform definiţiilor acceptate la nivel european).
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) susţine, astfel, dezvoltarea economiei sociale în România şi a entităţilor care contribuie la dezvoltarea coeziunii şi a solidarităţii în societate. Astfel, se doreşte creşterea vizibilităţii organizaţiilor care activează în domeniul economiei sociale, mai ales acum, când parlamentarii pun la cale o lege a antreprenoriatului social, luând-o înaintea Uniunii Europene, prin care (dacă va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor, după ce a trecut de Senat), posibilităţile ONG-urilor de a activa în domeniu vor fi mult limitate.