Luptă prin artă, împotriva violenţei

Loading

Vineri, 19 august 2011, ora 18.00, în Parcul Central al municipiului Târgu Jiu  a fost inaugurat spaţiul  „Agora non-violenţei Andrei” – spaţiu de manifestare a tinerilor împotriva violenţei, prin artă, muzică şi sport. Proiectul cu acelaşi nume a fost iniţiat de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Dolj, în urma tragicului eveniment de anul trecut în care Andrei Goreci, unul dintre voluntarii instituţiei, şi-a pierdut viaţa, pe 7 octombrie la Craiova.

Publicul din Târgu Jiu a fost deosebit de receptiv la apelul tinerilor artişti de luptă împotriva violenţei
Publicul din Târgu Jiu a fost deosebit de receptiv la apelul tinerilor artişti de luptă împotriva violenţei

Andrei se îndrepta spre şcoală, când a izbucnit un conflict între doi tineri, pe care a încercat să-i despartă, spiritul său civic trecând peste grija pentru propria-i viaţă. Iar ca o ironie a sorţii, Andrei a participat la proiecte locale, naţionale şi internaţionale, ce au militat pentru antidiscriminare, împotriva drogurilor şi   împotriva violenţei.
Cum numărul violenţelor de orice fel creşte îngrijorător în România, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Dolj  a identificat necesitatea implementării unui proiect care, pe de o parte, să tragă un semnal de alarmă asupra fenomenului violenţei, iar, pe de altă parte, să ofere exemple de tineri implicaţi în viaţa comunităţii, prin participarea  lor  la acţiuni de combatere a comportamentelor violente.  În semn de recunoştintă pentru felul în care Andrei Goreci s-a implicat în proiectele comunităţii, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret  Dolj a considerat  necesar instituirea premiului „Andrei”, ca mijloc de recompensare a tinerilor activi din comunitatea doljeană şi înfiinţarea spaţiului „Agora non-violenţei Andrei” în cât mai multe judeţe din România. Acesta a fost înfiinţat în Dolj- la Craiova, în Mehedinţi- la Orşova, iar vineri, 19.08.2011, a fost inaugurat la Târgu Jiu, cu un spectacol susţinut de tineri din Dolj şi Gorj, a căror valoare a fost confirmată în mai multe concursuri naţionale şi internaţionale. Printre aceştia s-a aflat şi sora lui Andrei- Teona Goreci, iar părinţii lor au fost în public.
Programul a fost de zile mari: muzică populară, dans sportiv, muzică uşoară, dans indian, folck şi balet. La final, a fost prezentat un film produs de TVR Craiova, despre viaţa şi lupta lui Andrei Goreci împotriva violenţei, până la sacrificiul suprem. Spectacolul s-a termina cu piesa „Sfârşitul nu-i aici!”, cântată printre lacrimi de artişti, organizatori şi public.

Parteneri
Partenerii care au făcut posibilă desfăşurarea acestui proiect şi la Târgu Jiu sunt:  Primăria Târgu Jiu, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Dolj, Palatul Copiilor Târgu Jiu, Asociaţia PRO VERTICAL şi Asociaţia EUROPROTECTOR. De remarcat este faptul că nu a existat un buget alocat, fiecare partener venind cu o contribuţie proprie, privind logistica, materialele, personalul şi tinerii artişti participând în regim de voluntariat.