Reprezentanţii Primăriei Dăneşti se judecă cu o firmă din Braşov, care le-a băgat pe gât o factură de peste 10.000 de lei. Secretarul primăriei spune că a fost indus în eroare de angajaţii firmei, care spuneau că se face mai întâi o prezentare a serviciilor, iar abia apoi se semnează contractul, dacă părţile cad de acord. Şi celelalte primării din Gorj (şi probabil din ţară) au primit oferta respectivei firme şi multe sunt cele care au picat în plasă.
Întâmplător, cu ceva timp în urmă, echipa noastră a întâlnit la o primărie două persoane înarmate cu mape de prezentare şi îmbrăcate cu geci inscripţionate astfel: „SISTEMUL ELECTRONIC DE ARHIVARE, CRIPTARE ŞI INDEXARE DIGITALIZATĂ”. Acelaşi antet l-am întâlnit acum la Dăneşti, cu litere mari şi citeţe, pus pe un document numit „Acord de furnizare”. Restul rândurilor, înşirate pe două pagini, sunt cu litere minuscule, foarte greu de citit cu ochiul liber. Acolo e precizat, printre altele, după pomposul „SISTEM„ că e vorba despre o persoană juridică cu răspundere limitată, asta pentru cine are răbdarea necesară şi ochii agili, pentru a ajunge să citească până acolo. Şi, nu mulţi şi-ar da seama, dacă ar citi, că e vorba despre un simplu SRL. Pentru că e vorba despre o firmă privată, care trimite oamenii prin primării să-i convingă să semneze acele acorduri, care, pe parcursul lor sunt numite când „acord„, când „contract”, când „convenţie” şi are, la prima vedere, datele unei oferte de servicii şi în nici un caz a unui contract.
Ripostă
Secretarul Primăriei Dăneşti, Aurel Coroboianu, declară că reprezentanţii „SISTEMULUI” denumit mai sus l-au indus în eroare: „Mi-au explicat că acordul se referă la prezentarea serviciilor şi instalarea unor aparaturi gratuite, după care, dacă se va ajunge la semnarea unui contract, după ce primăria îşi alege pachetul de servicii dintre cele prezentate în acord, abia atunci avem ceva de plată. Au instalat ce au instalat, am semnat împreună acordul, eu cu ei, după care n-au mai venit să facem nici un contract, ci ne-am trezit cu o factură de 10.000 de lei plus penalităţi, nici nu ştim pentru ce, pentru că nu ne-au prestat nici un serviciu, în afară de instalarea aparaturii care au spus că e gratuită şi prezentarea făcută la început.”
Buni de plată?
N-a trecut mult şi Primăria Dăneşti a fost acţionată în judecată de firma creditoare, care a avut grijă să stipuleze în acord, mai pe la sfârşit şi cu litere la fel de puţin lizibile, că „facturile se vor considera acceptate la plată de la data expedierii”, că „în cazul denunţării acordului, din orice motiv, (…) denunţătorul va fi obligat la plata sumei de 1500 de euro”.
Instanţa braşoveană care a soluţionat cauza nu a luat în calcul contestaţia primăriei privind lipsa unui contract şi nici faptul că reprezentantul primăriei a solicitat judecarea cauzei în Gorj, pe raza judeţului unde s-a petrecut fapta şi a hotărât că primăria trebuie să plătească peste 15.000 de lei, cu tot cu penalităţi, dar oferă şansa „cererii în anulare în termen de 10 zile de la comunicare”.
Primarul comunei Dăneşti, Emilian Rusu, e convins că va avea sorţi de izbândă: „Indiferent că e considerat acord sau contract, e lovit de nulitate, pentru că nu e semnat de ordonatorul de credite, adică de mine. Domnul secretar a semnat, eu nefiind în primărie, dar semnătura nu e valabilă, aşa că nu vom ajunge să plătim nimic. Avem din nou proces şi vom câştiga.”
Punctul de vedere al firmei aflate în litigiu cu Primăria Dăneşti (de fapt cu Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Dăneşti, cum apare în documentele precizate mai sus), nu l-am putut obţine, întrucât la numerele de telefon afişate pe documente nu răspunde nimeni.
CINE A GRESIT SA PLATESCA NU NOI CETATENII COMUNEI,DACA A SEMNAT FARA SA CITEASCA,INSEAMNA CA SI-A ASUMAT CONTRACTUL
DACA NU GANDESTI PLATESTE FRAIERE