Omul, cea mai importantă investiţie

Loading

ion-rautMomentul dificil pentru societăţile şi instituţiile româneşti, generat de criza economică globală, readuce în discuţie modalităţile prin care se poate produce o restructurare eficientă, în sensul adaptării la dificultăţile actuale. Primul impuls al celor responsabili a fost aproape comun după 1990 şi a condus, invariabil, la soluţia disponibilizării de personal, care, deşi aparent a rezolvat problemele, este criticabilă sub mai multe aspecte. În primul rând, disponibilizarea de personal ar trebui să vină după examinarea altor variante de reducere a costurilor într-o unitate economică, sau a cheltuielilor într-o instituţie bugetară. Asta pentru că, în România, se scurg bani „fără număr” pe activităţi cât se poate de inutile societăţilor şi instituţiilor.  Iar ca să dau un exemplu, Complexul Energetic Turceni a cheltuit, în mai puţin de un an, peste un sfert din suma economisită cu disponibilizarea a 70 de salariaţi, pe deplasări (a se citi excursii în străinătate).
În al doilea rând, îmbunătăţirea fluxului de numerar al societăţii sau instituţiei printr-un număr de disponibilizări insuficient fundamentate este discutabilă. Asta pentru că sunt necesare, ca o consecinţă, reproiectări ale structurii de personal, care este acompaniată, în sine, de costuri sau, în unele situaţii, se produc chiar perturbări ale activităţii. Iar cel mai concludent exemplu este disponibilizarea necontrolată de la Jilţ, când au plecat acasă o mare parte din mecanicii de locomotivă, iar pe fondul lipsei de personal calificat a avut loc un accident feroviar foarte grav, care a dus la răsturnarea a 13 vagoane cu cărbune.
Nu în ultimul rând, cei care se reped în disponibilizarea de personal, pentru a depăşi momente punctuale de criză, uită un element esenţial: resursa umană este investiţie şi activ al firmei sau instituţiei. Aşa că, fiecare om trimis acasă echivalează cu vânzarea efectivă a unui echipament, instalaţie, agregat, care asigură  producţia, veniturile, şi, în final, raţiunea de a fi a unei societăţi sau instituţii.

2 Comments on “Omul, cea mai importantă investiţie”

  1. Degeaba se fac disponibilizari, ca imediat se angajaza altii. Una din angajarile ultimelor zile, dupa disponibilizari, cand nu este permis, este ginerelel directorului Vaduva. Cum se poate? Bine ca de aia este tata socru director. Oricum se cheltuiesc prea multi bani fara justificare in complexurile energetice, iar managerii mai primesc si prime pentru proasta administrare a acestora. asa-i la noi!

  2. Da Dle REaut aveti dreptate,dar cind erati Director cu resursele umane de ce nu gindeati asa,si le cintati in struna smecherilor cu aste obiceie.De ce nu se spune despre contractele de asa zise cursuri de perfectionari de 2-5-10 zile realizate cu costuri de circa2oo-300 lei/zi,adica circa 3500 lei /curs/cursant care inmultit cu citeva mii de cursanti anual,ar rezultansite sume ce ar putea tine salariati angajati,si nu disponibilizati.
    Dar aste disponibilizari se fac din rindul incomozilor pentru sefi,care nu se pleaca la pamint cu slugarnicii,plocoane,atentii,si care sint verticali!Prefera sa opreasca pilangii,mitocanii ce ai pot dirija ca pe telgondole,de fapt si cei ce conduc fiind tot ca ei!ca spune un proverb din batrini ca cu cine te tii aproape,asa esti si tu!Mitocania,prostia,incompetenta dusa la rang de ordine sa inregimentat in toate mediile conducerilor din unitatiile in special cu capital majoritar de stat unde se confunda ca pe o feuda proprie unitatea unde conduc si unde fac legile proprii de clica.
    Si uite asa se creaza un cerc de pseufeude potentiale de asi dau la picioare unii la altii ca sa se roteasca si sa jefuiasca tara in folos propriu,fara ca autoritatiile statale sa auda de asa ceva!Se compliciteaza toti si tac malc.
    Asadar trebuie reformate multe,incepind cu educatia proprie ce lasa de dorit,din moment ce nu se mai stie de tata,de mama,doar sa se ridice in functii sa ingroape tot ce e in jur numai sa stea in jilt de sef oricare ce ce face parte din gasca de conducere a unei unitati ce so jefuiasca in scop propriu si de grup!
    Or sa dea socoteala in o zi,de nu in fata institutiilor amorfe,in fata Domnului fata de care fiecare platim!

Comments are closed.