Escrocherie sadică, prin telefonul mobil

Loading

O familie din Târgu Jiu a trăit şase ore de coşmar, zilele trecute şi era să ia o ţeapă de peste 1500 de euro, pur şi simplu prin telefon. Cei doi soţi au fost anunţaţi că fiul lor a suferit un grav accident şi au fost la un pas de a depune bani într-un cont, să fie transportat urgent la Budapesta, pentru o intervenţie complicată. Artizanii acestei înşelăciuni ordinare au beneficiat şi de „sprijinul” autorităţilor, acestea tratând cu indiferenţă şi maximă lentoare strigătul de ajutor al  părinţilor ajunşi la capătul disperării, care credeau că fiecare secundă pierdută putea însemna viaţa copilului lor.

SMS-ul venit la ceas de noapte poate fi uneori extrem de credibil
SMS-ul venit la ceas de noapte poate fi uneori extrem de credibil

Nu vom dezvălui identitatea celor care au trecut prin acest coşmar, pentru că aceştia au suferit un şoc emoţional la marginea infarctului şi au dorit să fie lăsaţi liniştiţi, dar au acceptat să ne prezinte cazul (în exclusivitate), pentru ca cei care vor mai trece prin aşa ceva să ştie că e un mod de escrocare şi să nu cadă în capcană. Iată întâmplarea, aproape incredibilă, care arată încă o dată, dacă mai era nevoie, că există oameni care sunt în stare de orice monstruozitate pentru a face rost de bani, povestită de mama tânărului care, potrivit scenariului inventat de escroci, era la un pas de moarte:

Mesajul înfricoşător
„Era ora 4, noaptea, când am primit mesajul, de pe un număr de telefon mobil pe care nu-l cunoşteam: ^^^^^^ Mamă, am avut un accident, acum sunt în spital, nu ştiu ce spital. Ştiu doar că mă simt rău, poţi vb cu medicul la nr. ăsta, sau nr spitalului 0212021313 după ora 9.00^^^ M-am îngrozit, pentru că probabil coincidenţa a făcut că fiul meu plecase seara în Austria şi chiar am crezut că a făcut accident cu maşina, pe drum. Am sunat pe numărul lui dar era închis şi am crezut că e spart, în urma accidentului (după aceea am aflat că-şi uitase încărcătorul, aşa că l-a închis peste noapte, ca să nu consume acumulatorul). Am sunat pe numărul de pe care am primit mesajul şi pe numărul de fix care mi-a fost indicat în mesaj, dar robotul spunea că apelurile către acele numere sunt restricţionate. Şi eu şi soţul, disperaţi, am hotărât să plecăm spre Timişoara, unde locuieşte fiul nostru, pentru a-i fi în preajmă în momentul în care vom putea comunica cu cineva. Cred că am făcut şi un preinfarct, pentru că pe drum am simţit că nu mai pot să respir, în mai multe rânduri.”

Escrocul în halat de medic
„În timp ce eram pe drum, am sunat la 112, să încercăm să aflăm unde a avut loc accidentul, ca să aflăm unde e copilul, dar cei de acolo ne-au spus că trebuie să mergem la poliţie pentru asta. Ajunşi la Timişoara ne-am dus direct la spital, la urgenţe, cei de acolo fiind singurii care ne-au luat în seamă, dând telefoane peste tot în Timişoara, să afle unde s-ar fi putut produce accidentul şi unde ne e copilul. La ora 8.40 am reuşit să dăm de cel de pe numărul căruia fusese trimis mesajul, iar acesta ne-a spus că e doctorul Puia Sorin Lucian de la Spitalul de Urgenţe Floreasca, din Bucureşti, unde fiul nostru ar fi fost transportat. Când i-am spus că nu are cum, pentru că fiul nostru stă în Timişoara şi era în drum spre Austria, acesta a zis că să verifice în calculator şi ne-a cerut numele băiatului. I l-am spus, iar el a zis că a verificat şi că fiul nostru a fost dus cu SMURD-ul la Bucureşti pentru că era foarte grav, ba chiar că a fost operat pe cord deschis, deja şi mai e nevoie de alte operaţii care trebuie făcute la Budapesta. El ne-a cerut să trimitem 1650 de euro prin western union pe numele unei doamne Ana Dumitrache, care ar fi fost reprezentanta firmei de asigurări care are contract cu spitalul, pentru că altfel nu pot trimite bolnavul la operaţie. Noi i-am spus că avem pe celălalt băiat al nostru la Bucureşti şi i-am cerut să ne spună unde e băiatul, ca să meargă la el, dar presupusul doctor a zis că nu poate ajunge la el, că e după operaţie, pe aparate, intubat şi nu va fi lăsat să intre. Vă daţi seama ce imagini îngrozitoare ni se perindau prin faţa ochilor, aşa că am fugit la bancă să punem banii, îngroziţi de ce s-ar putea întâmpla dacă mai întârziem.”

