Poiana lui Mihai Viteazul din Schela Gorjului

La sfârşitul săptămânii trecute, Poiana lui Mihai Viteazul din Schela Gorjului, s-a umplut din nou cu iubitori de istorie, muzică folk și poezie, la aniversarea a 82 de ani de la ridicarea monumentului închinat marelui voievod român.

 

Ca în fiecare an, foarte mulţi oameni de cultură au urcat la Schela
Ca în fiecare an, foarte mulţi oameni de cultură au urcat la Schela

În prezenţa oficialităţilor judeţene, a multor iubitori de istorie, muzică folk şi poezie, manifestarea devenită deja tradiţională s-a bucurat în acest an de un interes aparte din partea gorjenilor. Au fost prezenți interpreții de muzică folk Emeric Imre, Dinu Olărașu, Florin Camen, Adrian Ivanitchi, Sorin Minghiat, Adi Beznă, Stefan Geraksiev din Bulgaria, Dan Vană ș.a., alături de poeții gorjeni Viorel Gârbaciu, Spiridon Popescu, Andrei Popete-Pătrașcu, George Drăghescu, Mihai Amaradia și actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.

În cadrul aceleeași manifestări au fost decernate de către doamna Elisabeta Gălcescu și premiile Concursului de Poezie Lirică Patriotică „Suflet românesc”, ediția a III-a (Premiul I și Premiul revistei „Noua provincie corvină” – Teodor Laurean, din Alba Iulia, Premiul al II-lea și Premiul revistei „Serile la Brădiceni” – George Tei din București, Premiul al III-lea și Premiul revistei „Antemeridian/Postmeridian” – Valentin Chepeneag din Târgu-Jiu, Premiul Special revista „Caietele Columna” – Diana Olteanu din Craiova, Premiul Special revista „Confesiuni” – Luis Ionuț Popa, Premiul Special Cotidianul „Gorjeanul” – Vali Slavu din Petroșani și Premiul Special revista „Ceașca de cultură” – Ana Maria Gîbu din Dorohoi)

Un loc încărcat de istorie

Situată la graniţa dintre judeţele Gorj şi Hunedoara, „Poiana lui Mihai” este cunoscută ca locul în care s-a oprit Mihai Viteazul în toamna anului 1600 pentru ultima dată înainte de a trece în Transilvania şi apoi a merge la Viena.
Prezent la manifestarea de la Schela, prof. dr. Gheorghe Nichifor, președintele Filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România ne-a declarat că: „este poate nevoie mai mult ca oricând să ne reîntoarcem la simboluri, la valori şi simţăminte care să dea dovada caracterului nostru. Suntem înainte de toate români, cu o istorie de care nu trebuie să ne ruşinăm, ci dimpotrivă, să o cultivăm generaţiilor de mâine.”
Prof. Andrei Popete-Pătrașcu, vicepreședinte al Filialei Gorj a Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” ne-a mărturisit că „un astfel de simbol îl reprezintă şi monumentul din Poiana lui Mihai Viteazul. Despre acesta mărturiile istorice reţin faptul că în primăvara lui 1932, Societatea Culturală „Cultul Eroilor” din Bucureşti a hotărât ridicarea unui monument închinat memoriei marelui voievod Mihai Viteazul, în amintirea trecerii sale prin Pasul Vulcanului (comuna Schela), spre Ardeal. Astăzi „Poiana lui Mihai”, cu monumentul ridicat în anul 1932, este un loc de suflet şi pelerinaj al gorjenilor şi românilor de pretutindeni”.
În săptămânalul VERTICAL aţi putut citi mai multe materiale despre istoria acestor locuri, de aici şi felicitările noastre pentru organizatori care nu abandonează această tradiţie.