Prima zi DUPĂ!

Loading

În perioada 1 noiembrie- 4 decembrie 2020 ATOS (ASOCIAŢIA TINERILOR OLTENI SOLIDARI) a implementat proiectul „Prima zi DUPĂ!”, finanțat de Direcțiile Județene pentru Sport si Tineret Dolj și Mehedinți. „Prima zi DUPĂ!” este un proiect care încurajează tinerii să-și păstreze mintea limpede în vremuri tulburi.

Masuri drastice de prevenire a îmbolnavirii cu noul coronavirus au fost adoptate in fiecare domeniu de activitate. Viața cotidiana a fiecăruia dintre noi a fost, la rândul ei, modificată. Adaptarea a fost si este încă un proces anevoios. Numeroase studii arată că toate segmentele de vârsta sunt afectate, dar tinerii, surprinzător, nu fac față bine izolării si predării online si că multora echilibrul mental le-a fost tulburat. Soluțiile oferite de specialiști nu sunt însă suficiente sau agreate de tineri.

Ca răspuns la această stare de fapt, echipa ATOS a conceput un proiect care combină interventii online si ofline, impulsionând voluntarii sa-si foloseasca imaginația si creativitatea pentru a realiza instrumente online unde tinerii pot găsi parteneri de dezbatere si exemple de succes sau de eșec in rezolvarea problemelor din viata de zi cu zi.

Participanții la proiect au fost 19 tineri din Dolj și 20 de tineri din Mehedinți care au participat la webinarii si la un atelier offline, învatând să comunice mai bine online si offline. 

Tinerii au realizat materiale video în care și-au prezentat propriile experiențe din timpul stării de urgență, problemele întâmpinate din cauza lipsei de socializare și a orelor online, venind cu idei care să ajute publicul larg, dar mai ales pe cei de vârsta lor sa faca față crizei provocate de pandemia de COVID-19 și problemelor similare care ar putea să apară în viitor.

De asemenea, s-au implicat intr-o cercetare a problemelor cu care se confruntă tânara generație in aceasta perioadă din cauza măsurilor de  prevenire a infecției cu SARS-COV-2, aplicând chestionare online prietenilor si colegilor lor.

Ce spun tinerii?

“A rămane optimist este doar o mică parte in a trece cu bine peste această perioadă dificilă. Cand rămâi optimist, te angajezi să vezi lucrurile frumoase nu doar atunci când trebuie, ci si in momentele dificile. Practic, te educi sa devii o persoană mai bună și mai fericită.” 

“Din punctul meu de vedere, principalele abilități pe care trebuie să le aibă tinerii intr-o pandemie sunt: răbdarea, dorința de schimbare și încercarea protejării sănătății. Tinerii trebuie să ajute persoanele din jurul lor ca sa-și dea seama de riscurile la care sunt supuși și sa-i învețe sa se protejeze cât mai mult de posibilele riscuri.” 

“O experiență destul de marcantă a fost în perioada de după izolare, mai precis, prima lună. A fost momentul in care ne-am reîntâlnit cu prietenii și ne-am dat seama că nu mai știam să ne comportăm unii cu alții, ni se părea ciudat să vedem atatea personae in jurul nostru, mai pe scurt, ne sălbăticiserăm. A durat ceva timp această perioadă de adaptare. Aveam impresia ca nu mai găseam subiecte de discuție cu nimeni, toata lumea era schimbată din punct de vedere comportamental.” 

“Pot spune că adaptarea la noua metodă de a invăța a fost destul de grea, dar încetul cu încetul, am început să mă obișnuiesc si să consider aceste activități ca pe o parte din rutina mea. Desigur că activitățile susținute fizic sunt cele preferate de majoritatea dintre noi, deoarece nu există alți factori care să ne distragă de la oră, iar profesorii se pot face mult mai bine ințeleși la scoală in comparatie cu activitățile online.” 

“In opinia mea, tinerii au nevoie de optimism și abilitatea de a se adapta la orice situatie pentru a face față unei crize similare. Știm cu toții cat de imprevizibilă a fost viața in ultimele luni si cât de multe s-au schimbat.”

“Au fost și încă există momente in care nu -mi vine să cred cu ce ne confruntăm. Cel mai greu îmi e să mă obișnuiesc să păstrez o anumita distanță de prieteni și de familie. Clipele petrecute alături de persoanele dragi sunt cele pe care nu le vom putea scoate niciodată din memoria noastră iar pandemia ne impiedică sa colectăm aceste amintiri. Deși situația de acum nu ne incantă, sunt convinsă ca vom trece cu bine si vom ajunge la vechile noastre obiceiuri.”