Parlamentul pe care nu l-am vrut

Loading

Cornel ŞomâcuInstituția de stat cu nivelul de popularitate cel mai redus, Parlamentul României continuă să ia decizii total nepopulare și, de cele mai multe ori, în totală contradicție cu prioritățile alegătorilor. Deși toți ne grăbim să tragem în parlamentari, uităm cum s-a format acest Legislativ: vot uninominal, lege electorală care a adus în Parlament și locul III de pe Colegiu dar și votul nostru. Așa că în loc să ne văietăm sau să ascultăm apeluri de ieșire în stradă, pentru ca unii să se așeze pe scaunele celor pe care îi dau jos, poate o să fim mai atenți la vot data viitoare.
Este drept că acest Parlament mult prea mare și cu mult prea mulți indivizi certați cu legea, la fel cum s-a întâmplat și cu precedentele două legislaturi, a fost supus unor campanii mediatice devastatoare chiar din interiorul clasei politice. Dacă astăzi avem un Parlament la un nivel atât de jos, calitativ și la nivel de imagine, o vină foarte mare o are fostul președinte Traian Băsescu și tot ce a însemnat regimul lui. Și aici nu e vorba de titluri de televiziuni de știri interesate, ci de constatări amare pentru că doar în România Puterea Executivă și cea Judecătorească bat Legislativul. Privind și mai atent ultimul an, Justiția controlează celelalte două Puteri sub pretextul luptei anticorupție deși, realitatea a dovedit dar nu suficient, nici structurile din Justiție nu au scăpat de acest flagel. Doar că ultimii 25 de ani au lăsat urme atât de adânci în societatea românească încât ”neica nimeni”, indivizi care eventual au pus mâna pe o diplomă dar nu au făcut nimic în viața lor, pot să dea verdicte, să insulte, să exprime păreri și sentințe și să existe și un public pentru asta. Cum să controleze asemenea structuri civile mersul normal al societății, cum să mai avem repere într-o societate bolnavă de la A la Z, dacă ascultăm doar pe cei care distrug, poate uneori în numele unor interese mărețe?
Mărturisesc că m-am săturat să ne comportăm în fiecare zi în paradigma ”să moară și capra vecinului”. Nu avem Parlamentul pe care ni l-am dorit, există cel puțin 50 de parlamentari nereprezentativi pentru că au mers de pe locurile II și III și alte zeci de penali care și-au găsit adăpost în Legislativ, dar acesta trebuie schimbat prin alegeri, anticipate sau la termen. Ce se întâmplă acum, cu ordine de un anumit vot de la Președinte sau de la DNA, constituie atentat la democrație. Iar cei care ne dau lecții, în numele unor interese meschine, să-și vadă lungul nasului!