Pământ cu doi stăpâni, rămas nemuncit

Loading

Aproape 100 de hectare de pământ din Bengeşti – Ciocadia stă nemuncit, în timp ce foştii proprietari îşi pregătesc tractoarele, dar n-au curajul să-l are. Ei l-au cerut, potrivit legii, să le fie retrocedat, dar Agenţia Domeniilor Statului nici nu-l munceşte, nici nu-l dă la oameni, întârziind predarea pe motiv că nu e clar cui aparţine întregul teren.

Un număr de 46 de familii din comuna Bengeşti Ciocadia au cerut să li se reconstituie dreptul de proprietate asupra a 84,35 hectare de teren pe care a funcţionat IAS-ul din comună, dar anii trec şi acest lucru nu se întâmplă. Între timp, IAS-ul a fost privatizat, a dat faliment, au fost vândute activele, iar terenul a trecut în proprietatea statului şi în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

Proprietari amendaţi penal
Deşi, în realitate, oamenii care au fost deposedaţi abuziv de pământ pe timpul comunismului au drept de proprietate, potrivit legilor în vigoare asupra pământului, scriptic nu e aşa, pentru că nu au fost puşi în posesie. Văzând că o luncă întreagă, care pe vremuri era cea mai rodnică grădină de legume, stă nemuncită, unii oameni, mai îndrăzneţi, s-au dus şi au lucrat cureaua la care au dreptul, dar asta nu înseamnă nici 10% din întreaga suprafaţă. În plus, oamenii spun că nu au rezultate optime, pentru că vecinii lor nu lucrează locul, aşa că se înierbează şi al lor, de la seminţele aduse de vânt din fân şi  nu pot lua subvenţii, pentru că, de fapt, cultivă ilegal terenul, care încă nu le aparţine. Culmea ironiei! În timp ce statul ţine pământul nemuncit, pentru că nu are obiceiul să facă asta, cu ceva ani în urmă, câţiva oameni care au îndrăznit să cultive partea la care aveau dreptul au fost amendaţi penal. Ba chiar au şi murit şi n-au mai ajuns să-şi vadă terenul pe numele lor.

Locul pe care oamenii cultivau legume, rămas ani la rând nemuncit
Locul pe care oamenii cultivau legume, rămas ani la rând nemuncit

Cuiul lui Pepelea
Problema e că terenul aflat sub nişte construcţii ce au aparţinut lui SC ZOOPOMICOLA BUMBEŞTI PIŢIC SA, entitate formată la privatizarea IAS-ului,  în suprafaţă de 5,06 ha, care face parte din suprafaţa de 84,35 ha în cauză, e cuiul lui Pepelea, cum se spune, din cauza lui, ADS-ul nevrând să dea pământul oamenilor. Asta pentru că nu e clar dacă a fost vândut şi terenul, o dată cu construcţiile.

Administraţia, depăşită de situaţie
Primarul comunei Bengeşti- Ciocadia, Victor Giogia, spune că a ajuns la capătul răbdărilor cu această situaţie: „Oamenii vin la comisia locală, se ceartă cu noi, ne acuză că nu vrem să le dăm pământul. Nu e deloc aşa. Noi am făcut tot ce ţinea de noi. ADS-ul e cel care trebuie să dea pământul, ca să-i putem pune în posesie. Am tot dat la telefoane la ADS, la Bucureşti, degeaba. Am înţeles că nu ştiu ce e cu pământul unde au fost nişte construcţii ale lui ZOOPOMICOLA. Acolo sunt numai 5 hectare. Să ne dea restul de 79 de hectare şi să rămână alea de lămurit, dacă altfel nu se poate!”

Oamenii din Bengeşti Ciocadia, nemulţumiţi că nu-şi primesc pământul
Oamenii din Bengeşti Ciocadia, nemulţumiţi că nu-şi primesc pământul

Prefectura şi ADS-ul, în aşteptare
Alina Iordăchescu, purtător de cuvânt al Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj a declarat că în momentul de faţă nu se ştie cui aparţine terenul aferent construcţiilor: „Vom cere lichidatorului judiciar, firma VLC SPRL, condusă de doamna Luminiţa Buşoi, care a instrumentat falimentul lui ZOOPOMICOLA, să ne precizeze dacă terenul de sub construcţii a fost, sau nu, vândut odată cu acestea şi abia după aceea se va putea face predarea întregii suprafeţe, dacă terenul nu a fost vândut.”
La rândul său, Cristian Negricioiu, expert în cadrul Biroului Judeţean ADS Gorj, spune că documentaţia s-a întors neaprobată de la Bucureşti: „Într-un proces verbal de la dosar, doamna Luminiţa Buşoi scrie, de mână, semnează şi pune ştampila, dar precizarea nu e elocventă. Aceasta precizează că acele construcţii menţionate a fi dezafectate şi părăsite au fost vândute în cursul lichidării judiciare. I-am trimis o adresă în care i-am cerut să ne comunice, expres, dacă s-a vândut şi terenul de sub construcţii, sau nu, dar ne-a dat un răspuns evaziv. Vom repeta adresa şi până nu primim un răspuns clar, dosarul nu mai pleacă la ADS Bucureşti.”
Am cerut şi noi un punct de vedere patroanei firmei de lichidare VLC SPRL, Luminiţa Buşoi, dar aceasta a refuzat, pe motiv că ar fi vorba de lichidarea unei firme private, deci că n-ar fi vorba despre bani publici, deşi IAS-ul privatizat şi transformat în ZOOPOBICOLA a fost făcut din bani publici, iar datoria către stat a acesteia tot bani publici sunt.

Luminiţa Buşoipoate fi bănuită de reacredinţă, pentru că  este cercetată penal în două cazuri, pentru lichidarea unei firme din Motru şi pentru modul cum a vândut, tot de la ZOOPOMICOLA nişte construcţii, în comuna Bumbeşti Piţic, către Leonida Belgher, care acum riscă să-i fie demolate. De asemenea, Eftemie Popescu, administratorul firmei Alberta din Bumbeşti Jiu o acuză că i-a cerut judecătorului sindic închiderea procedurii, deşi urma să încaseze 8 miliarde de lei vechi de la Direcţia Silvică Târgu Jiu, cu care putea plăti datoria de 400 de milioane la stat şi mai rămânea şi el cu destui bani.