”Dragobetele”, sărbătoare marcată în 14 școli din Gorj

Loading

 

Școala Gimnazială Corobăi-Dragotești a organizat Simpozionul Județean ”DRAGOBETELE-Zeul iubirii la români”. A fost o adevărată sărbătoare a tradițiilor, obiceiurilor și portului popular la care au contribuit o serie de școli de la Dragotești, Slivilești, Valea Mânăstirii, Mătăsari și Motru, la Bălești, Bălănești, Ciuperceni,  Târgu-Jiu ș.a. Trebuie remarcat sprijinul venit din partea Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”, care prin specialiștii proprii-dr. Albinel Firescu-și invitați-prof. Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei, au asigurat suportul științific unei manifestări de asemenea anvergură.

 Aflat la prima ediție, Simpozionul Județean ”Dragobetele-Zeul iubirii la români” a fost organizat de Școala Gimnazială Corobăi-Dragotești în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Casa Corpului Didactic Gorj, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Asociația ȘCOALA GORJEANĂ, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”-filiala Gorj, Asociația ”Tinerețea Gorjului”.

Potrivit prof. Angelica Necșulea, ”Obiceiurile şi tradiţiile sunt un domeniu important al culturii populare româneşti. Ele au rolul de a regla şi consolida relaţiile comunitare, fiind respectate cu stricteţe de către toţi membrii societăţii.

Noi, românii, pentru a uita că trecerea timpului ne îmbătrâneşte sau pentru a uita pur şi simplu de necazuri, ne purificăm sărbătorind anumite etape ale vieţii. Este adevărat  însă faptul că , deşi sărbătoarea nu este totuna cu petrecerea, cel mai adesea de sărbători noi petrecem. Se pare că am uitat să sărbătorim după anumite reguli, o trăire în altă lume. Sunt sărbători când lumea aceasta și lumea de dincolo se întrepătrund, timpul se topeşte şi-i dispar barierele, cel mai mic gest are locul şi importanţa lui.

Noi nu ştim să trăim aceste sărbători la adevărata lor valoare, ne pierdem în detalii  pentru că aşa dă bine sau aşa fac toţi ceilalţi din jurul nostru. Este momentul să învăţăm să ne apropiem mai mult de  adevăratele valori, de sufletul omului şi de cuvântul lui Dumnezeu, nu imitând, ci trăind fiecare clipă, nu pentru spectacol, ci studiind şi perseverând prin activităţi extraşcolare şi extracurriculare.

Rolul nostru , al dascălilor, este de a-i face pe copii să înveţe, să preţuiască şi să respecte obiceiurile şi tradiţiile poporului în care s-au născut, să iubească meleagurile natale, portul românesc , dar şi sărbătorile care ne aduc în suflete atâta bucurie.”

Cosmin Necșulea, directorul Școlii Gimnaziale Corobăi-Dragotești, ne-a declarat că manifestarea a fost împărțită în mai multe secțiuni: SECȚIUNEA I: Masă  rotundă cu tema: DRAGOBETELE – zeul iubirii la români; Secţiunea a II-a (ELEVI):Concurs de creaţie pe tema:    De Dragobete –iubește-mă românește: Artistico – plastic (expoziție de felicităr
i drago-felicitarea) ; Literar (poezii, ghicitori, cântece- adresate zeului iubirii DRAGOBETE). Potrivit organizatorilor, la prima secțiune au intrat în concurs 75 de lucrări iar la secțiunea a doua s-au regăsit reprezentanți din 14 școli.

Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” a găzduit un adevărat regal artistic dedicat Dragobetelui. Au surprins în mod plăcut asistența cu prestațiile lor elevii de la Dragotești, Motru, Bălești, Mătăsari. Valea Mânăstirii, Bălănești, Ciuperceni ș.a. S-au dat diplome și premii iar contribuțiile științifice ale cadrelor didactice, inclusiv ale invitaților Albinel Firescu și Cornel Bălosu, se vor regăsi într-o carte care va fi lansată în luna martie.