O clipă de luciditate
„Făcusem tranzacţia şi ne pregăteam să o sunăm pe respectiva femeie pentru a-i da codul primit de la bancă, aşa cum ni se dăduseră indicaţii, când ne-am amintit că avem o cunoştinţă la un spital din Bucureşti. Am rugat-o să afle unde e copilul, ca să se ducă acolo, dar aceasta a sunat la Floreasca şi i s-a spus că nu s-a primit nici un caz grav pe urgenţă care să semene cu al nostru. Apoi a verificat şi ne-a spus că nu există nici un doctor la urgenţe sau la cardiologie cu numele Puia Sorin Lucian. Am anulat tranzacţia, dar eram în continuare îngroziţi, pentru că nu mai înţelegeam nimic…”

Deznodământ fericit
„Tocmai când simţeam că ne stă inima în loc, pentru că nu ştiam de unde să ne recuperăm copilul, pe la ora 10.00, ne-am trezit că ne-a sunat chiar el în persoană, să ne spună că a ajuns bine în Austria şi s-a îngrozit când a aflat prin ce am trecut.  A fost, pur şi simplu o înşelăciune, care era cât pe ce să se producă, pe fondul unui atac emoţional care ne-a făcut să nu mai raţionăm foarte corect.”

Poliţia în letargie?
După ce s-au liniştit în ceea ce priveşte situaţia fiului lor, dar încă sub influenţa groaznicelor ore care au trecut de la mesajul diabolic până la telefonul primit de la fiul lor, cei doi părinţi, storşi de vlagă, s-au dus direct la poliţie, aşa cum le-a indicat şi el, revoltat de ceea ce li s-a întâmplat. La Poliţia din Timişoara, însă, au rămas consternaţi. În loc să fie imediat luaţi în primire, în speranţa ca cei care au pus la cale escrocheria să fie prinşi înainte să reacţioneze, li s-a spus să aştepte, până li s-a urât şi au plecat: „Mai întâi, ni s-a spus să aşteptăm o jumătate de oră. După ce a trecut  jumătatea de oră, ni s-a spus că o să mai aşteptăm o oră şi ceva, pentru că toată lumea e ocupată şi nu are cine să se ocupe de cazul nostru. Ne-am săturat şi am plecat, indignaţi de atitudinea poliţiştilor şi am sunat din nou la 112, pentru a anunţa ce ni s-a întâmplat. Persoana care ne-a răspuns, însă, ne-a recomandat să mergem să facem plângere la Poliţie, dar nu la Timişoara, ci la localitatea de domiciliu.”
Pe măsură ce timpul trecea, trecea şi tensiunea sub care cei doi soţi au fost ţinuţi de escroci, precum şi revolta faţă de comportamentul poliţiştilor şi operatorilor de la 112. Doar spiritul civic i-a determinat pe cei doi să ne facă declaraţii. Cât despre reclamaţia ce trebuia depusă la ^^^^^poliţia din localitatea de domiciliu^^^^, probabil că aceasta nu va mai fi depusă deloc: „Până la urmă, pentru noi e important că fiului nostru nu i s-a întâmplat nimic şi că am avut prezenţa de spirit să verificăm, chiar şi în acele condiţii, informaţia care s-a dovedit a fi falsă. A trebuit să ne descurcăm singuri, pentru că autorităţile nu ne-au dac concursul, cu excepţia celor de la spitalul din Timişoara, cărora le mulţumim. De ce să mai depunem plângere? Oricum, au avut timp să şteargă urmele, aşa că nici 1% nu cred că mai sunt şanse să fie prinşi”, ne-a declarat femeia.

2 Comments on “Escrocherie sadică, prin telefonul mobil”

Comments are closed.