România este o țară a Uniunii Europene dar nu are nimic din rigorile ce le putem întâlni în celelalte state membre. Avem o clasă politică slab pregătită și afectată de corupție, un guvern tehnocrat care a blocat evoluția normală a țării pentru cel puțin un an, o administrație stufoasă și ineficientă, o Justiție aflată încă în urmărire internațională și multe alte neajunsuri. Din nefericire, nici măcar lucrurile formale, cele care ar putea să arate bine măcar turistului străin, nu sunt făcute sau dacă se fac ele arată limite și nesimțire uneori. Dar asta-i România și suntem obligați să trăim aici, să stăm la cozi la permise și pașapoarte pentru că salariații și-au luat concediu de odihnă în vârf de sezon, că vameșii au plecat și ei în concediu când se anunță aflux mare de treceri la frontieră.
Am putut vedea cu toții la televizor cum 10 agenți de Poliție Rutieră din București au agresat o femeie pentru că aceasta a trecut, așa cum spun aceștia, printr-un loc nepermis. Dintr-o declarație ineptă a celor salarizați de statul român pentru a ne proteja integritatea pe drumurile patriei am putut afla că femeia sfidase autoritatea de tip milițienesc a agenților din stradă și nu prezentase buletinul. Ar fi de discutat de ce ”pinguinii”, așa cum sunt alintați polițiștii rutieri de pe la noi din cauza uniformei, nu sunt ascultați și respectați în stradă, nimeni nu vrea să analizeze aceste lucruri, dar prin străinătate ar fi fost suficient un agent pentru că omul face uniforma respectată, nu ca la noi. Asta e diferența dintre România și Franța. Apropo, prin Germania o depășire de viteză pe autostradă se sancționează cu o amendă de vreo 20 de euro(la 50 km depășire), la noi este peste 400 de euro și suspendare de permis. Acolo sunt zone delimitate, la noi mașinile de radar sunt camuflate prin boscheți iar într-un program de trei zile cu 12 agenți ai prins 49 de șoferi cu o mașină neinscripționată, iată o mare ”victorie” anunțată la știri. La germani accidentele sunt foarte puține în timp ce la noi sunt adevărate carnagii pe șosele dar cică suntem în Europa. Și nimeni nu vrea să vadă și să audă!
Când se întâmplă ceva pe drumuri, gen seria interminabilă de accidente, aflăm că sunt drumurile proaste și…nimic de agenți. Nu cumva supraîncărcarea rutieră cu polițiști pe segmente scurte de drum duce la accidente în alte părți? Oare nu cumva neprofesionalismul, lipsa de tact, arbitrariul, corupția sunt cauze pentru accidente. Poate femeia din București ar fi dat buletinul dacă ar fi fost convinsă că a greșit sau că nu are altă cale! Noi vedem pe imagini o bruscare a unui cetățean de către polițiști. Apropo, în Piața Unirii din București sunt camere de supraveghere nu ca la Târgu-Jiu, așa că dacă nu au apărut până acum alte imagini lucrurile nu s-au întâmplat ca la carte.
Cum ar fi normal, atât reprezentanții statului cât și cetățenii ar trebui să respecte legea. Din păcate, vedem ce se întâmplă!