PSD-ul câștigă din nou Gorjul și țara la alegerile parlamentare

 1,323 total views

Alegerile parlamentare desfășurate în 6 decembrie 2020 în România s-au terminat cu victoria clară a PSD. Astfel, PSD a obținut aproximativ 30% din voturi, PNL e pe locul doi cu 26%, iar USR PLUS obține în jur de 16 la sută. AUR este marea surpriză cu un scor de 9,37% iar  Pro România şi PMP sunt sub pragul electoral în ambele camere ale Parlamentului. Gorjul a fost câștigat net de PSD care va trimite în Parlament cel puțin un senator și doi deputați.

2-3 mandate PSD la Camera Deputaților

Înfrângere clară pentru PNL în Gorj, PSD a câștigat alegerile în județ, după ce a obținut 43.010 voturi, la scrutinul de duminică, la Camera Deputaților, conform rezultatelor provizorii.  PSD a obținut cel puțin două mandate de deputați, adică Mihai Weber și Claudiu Manta, cu șanse de a-l obține și pe al treilea (Dorin Tașcău), în urma redistribuirii.

Locul secund  este ocupat de PNL, cu 25.791 voturi, rezultat care-i asigură un nou mandat de deputat lui Dan Vîlceanu,  în urma redistribuirii, poate să ajungă în Camera Deputaților și Gheorghe Pecingină.

Alianța USR PLUS a obținut al treilea număr de voturi în Gorj, 9.752, iar Radu Miruță, în pofida prestației slabe a partidului în Gorj, are șanse la redistribuire pentru a prinde un mandat de deputat.

Locul 4 în Gorj a fost obținut de AUR – Alianța pentru Unirea Românilor, cu 7.357 de voturi. primul pe lista la Camera Deputaților la acest partid fiind solistul de muzică populară Nicu Fîciu.

Pro România a fost votată de 7.351 de gorjeni, însă Alin Văcaru  a ratat șansa de a mai prinde un mandat de deputat pentru că partidul nu a făcut pragul electoral la nivel național.

PMP a obținut doar jumătate din voturile de la alegerile locale, 5.042, iar Nicolae Davițoiu, cel care deschide lista la Camera Deputaților, a ratat un mandat de parlamentar pentru că PMP nu a trecut pragul electoral.

Partidul Verde a obținut în Gorj 1.710 voturi, iat PER 1.707.

Cristinel Rujan, senator de Gorj

Potrivit rezultatelor , PSD a obținut 42.453 de voturi, care-i asigură un mandat de senator lui Cristinel Rujan. PNL se clasează pe locul al doilea, cu 28.239 de voturi, iar   omul de afaceri Ion Iordache, are șanse să prindă un mandat de senator, în urma redistribuirii. Al doilea mandat de senator de Gorj poate fi obținut și de Alianța USR Plus, prin Corneliu Răducan Morega, care a obținut 9.160 de voturi sau chiar AUR, partidul care a strâns 8.450 de voturi, avându-l candidat pe Florian Andrei Dinache.

Pro România a obținut 7.031 de voturi, iar PMP 5.590 de voturi.

110.233 de gorjenii au mers la vot, duminică 6 decembrie, pentru a-i alege pe cei cinci deputați și doi senatori pe care Gorjul îi va avea în Parlamentul României în viitoarea legislatură.