Pledoarie pentru acces social al persoanelor cu handicap

Loading

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de către Consiliul European.  Este necesar ca, pentru a demonstra  că suntem europeni, în adevăratul sens  al cuvântului şi  că ne dorim să devenim  europeni  în  atitudine şi în mentalitate,  este important să încercam să fim cât se poate de mult alături de categoriilor sociale  vulnerabile , despre care vom  scrie în următoarele rânduri şi anume categoria oamenilor cu nevoi  speciale.

Cine construieşte o rampă ce nu respectă normele şi care nu va putea fi folosită de persoana din fotoliul rulant, fără ajutor ( pentru că ăsta este scopul ei),  mai bine să n-o construiască deloc, întrucât îi pune viaţa în pericol.
Cine construieşte o rampă ce nu respectă normele şi care nu va putea fi folosită de persoana din fotoliul rulant, fără ajutor ( pentru că ăsta este scopul ei), mai bine să n-o construiască deloc, întrucât îi pune viaţa în pericol.

Vorbim despre o categorie socială de la care cu siguranţă avem ce învăţa, cu condiţia ca, pentru o clipă măcar, să încercăm să privim lumea in care trăim prin ochii lor şi a celor care le sunt alături.  O accesibilizare corect făcută poate însemna sprijin pentru mai multe categorii  sociale (mămici cu bebeluşi în cărucior, persoane aflate la vârsta a treia, persoane cu dizabilităţi).
Au aceleaşi  vise şi dorinţe ca noi toţi
Persoana cu dizabilităţi, cu toate că se naşte sau dobândeşte o formă de handicap pe parcursul vieţii, nutreşte aceleaşi dorinţe, speranţe şi vise, descoperă aptitudini, învaţă,  îşi doreşte  şi în multe situaţii are o evoluţie  frumoasă în şcoală, ca oricare alt tânăr  care nu suferă de o dizabilitate. Îşi doreşte,  la fel  ca fiecare dintre  noi,  să se bucure, în primul rând, de o integrare socială activă.  Pentru asta, e nevoie ca toţi  aceia de care depinde să contribuie la realizarea unei accesibilizări funcţionale  şi de asemenea, să dea  o dată în plus dovadă de solidaritate şi să contribuie  activ  la realizarea  unui mediu  accesibilizat  conform standardelor europene.

Reguli de construcţie
E posibil ca, uni dintre cei care au obligaţia, prin lege, să-şi accesibilizeze spaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi să nu fie de rea credinţă, ci, pur şi simplu, să nu cunoască dimensiunile pe care trebuie să le aibă o rampă, pentru a fi funcţională. Iată de ce ne-am gândit să le venim în ajutor şi să le prezentăm în continuare aceste dimensiuni, conform Normativului pentru adaptarea clădirilor civile şi spaţiul urban aferent la exigentele persoanelor cu handicap, indicativ NP 051/2000 aprobat prin Ordinul 649/2001:   panta longitudinală max. 15% (< 20cm) si max. 8% (>20cm);  lungime max. 6.00 m (max. 10.00m); lăţime min. 1.20 m; spaţiu odihnă min. 1.20; înălţime balustradă 0.90-1.00 m; înălţime mână curentă 0.90-1.00 m pentru adulţi şi 0.60-0.75m pentru copii şi persoane în scaun rulant; stratul de uzură trebuie să fie realizat din materiale adecvate, care nu se deformează la acţiuni verticale; rosturile – max. 1,5 cm.

Nevoia de un acces funcţional
Ceea ce îşi doresc oamenii cu  nevoi speciale este crearea unei punţi de comunicare reală între persoanele cu dizabilităţi şi societate, astfel încât aceasta să-I poată cunoaşte, să-I poată înţelege şi  susţine activ, pentru ca aceştia  să se poată integra social  şi ca drepturile lor să fie respectate de societatea în care trăim şi convieţuim. Să  privească lumea  dintr-un  scaun cu rotile, este o provocare  pentru  persoana cu dizabilităţi în fiecare zi .
Vom încheia cu un citat foarte sugestiv care sper din suflet să ne facă să ne gândim mai mult la oamenii cu cerinţe şi nevoi speciale, să-i sprijinim activ, respectând legislaţia, asigurându-le accesibilizări de care să se poată ajuta în acest fel uşurându-le accesul social: „Ceea ce se face azi în numele dizabilităţii, va însemna ceva pentru toţi oamenii din lumea de mâine.”

De bine, de rău
Un episod privit de la distanţă, ce ne-a  lăsat un gust amar
Rampa concepută pentru  oamenii cu dizabilităţi este folosită uneori pentru sporturi extreme de către bicicliştii doritori de senzaţii tari.
Rampe funcţionale: Direcţia Finanţe Tg-Jiu, Prefectura Tg-Jiu;  AJOFM Gorj; DGASPC.
De reţinut: Exemple negative sunt nenumărate. Le puteţi observa chiar dumneavoastră plimbându-vă prin oraş.
Important:Atunci când vă doriţi realizarea unei accesibilizări corecte conform normelor în vigoare, cereţi sprijinul organelor abilitate.
Nicoleta Stoica
Alexandru Geacăr

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Fii activ!”, implementat de Asociaţia PRO VERTICAL prin Programul Tineret în Acţiune, cu număr de referinţă RO-12-395-2010-R4, Acţiunea 1.- Tineri pentru Europa, Sub- Acţiunea 1.2.- Iniţiative ale Tinerilor