Primăria Săcelu refuză memoria unui fiu al comunei

Loading

Deși suntem în anul de grație 2017, există localități ale Gorjului unde vremurile nu par să se fi schimbat față de perioada comunistă. Numele unui învățător de prestigiu al localității, județului și țării, decorat de regele Carol al II-lea, nu poate fi dat unei școli pe motiv că ”a fost chiabur”. E drept că cei din Consiliul Local Săcelu au aprobat inițial această inițiativă a urmașilor dar hotărârea s-a poticnit pe drum, urmașii învățătorului de odinioară considerând-o total vinovată de această situație pe secretara acestei instituții. Până când instituțiile competente se vor pronunța, încercăm să aducem puțină lumină în acest caz inedit. În anii comunismului, familia Magherescu a avut de înfruntat rigorile regimului de tristă amintire.

Dascălul Grigore Magherescu, fotografie de familie
Dascălul Grigore Magherescu, fotografie de familie

Ne-a călcat pragul redacției zilele trecute doamna Cristina Gherghe Magherescu, cu origini în comuna Săcelu din județul nostru. Domnia sa ne-a prezentat un caz absolut incredibil, de circa un an încearcă ca în memoria bunicului său să dea denumirea învățătorului Gheorghe Magherescu pentru Școala Primară Magherești, structură a Școlii Gimnaziale Săcelu. La acest moment-potrivit doamnei Cristina Gherghe Magherescu-HCL-ul Consiliului Local Săcelu unde s-a aprobat cu 5 la 4 această denumire se află în analiza Prefecturii Gorj deoarece printr-o încadrare greșită aceasta a fost respinsă.

Povestea unui ”chiabur”

Doamna Cristina Gherghe Magherescu ne-a declarat: ”La originea acestei povești s-a aflat dorința familiei mele de a face ceva în memoria bunicului nostru, învățătorul Grigore Magherescu, cel care a avut o carieră de excepție răsplătită chiar de regale Carol al II-lea cu o decorație în 1937. Noi vrem să ne ocupăm mai îndeaproape de această școală, în prag de dispariție din păcate ca urmare a numărului mic de elevi, prin donații care să meargă în premierea celor mai buni elevi, în ajutorarea celor cu probleme materiale și multe altele. Doar că deși toată lumea ne-a sprijinit inițial, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Un fost consilier local ne-a transmis că această inițiativă nu se va realiza deoarece bunicul nostru a fost declarat chiabur”.
Mărturisim că o asemenea poveste ne-a șocat, la atâția ani de la Revoluție să apreciem merite prin prisma luptei de clasă. Mai mult, inițiativa are darul de a ajuta o școală și nu ține decât de decizia unui Consiliu Local. Având în vedere că problema trenează deja din toamna anului trecut ne-am decis să intervenim și noi. Mai ales că, apropo de tradițiile interbelice, se obișnuia ca familiile cu posibilități materiale să ajute instituțiile publice din lumea satului (școli și biserici). Până la proba contrarie a ”taberelor” de la nivelul CL Săcelu sau a demonstrării gândirii retrograde gen ” a fost chiabur”, mergem pe ideea că aleșii locali nu au avut toate informațiile necesare pentru a vota în număr mare acest proiect. Până la închiderea ediției secretarul CL Săcelu, Mariana Beregan, nu a putut fi contactată.

Grigore Magherescu a fost decorat de regele Carol al II-lea
Grigore Magherescu a fost decorat de regele Carol al II-lea

Cine a fost Grigore Magherescu?

Potrivit informațiilor pe care le deținem, învățătorul Grigore Magherescu a fost o figură marcantă a învățământului gorjean din prima jumătate a sec. XX . S-a dedicat carierei sale de dascăl prin a forma generații de elevi care au dus cu mândrie satul gorjenesc în țară și în Europa. Ca orice dascăl, a militat ca toți copiii cărora le-a pus condeiul în mână pentru prima oară să își poată alege un drum cinstit în viață, demn și să fie știutori de carte.
In cariera sa, de peste patruzeci de ani, i-au fost recunoscute meritele deosebite de însăși Casa Regală a României. Astfel, la 21 iunie 1937, învățătorul Grigore Magherescu din vechea comună Magherești, primea medalia ”Răsplata muncii pentru construcții școlare”, clasa a II-a, ”drept răsplată pentru serviciile aduse învățământului, contribuind la construirea localurilor de școală”.
Așa cum spunea învățătorul Alexandru Bărăscu într-o publicație locală, printre dascălii din comuna Săcelu care merită ”să fie omagiați și să li se aducă un prinos de recunoștință, păstrându-le o vie și neștearsă amintire” se numără și Grigore Magherescu din Magherești, comuna Săcelu.