Autoritățile gorjene în colaborare cu mai multe organizații neguvernamentale și-au dat mâna în acest an pentru marcarea celor 125 de ani trecuți de la nașterea ”Eroinei de la Jiu”, Ecaterina Teodoroiu. Cel mai așteptat moment este inaugurarea Mausoleului dedicat eroinei și care în ultima perioadă s-a aflat într-un proces de restaurare.
Ecaterina Teodoroiu este sărbătorită la împlinirea a 125 de ani de la naștere cu o serie de activități desfășurate în mai multe locații. În ziua de 14 ianuarie va fi dezvelit şi Mausoleul din centrul Municipiului urmat de o slujbă de pomenire la care vor participa rudele Eroinei.
Programul manifestărilor este unul complex şi cuprinde acţiuni în toate zonele oraşului care au legătură cu Eroina de la Jiu. „Am gândit un program amplu cu patru momente. Se va începe la Vădeni cu o slujbă de pomenire şi se va continua cu o expoziţie foto-documentară Ecaterina Teodoroiu- fiica a Vădemilor ce va avea loc la Şcoala Gimnazială numărul 7 la orele 10.00. Vom avea parte de o evocare istorică la Casa memorială a Ecaterinei unde vor fi şi rudele şi vom oferi vizitatorilor revista noastră realizată de primărie”, a declarat vicepreşedintele Consilului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor.
În aceiaşi zi va fi dezvelit şi Monumentul din Piaţa Prefecturii. Pentru acest moment autorităţile au pregătit un drapel imens. „Pregătim un drapel de 135 metri pătraţi care va acoperi Mausoleul. Dezvelirea se va face trăgând acest drapel. La acest moment ne dorim să participe peste 100 de cercetaşi. Vrem să reedităm la altă dimensiune momentul în care a fost inaugurat Maousoleul când a participat înclusiv Regele Carol al II alături de alţi 40 mii de oameni veniţi din toate colţurile tării. De miercuri va începe amplasarea crucii din faţa monumentului. Vom vedea la momentul dezvelirii şi un film cu tot parcursul activităţilor din cadrul procesului de restaurare”, a declarat Adrian Tudor.
Arc peste timp
În discursul său ținut cu prilejul sfințirii monumentului Ecaterinei Teodoroiu din 1935, învățătoarea Maria Dumitrescu-Bumbești, secretară a Ligii Naționale a Femeilor Române din Gorj, se adresa Regelui Carol al II-lea, demnitarilor, prefecților, primarilor din toate județele Olteniei, a delegațiilor militare și de cercetași, a miilor de gorjeni prezenți la evenimentul din data de 8 septembrie. „Acest monument s-a ridicat din îndemnul și din truda Ligii Naționale a Femeilor din Gorj, ajutate de cercetașele României. El e menit să proslăvească una din figurile cele mai luminoase care se desprinde din șiragul vitejilor ce și-au dat viața pentru împlinirea destinului neamului nostru. Ecaterina Teodoroiu rămâne unul dintre cele mai reușite exemplare ce reprezintă virtuțile și însușirile poporului nostru. Ea este în primul rând a Gorjului. Ținutul acesta sărac și atât de vitreg pentru străduințele celor ce-i muncesc pământul, a fost însă întotdeauna bogat în suflete oțelite și biruitoare în înfruntarea primejdiilor și a luptelor, așa cum a fost și sufletul Ecaterinei Teodoroiu. De la viața de câmp la viața de tranșee, sufletul ei a purtat necontenit comorile de însușiri făurite prin strădaniile Strămoșilor și îmbogățite de fiecare rând de oameni, în scurgerea vremurilor. Își iubea familia și își iubea ogorul, dar în focul războiului cel mare Ecaterina Teodoroiu descoperă orizonturile pe care le întrevăzuse numai în ceasurile când sta de vorbă cu pajiștile Vădenilor. Hotarul ogorului părintesc se lărgește până la hotarele țării și familiei i se substituie Neamul, cu toate nădejdiile și suferințele sale. Și astfel, simplu, fără ostentație, Ecaterina Teodoroiu pornește pe drumul fără întoarcere al nemuririi.”, spunea cadrul didactic gorjean preluat de săptămânalul GORJANUL din vremea respectivă.