Luni, 22 august 2011, a debutat a doua sesiune de bacalaureat pentru 109.595 de candidaţi înscrişi, repartizaţi în 295 de centre de examen. În Gorj sunt 7 centre de examen şi două de evaluare ce totalizează peste 3000 de candidaţi. Au rămas centre de examen în mare parte liceele tehnologice, cele care au avut rezultate slabe în prima sesiune de bacalaureat.
Examenul a început cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română şi limba maternă (proba A şi proba B). Calendarul examenului de bacalaureat continuă marţi, 23 august, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română , în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională (probele A,B şi C) pentru ca miercuri 24 august să se desfăşoare probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională (B şi C). Cât priveşte proba de evaluare a competenţelor digitale, aceasta se va desfăşura în intervalul 25-26 august 2011 (proba D). Începând cu data de 29 august elevii vor susţine probele scrise ale examenului de bacalaureat prima dintre acestea fiind la limba şi literatura română, proba E(a). În data de 31 august elevii vor susţine proba obligatorie a profilului – E(c), urmând ca în data de 2 septembrie examenul de bacalaureat să se încheie cu proba scrisă la alegere a profilului sau specializării – E(d).
Potrivit metodologiei, afişarea rezultatelor se va face în data de 4 septembrie 2011, dată la care pot fi depuse şi eventuale contestaţii. Termenul de rezolvare a contestaţiilor este prevăzut în intervalul 5-6 septembrie 2011. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afişate în data de 7 septembrie 2011.
Seriozitate şi corectitudine
Dacă cineva se aştepta că noua sesiune de Bacalaureat să fie una mult mai facilă, în ideea că şi învăţământul superior are nevoie de studenţi, MECTS a insistat şi inspectoratele şcolare s-au supus într-o organizare foarte serioasă şi completă. Cel puţin teoretic, nu ar trebui să existe probleme de corectitudine.
De asemenea, precizăm că este strict interzis accesul candidaţilor în sălile de examen cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor precum şi cu telefoane mobile sau orice alt mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.
Totodată, în continuarea preocupărilor MECTS pentru o bună organizare a examenului de bacalaureat, ministerul Educaţiei a alocat linia TEL VERDE 0800801100 (linie gratuită), la care cetăţenii pot semnala orice neregulă constatată în derularea examenului de bacalaureat. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului reaminteşte părinţilor că examenul de bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a şi solicită elevilor şi părinţilor să semnaleze la numărul amintit orice situaţie în care se solicită bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol. Linia de telefon va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9.00-19.00, începând cu data de 22 august 2011.
Peste 3000 de candidaţi în Gorj
Potrivit lui Gheorghe Mitescu, inspectorul şcolar general al judeţului Gorj, cele şapte centre de examen din judeţul nostru sunt: Colegiul Tehnic Motru, Grup Şcolar Energetic Turceni, Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic Nr 2 Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Târgu-Jiu şi Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu” Târgu-Jiu. Vor exista două centre de evaluare la Şcoala Generală ”Constantin Săvoiu” şi Şcoala Generală ”Alexandru Ştefulescu”.
Probele de competenţe s-au desfăşurat reunit de această dată la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”. Au fost înscrişi la aceste probe 241 de elevi, dintre aceştia 219 pentru competenţele la limba română, 171 pentru limba engleză, 50 pentru limba franceză, 5 pentru limba rusă şi 216 elevi pentru competenţe digitale.